Οι περισσότεροι σύλλογοι λογιστών και φοροτεχνικών της χώρας ζητούν την παράταση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το ίδιο ζητάει και το Οικονομικό Επιμελητήριο από την κυβέρνηση, κάτι όμως που προς το παρόν δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών καλούν λογιστές και φορολογουμένους να συνεχίσουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με δεδομένο ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Ιουλίου. Οπως επισημαίνουν, η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων έχει υπερβεί το 80%. Σημειώνουν δε ότι «διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για παρατάσεις δεν βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια».
Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, στις 10 ημέρες που απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση θα πρέπει να υποβάλλονται περί τις 150.000 δηλώσεις, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς νέα παράταση. Ολα δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο θα αναγκασθεί να παρατείνει τις προθεσμίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι η καταληκτική ημερομηνία για τα φυσικά πρόσωπα να είναι η 25η Αυγούστου και για τις επιχειρήσεις η 31η Αυγούστου. Η διαφοροποίηση έγκειται στο γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου να προχωρήσει στη χορήγηση του market pass 2.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο, όπως προαναφέρθηκε, ζητάει τη μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρός του Κων. Κόλλιας τονίζει ότι η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου δεν είναι εφικτή, δεδομένου ότι:
• Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί από τα νομικά πρόσωπα το 60% των δηλώσεων (Ε3). Συνεπώς, σε 10 ημέρες είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η διαδικασία, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι δύσκολες και με σωρεία προβλημάτων.
• Το τέλος επιτηδεύματος δεν υπολογίζεται σωστά στους αγρότες που έχουν και ΚΑΔ πώλησης προϊόντων στις λαϊκές αγορές.
• Η συμπλήρωση του εντύπου Ν για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013 άνοιξε στις 20 Μαΐου 2023.
• Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε ότι εκκρεμούν και δεν έχουν ακόμα υποβληθεί περίπου 1.500.000 φορολογικές δηλώσεις Ε1 φυσικών προσώπων.
Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει μέχρι στιγμής ότι:
• Το 49,14% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 5.021.010 δηλώσεων οι 2.467.324 είναι μηδενικές.
• Για το 16,59% των δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 372 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, επιστροφή φόρου έχουν ήδη λάβει 552.421 φορολογούμενοι και τους έχουν πιστωθεί συνολικά 125 εκατ. ευρώ.
• Το 34,27% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.720.700 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται σε 1,226 ευρώ.