Deutsche Telekom: Fake news τα περί πώλησης του ΟΤΕ – Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ

Η φημολογία για την πώληση του ποσοστού της Deutsche Telekom (DT) στον ΟΤΕ υπήρξε τόσο έντονη, που πριν από μερικές ημέρες ο βασικός μέτοχος του μεγαλύτερου ομίλου τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα με γνωστοποίησή του στο Χρηματιστήριο προχώρησε σε επίσημη διάψευση. «Οι λειτουργικές επιδόσεις του ΟΤΕ είναι εξαιρετικές. Η διοίκηση κάνει πολύ καλή δουλειά. Η Deutsche Telekom έχει τονίσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, ότι η επένδυσή της στην Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας», σημείωνε η ανακοίνωση του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου που ελέγχει με 50,86% τον ΟΤΕ.

Περαιτέρω κατηγορηματική για την ανυπαρξία ενός τέτοιου ενδεχομένου εμφανίστηκε η διευθύνουσα σύμβουλος Ευρώπης της DT Ντομινίκ Λερουά, μιλώντας στην Καθημερινή, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης τηλεπικοινωνιών και κινητής τηλεφωνίας (MWC) που έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα. Η Ελλάδα, όπως διευκρινίζει, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική αγορά για τον γερμανικό όμιλο που προγραμματίζει επενδύσεις της τάξεως των 3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

«Δεν γνωρίζω πώς προέκυψε αυτή η φημολογία. Είναι εντυπωσιακό. Πρόκειται για fake news, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν προέλθει από ένα διαδικτυακό ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχουν ορισμένα chatbots (λογισμικά που μιμούνται τον ανθρώπινο λόγο) τα οποία είναι σε θέση να δημιουργήσουν μία αληθοφανή ιστορία. Αυτά τα άρθρα (σ.σ.: που έχουν δει το φως της δημοσιότητας) μοιάζουν αληθινά, αλλά είναι απολύτως ψευδή», σημειώνει χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτημα της «Κ». Οπως προσθέτει η Ντομινίκ Λερουά, η Deutsche Telecom, εκτός του ότι δεν πρόκειται να πωλήσει τη συμμετοχή της δεν σκοπεύει ούτε να ενισχύσει το ποσοστό της στον ΟΤΕ, ενώ θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. «Προτεραιότητές μας είναι να αποκτήσουμε το ποσοστό πλειοψηφίας στην T-mobile Αμερικής, να αναπτύξουμε το δίκτυο οπτικών ινών στη Γερμανία και να προχωρήσουμε σε επενδύσεις στην Ευρώπη. Στόχος μας είναι να έχουμε ηγετικό ρόλο στην τεχνολογία και να καινοτομούμε», αναφέρει.

Η Βελγίδα διευθύνουσα σύμβουλος Ευρώπης της DT σημειώνει, κατά τη συνάντησή της με την «Κ» στο περίπτερο του γερμανικού ομίλου στην MWC, ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική αγορά για τον όμιλο. «Το καθήκον μου είναι να διασφαλίσω ότι θα τοποθετήσουμε ακόμη περισσότερα κεφάλαια, έχοντας δρομολογήσει επενδύσεις 3 δισ. ευρώ κατά την επόμενη πενταετία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργήσουμε καλύτερη υποδομή, να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς και να συμβάλουμε στην ψηφιοποίηση της χώρας, του δημοσίου τομέα και των επιχειρήσεων, που αποτελεί μία από τις βασικές μας προτεραιότητες», τονίζει.

«Η Ελλάδα είναι τμήμα του ομίλου αλλά αποτελεί και αυτόνομη αγορά. Αυτό γίνεται σαφές εάν λάβουμε υπόψη τις καινοτομίες που έχουν αναπτυχθεί, όπως το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών Payzy και η υπηρεσία διαδικτυακής παραγγελίας φαγητού Box», επισημαίνει η Λερουά που δεν αποκλείει την επέκταση του Payzy εκτός Ελλάδας.

Σχετικά με τον τομέα έργων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ITC), η Λερουά αναφέρει ότι πρόκειται για σημαντικού μεγέθους δραστηριότητα με μεγάλες προοπτικές. «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες μαζί με την Ουγγαρία και την Κροατία που καταγράφουν τη μεγαλύτερη πρόοδο στο πεδίο των λύσεων για επιχειρήσεις», σημειώνει.

Για την Deutsche Telekom μοχλό ανάπτυξης στην Ελλάδα αποτελούν οι νέες τεχνολογίες, οι επενδύσεις σε οπτική ίνα, οι τεχνολογίες πέμπτης γενιάς (5G) και η δημιουργία εφαρμογών για επιχειρήσεις. Επίσης, σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης αποτελούν και οι νέες δραστηριότητες (π.χ. Box, Payzy) που έχουν πάψει να είναι ζημιογόνες και παράγουν ελαφρώς θετικό αποτέλεσμα, δημιουργώντας ένα καινούργιο πεδίο δραστηριοποίησης για τον όμιλο. «Η δημιουργία νέων υπηρεσιών προσελκύει περισσότερους πελάτες στην Cosmote», εξηγεί.

Βασική προτεραιότητα για την Deutsche Telekom αποτελεί ένα ακόμη ζήτημα. Οι δημιουργοί οπτικοακουστικού περιεχομένου, που αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό τμήμα της κίνησης και συμβάλλουν στην αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης, να πληρώνουν. «Η κατανάλωση δεδομένων έχει σχεδόν διπλασιαστεί, σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, με τους παρόχους οπτικοακουστικού περιεχομένου να μη διαθέτουν κίνητρα για να μειώσουν την κίνηση data», τονίζει.

