Citi: Ο αντίκτυπος του QT και των επανεπενδύσεων του PEPP στις δανειακές στρατηγικές – Στα 7 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2023

Πώς θα κινηθεί η αγορά ομολόγων της ευρωζώνης το 2023 εξετάζει η Citigroup σε σημερινή της έκθεση, αναλύοντας την προσφορά ομολόγων για το επόμενο έτος, τις δανειακές ανάγκες των χωρών και τον αντίκτυπο από τη συνέχιση ή όχι των ευέλικτων επανεπενδύσεων του PEPP καθώς και της εφαρμογής ή όχι της ποσοτικής σύσφιξης σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων που έχει κάνει υπό το κλασσικό πρόγραμμα QE, το APP. Σε γενικές γραμμές βλέπει αρκετά αυξημένες δανειακές ανάγκες σε σχέση με φέτος ενώ στο σενάριο τερματισμού των επανεπενδύσεων του PEPP ή/και του APP αναμένεται να εκτοξευθούν.

Όπως επισημαίνει η Citi, το μεγαλύτερο μέρος του sell-off στα ομόλογα της ευρωζώνης πιθανώς να έχει τελειώσει και η τάση για υψηλότερες αποδόσεις είναι πιθανό να επιβραδυνθεί κάποια στιγμή. Το πότε ακριβώς μπορεί να συμβεί η επιβράδυνση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, ενώ ένα νέο sell-off είναι πιθανό να προηγηθεί αυτής. Προς το παρόν, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να μιλούν και να ενεργούν επιθετικά για τον πληθωρισμό και η βασική υπόθεση για τον επόμενο γύρο συνεδριάσεων είναι μια νέα αύξηση κατά 75 μ.β. από Fed, ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, στο δ’ τρίμηνο του 2023 η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου θα διαμορφωθεί στο 2,15% απλό περίπου 1,92% σήμερα.

Η Citi εκτιμά πως οι ακαθάριστες εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη θα αγγίξουν το 1,162 τρισ. ευρώ, αυξημένες κατά 77 δισ. ευρώ από το 1,085 τρισ. ευρώ του 2022. Παράλληλα, η καθαρή ταμειακή απαίτηση (NCR = ακαθάριστη προσφορά μείον τα κουπόνια free float, λήξεις ομολόγων, μεταβολή των διαθεσίμων της ΕΚΤ πριν από την απόσβεση) είναι πιθανό να αυξηθεί σε +240 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τη “γέννηση” της ευρωζώνης και από +69 δισ. ευρώ το 2022.

Αυτές οι προβλέψεις βασίζονται στο βασικό σενάριο της Citi ότι δεν θα υπάρξει QT της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τα ομόλογα που έχει αγοράσει υπό το πρόγραμμα APP, δηλαδή μείωση του ισολογισμού της γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη, και ότι θα συνεχιστούν οι ευέλικτες επανεπενδύσεις του PEPP. 

Ένα παθητικό QT μπορεί να διπλασιάσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες το 2023

Η ρητορική της ΕΚΤ για τις επανεπενδύσεις των ομολόγων του APP έχει επιταχυνθεί μετά τη συνέντευξη της Ίζαμπελ Σνάμπελ στο Reuters στις 18 Αυγούστου, με τους FT πρόσφατα να αναφέρουν ότι το Δ.Σ θα μπορούσε να συζητήσει τις επανεπενδύσεις APP στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου και ενδεχομένως να ξεκινήσει το παθητικό QT το α’ τρίμηνο του 2023.

Το πρώτο βήμα για τη μείωση του χαρτοφυλακίου του QE της ΕΚΤ είναι πιθανό να είναι η μείωση των επανεπενδύσεων APP, ενώ οι λήξεις των ομολόγων του PEPP συνεχίζουν να επανεπενδύονται. Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί με μια σταδιακή μείωση του μεριδίου των ομολόγων που λήγουν και που επανεπενδύονται. Εάν ανακοινωθεί για το 2023, το παθητικό QT του APP θα μπορούσε να προσθέσει έως και 220 δισ. ευρώ στις καθαρές ταμειακές ανάγκες της ευρωζώνης και 88 δισ. ευρώ στο NCR της περιφέρειας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυτό θα ήταν πιο επιζήμιο για τα ιταλικά ομόλογα και τα ισπανικά ομόλογα καθώς το NCR θα άγγιζε το 2,7% και το 2% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα.

Η ευελιξία επανεπενδύσεων του PEPP θα μπορούσε να μειώσει την καθαρή προσφορά της περιφέρειας κατά 43 δισ. ευρώ

Οι ευέλικτες επανεπενδύσεις του PEPP υπήρξαν σημαντική υποστήριξη για την περιφέρεια από την εφαρμογή του τον Ιούλιο. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, 17,3 δισεκατομμύρια ευρώ λήξεων γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών ομολόγων επανεπενδύθηκαν σε τίτλους της περιφέρειας. Η Citi εκτιμά ότι αυτό ήταν το μέγιστο που θα μπορούσε να κατευθύνει η ΕΚΤ προς την περιφέρεια από άλλες δικαιοδοσίες με βάση το μέγεθος των συνολικών λήξεων.

Για τη συνέχεια, αναμένεται ότι οι λήξεις ομολόγων έξι εκδοτών – Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία, Γαλλία και Βέλγιο – θα κατευθυνθούν προς την περιφέρεια – Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Ωστόσο, ο πλήρης κατάλογος των “δωρητών” δεν είναι ακόμη σαφής, όπως δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα κατευθυνθούν προς την περιφέρεια και οι λήξεις υπερεθνικών ομολόγων.

Για τον σκοπό αυτό, τα δεύτερα διμηνιαία δεδομένα αγορών PEPP που θα δημοσιευθούν στις 5 Οκτωβρίου ενδέχεται να προσφέρουν περαιτέρω πληροφορίες.

Για το 2023, το βασικό σενάριο της Citi είναι η πλήρης ανάπτυξη της ευελιξίας επανεπένδυσης του PEPP. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει το NCR της περιφέρειας κατά 43 δισ. ευρώ το 2023 σε βάρος των χωρών του πυρήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τις επιπτώσεις στις ταμειακές ανάγκες (NCR) των χωρών της ευρωζώνης το 2023 υπό διάφορα σενάρια νομισματικής πολιτικής. Η βασική μας υπόθεση της Citi είναι ότι η ΕΚΤ δεν ξεκινά το QT και συνεχίζονται οι ευέλικτες επανεπενδύσεις του PEPP. Σε αυτό το σενάριο, το NCR θα διαμορφωθεί στα +240 δισ. για την ευρωζώνης και στα +20 δισ. ευρώ για την περιφέρεια.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να “απειληθεί” εάν το Δ.Σ γίνει πιο επιθετικό. Το πιο δυσμενές σενάριο για την περιφέρεια –απουσία ευελιξίας επανεπένδυσης PEPP και ενεργοποίηση παθητικού QT στο APP– θα μπορούσε να ανεβάσει το NCR στα +152 δισ. ευρώ για το 2023, το υψηλότερο από το 1999. Για τον πυρήνα, το πιο δυσμενές σενάριο θα ήταν το QT και η συνεχιζόμενη ευελιξία επανεπενδύσεων PEPP, ανεβάζοντας τα NCR τους σε περίπου +175 δισ. ευρώ το επόμενο έτος από + 50-60 δισ. φέτος.

Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η οποία ουσιαστικά δεν επηρεάζεται αρνητικά από το QT καθώς δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα APP λόγω έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας, η ευελιξία επανεπενδύσεων του PEPP θα αφαιρέσει 2 δισ. ευρώ από τις καθαρές ταμειακές ανάγκες και θα είναι η μόνη χώρα μαζί με τις Ιταλία και Πορτογαλία οι οποίες θα έχουν όφελος, ενώ σε περίπτωση που σταματήσουν αυτές οι επανεπενδύσεις, θα προστεθεί 1 δισ. ευρώ στις ταμειακές της ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας συνολικά το επόμενο έτος , η Citi εκτιμά πως θα κινηθούν στα 7 δισ. ευρώ, οι λήξεις ομολόγων στα 5  δισ. ευρώ και η ΕΚΤ θα αγοράσει 3 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα επιπλέον μέσω των επανεπενδύσεων του PEPP. Σημειώνεται πως για φέτος ο στόχος για τις δανειακές ανάγκες είχε τεθεί αρχικά στα 12 δισ. ευρώ ωστόσο έχει “σιωπηρά” μειωθεί στα 10 δισ. ευρώ αλλά μπορεί να κινηθεί και προς τα 8 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες. ‘Έως τώρα έχουν αντληθεί από τις αγορές φέτος 6,9 δισ. ευρώ  – 3 δισ. ευρώ από το 10ετές, 1,5 δισ. ευρώ από το re-opening του 7ετούς, 1 δισ. ευρώ από το 5ετές κυμαινόμενου επιτοκίου, και 1,4 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες των επανεκδόσεων των ομολόγων του PSI.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το spread του ελληνικού 10ετούς, από περίπου 255 μ.β. σήμερα η Citi εκτιμά ότι θα κινηθεί στις 250 μ.β. στο δ’ τρίμηνο, στις 255 μ.β. στο α’ και το β’ τρίμηνο του 2023 και στις 260 μ.β. στο γ’ και το δ’ τρίμηνο του 2023.

Πηγή: capital.gr

Exit mobile version