«Πονοκέφαλος» η πειρατεία για τη συνδρομητική τηλεόραση

Η αγορά της ελληνικής συνδρομητικής τηλεόρασης είναι σχετικά μικρή, ενώ πλήττεται από την πειρατεία, όπως λέει η επικεφαλής Ευρώπης του γερμανικού ομίλου. «Αγοράζουμε υψηλού επιπέδου παραγωγές τις οποίες είμαστε σε θέση να πουλάμε μόνο σε έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων. Αποτέλεσμα; Το επιχειρηματικό μοντέλο γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο. Ναι μεν οι πειρατικές ιστοσελίδες «κατεβαίνουν», αλλά ταυτόχρονα δημιουργούνται καινούργιες. Γι’ αυτό θα τασσόμασταν υπέρ και της επιβολής ποινής στον τελικό χρήστη που καταναλώνει πειρατικό περιεχόμενο», αναφέρει. Οι συνδρομητές της Cosmote TV ανέρχονται σε 643.000, έχοντας αυξηθεί κατά 3% το δ΄ τρίμηνο του 2022 έναντι του αντίστοιχου του 2021.

Στην Ελλάδα οι δημιουργοί πρωτότυπου περιεχομένου εκτός του υψηλού ανταγωνισμού καλούνται να διαχειριστούν και την επιβολή τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης. Αντίθετα, οι ξένες streaming πλατφόρμες Over-the-top (OTT) δεν υπόκεινται σε φορολογία. Ωστόσο, κοινός εχθρός όλων των παραγωγών περιεχομένου είναι η πειρατεία. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο αριθμός των πειρατικών συνδρομών κυμαίνεται από 600.000 έως 900.000 στην Ελλάδα.

Βάσει έρευνας της Συμμαχίας ενάντια στην Οπτικοακουστική Πειρατεία (Audiovisual Anti-piracy Alliance), σχεδόν 70% των Ευρωπαίων έχουν «κατεβάσει» ή παρακολουθήσει σε streaming υπηρεσίες παράνομο περιεχόμενο τουλάχιστον μία φορά.

«Η πορεία της πειρατείας παραπέμπει σε roller coaster. Κατά την άνθηση των υπηρεσιών streaming το φαινόμενο περιορίστηκε. Ακολούθησε όμως ο σταδιακός κατακερματισμός της αγοράς, με την εμφάνιση ολοένα και περισσότερων παικτών OTT, καθένας από τους οποίους προσφέρει το δικό του προϊόν. Ο κατακερματισμός αυτός είναι ιδιαίτερα εμφανής στο αθλητικό περιεχόμενο. Ως αποτέλεσμα, ο θεατής για να παρακολουθεί το κορυφαίο περιεχόμενο κάθε παρόχου θα πρέπει να αποκτά ολοένα και περισσότερες ξεχωριστές συνδρομές. Αυτό τροφοδότησε την επάνοδο της πειρατείας που βρισκόταν για πολλά χρόνια σε κάμψη», έχει αναφέρει στην «Κ» ο Gergo Szabo, σύμβουλος στρατηγικής και ανάπτυξης στον τομέα του streaming.

Βάσει του νόμου 4821/2021, προβλέπεται το μπλοκάρισμα της πρόσβασης σε ιστοσελίδες και υπηρεσίες που προβάλλουν παράνομα συνδρομητικό περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η άσκηση ποινικής δίωξης και σε χρήστες αυτού του είδους των υπηρεσιών. Αυτό συνέβη τέλη της περασμένης χρονιάς, όταν συνελήφθησαν 7 άτομα για πειρατεία σε Πάτρα και Αθήνα. Από τους συλληφθέντες ένας διατηρεί καφέ, ενώ τρεις αποτελούσαν χρήστες, δηλαδή έναντι συνδρομής, είχαν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Διευρύνεται η οπτική ίνα

Μέχρι το τέλος του 2023, ο ΟΤΕ επιδιώκει να καταστήσει διαθέσιμη την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) σε περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την περασμένη χρονιά, ο εισηγμένος τηλεπικοινωνιακός όμιλος έφερε την υποδομή FTTH σε επιπλέον 350.000 σπίτια, ενώ στο τέλος του έτους το δίκτυό του κάλυπτε συνολικά 911.000 σπίτια και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, κατά το τέταρτο τρίμηνο, οι πελάτες οπτικής ίνας αυξήθηκαν κατά 27.000, με το σύνολο της συνδρομητικής βάσης να αγγίζει τους 137.000. Λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας του δικτύου και των στοχευμένων προωθητικών ενεργειών της εταιρείας, το συνολικό ποσοστό διείσδυσης στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε σε 16% στο τέλος του έτους από 11% ένα χρόνο νωρίτερα. Στην κινητή τηλεφωνία οι πελάτες αυξήθηκαν, ετησίως, κατά 3,8%, σε 7,4 εκατ. τέλη του δ΄ τριμήνου, με τους συνδρομητές συμβολαίου και καρτοκινητής να σημειώνουν αύξηση, κατά 4,7% και 3,3% αντίστοιχα τα έσοδα από τέλη περιαγωγής (roaming) του ΟΤΕ, που είχαν δεχτεί σοβαρό πλήγμα λόγω της πανδημίας –όπως συνέβη και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο– ανέκαμψαν πλήρως. Το 2022 τα έσοδα από roaming του ΟΤΕ ανήλθαν σε 55 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με πέρυσι και κατά 20% έναντι του 2019.

Πηγή: moneyreview.gr

Exit mobile version