Φυγή προς τα μπρος και ειδικότερα προς διατηρήσιμη κερδοφορία με τη «βοήθεια» του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών που θα στηρίξουν την πιστωτική επέκταση και θα επιταχύνουν την προσπάθεια πλήρους εξυγίανσης είναι ο κεντρικός στόχος της Αttica Bank που προσδοκά στη δημιουργία του «Ηρακλή ΙΙΙ» που στιγμή …βρίσκεται σε φάση «ζυμώσεων».
«Ο απώτερος στόχος μας – το ιερό δισκοπότηρο εάν θέλετε για κάθε επιχείρηση – είναι η επίτευξη βιώσιμης κερδοφορίας και για την Attica Bank επιδίωξη είναι να καταστεί εφικτό εντός της τριετίας» είπε απευθυνόμενη στη γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε χθες, η διευθύνουσα σύμβουλος Ελένη Βρεττού.
Στο πλαίσιο αυτή της προσπάθειας, η τράπεζα σκοπεύει να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις προκειμένου να ενταχθεί. Αναφορικά με τις νέες εκταμιεύσεις δανείων, ο στόχος που έχει τεθεί είναι πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, όταν τις προηγούμενες χρονιές ήταν λιγότερες από 300 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.
Μάλιστα, η CEO της Αttica Bank έκανε λόγο για ένα αρκετό δύσκολο πρώτο τετράμηνο, σε ότι αφορά χορηγήσεις και στην πραγματικότητα το «κοντέρ ξεκινάει να γράφει από τον Μάιο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι αυτό συνέβη όχι μόνο λόγω των αποπληρωμών, όπως συνέβη σε όλες τις τράπεζες αλλά και γιατί «λόγω των αυξημένων προβλέψεων που πήραμε τον περασμένο Δεκέμβριο τα κεφάλαιά μας ήταν αρκετά ισχνά, ώστε να δώσουμε περισσότερα δάνεια» εξήγησε η Ελένη Βρεττού.
Αναφερόμενη στη δημιουργία νέων, ανταγωνιστικών αλλά και πιο ψηφιακών προϊόντων λιανικής, η Attica προσπαθεί να εντοπίσει τα κενά στην αγορά τα οποία μπορεί να καλύψει. Η Ελένη Βρεττού ανέφερε ως παράδειγμα τις πωλήσεις των διαμερισμάτων του ουρανοξύστη στο Ελληνικό, όπου δεν υπήρχε ένα έτοιμο προϊόν από τις άλλες τράπεζες.
«Χάρη στην καλή συνεργασία που είχαμε με την ίδια την εταιρεία καταφέραμε σε διάστημα τριών εβδομάδων να φτιάξουμε προϊόν για αγορά κατοικίας στο Ελληνικό τόσο για εταιρείες όσο και για ιδιώτες. Δημιουργήσαμε ένα πολύ μεγάλο pipeline, γιατί δεν υπήρχε καμία άλλη εναλλακτική στην αγορά και αυτό μας έδωσε ένα κομμάτι στη στεγαστική πίστη που δεν είχαμε» είπε η CEO της Attica Bank σημειώνοντας ότι πρόθεση της τράπεζας είναι να βρίσκεται κοντά σε φορείς, επιμελήτρια και επιχειρήσεις. «Ζητάμε να μας πουν τι προϊόν χρειάζονται» ανέφερε χαρακτηριστικά και επανάλαβε ότι στόχος είναι να καταστεί η Attica τράπεζα πρώτης επιλογής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Έχουμε την στήριξη του ΤΧΣ και έναν νέο στρατηγικό ιδιώτη επενδυτή ως μέτοχο, την Παγκρήτια και τη Thrivest και μοιραζόμαστε το κοινό όραμα για τη δημιουργία μιας ακόμη μεγαλύτερης και ισχυρότερης υγιούς τράπεζας» είπε η κ. Βρεττού.
Αναμένοντας τον Ηρακλή ΙΙΙ
Το πολύ αυξημένο ενδιαφέρον και η ζύμωση μεταξύ των εποπτικών οργανισμών αλλά και του υπουργείου (σ.σ Εθνικής Οικονομίας) για να εξεταστεί ο «Ηρακλής ΙΙΙ» αποτελεί εξέλιξη που δεν μπορεί να αγνοηθεί και το βασικό, για τη διοίκηση της Attica Bank είναι να γίνει γρήγορα.
«Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι κατά πόσο θα υπάρχει «Ηρακλής ΙΙΙ» και με τι όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου αντί να πάμε σε απευθείας πωλήσεις να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο για την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού μας, τόσο για το Metexelixis και το «Ωμέγα», όσο, ενδεχομένως και για τον «Αστέρα ΙΙ». Τη δεδομένη στιγμή επαναξιολογούμε τη στρατηγική μας, με σκοπό να την επανυποβάλουμε και στους νέους μετόχους. Θα δούμε τι σημαίνει από πλευράς, τόσο χρόνου, όσο και επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών το κάθε διαθέσιμο εργαλείο. Σε κάθε περίπτωση όλα θα έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι τέλος του έτους. Θέλουμε να ξέρουμε νωρίς πως θα είναι, προκειμένου να κάνουμε τον προγραμματισμό μας» ανέφερε η κ. Βρεττού και υποστήριξε ότι όπως ήταν ο προηγούμενος «Ηρακλής» με ελάχιστες προσαρμογές που θα τον κάνουν συμβατό με τις επιταγές της Eurostat (eurostat compliant) θα μπορούσε να «δουλέψει» για την Attica.
Σε κάθε περίπτωση η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων είναι καθοριστικής σημασίας για την τράπεζα και θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.
«Ενα από αυτά, εξαιρετικά σημαντικό, είναι η ενεργοποίηση του “Ηρακλή ΙΙΙ” από τη νέα κυβέρνηση, ώστε να έχουν την ευκαιρία και οι μη συστημικές τράπεζες να ελαφρύνουν τους ισολογισμούς τους από τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα, χρησιμοποιώντας τις αδιάθετες εγγυήσεις των 3,5 δισ. ευρώ που είχε το Ελληνικό Δημόσιο όταν εγκρίθηκε ο πρώτος “Ηρακλής”» ανέφερε από το βήμα της Γ.Σ. η Ελ. Βρεττού.
Παράλληλα, «σκανάρονται» και πάλι οι φάκελοι των «κόκκινων» δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ποιότητα δεδομένων, γεγονός που θα ενισχύσει, τόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον, όσο και την τιμή.
Εφόσον η χώρα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, στην Attica Bank εκτιμούν ότι θα πάρουν μία καλύτερη τιμή για τα ομόλογα εάν προχωρήσουμε με τον «Ηρακλή ΙΙΙ».
Επίσης, σε ότι αφορά το Astir I, η τράπεζα βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον προτιμητέο επενδυτή (σ.σ Carval) για το SPA, του συμφώνου για τη μεταβίβαση του συνόλου των ομολογιών, ευελπιστώντας ότι «κλείσει» εντός του Ιουλίου με στόχο η τελική μεταβίβαση να γίνει τον Σεπτέμβριο. Πάντως «οι όροι είναι πάρα πολύ καλοί, καλύτεροι από αυτούς που περιμέναμε, και αυτό είναι θετικό»
Τέλος, όπως είπε η Ελ. Βρεττού γίνεται συνολική επαναξιολόγηση των σχέσεων της Attica με τις εταιρείες διαχείρισης, προκειμένου βελτιωθούν όσο το δυνατόν και τις συμβάσεις για όλα τα χαρτοφυλάκια.
Ο οδικός χάρτης συγχώνευσης Αttica Bank – Παγκρήτιας
Μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το business plan και το due diligence των δύο τραπεζών που προβλέπεται στη συμφωνία των μετόχων και εν συνεχεία, μέσα στο α’ εξάμηνο του 2024 θα κατατεθεί το προς έγκριση το σχέδιο συγχώνευσης.
Η σχέση ανταλλαγής θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση του due diligence και την εκτίμηση για το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την οριστική εξυγίανση και των δύο τραπεζών, με βασική παράμετρο τον «Ηρακλή ΙΙΙ».
Στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν αναλάβει οι σύμβουλοι – νομικός, στρατηγικός που θα εκπονήσει το business plan της νέας τράπεζας και χρηματοικονομικός που θα αναλάβει το κομμάτι της σχέσης ανταλλαγής και όλων των διαδικασιών που αφορούν στη συγχώνευση.
Όπως είπε η CEO της Αttica Bank, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση συγχώνευσης. Υπάρχει μία δεδηλωμένη πρόθεση και των δύο μετόχων και των δύο τραπεζών να συγχωνευθούν. Πριν την απόφαση, εφόσον και εάν ληφθεί, θα πρέπει να προηγηθεί εισήγηση μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω βημάτων.
Η υπόθεση Ellington
Τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με την Ellington οδήγησαν τη Τhrivest και τηn Παγκρήτια, τους δύο μετόχους που σωρευτικά κατέχουν το 10,5% του μετοχικού της Attica Bank – να αποσαφηνίσουν πως η έγκρισή τους για την απαλλαγή των ελεγκτών δεν περιλαμβάνει πράξεις και ενέργειες των (πρώην) μελών του Δ.Σ., Ειρήνης Μαραγκουδάκη, Μάρκου Κούτη και Patrick Horend (σ.σ.εκπρόσωποι της Ellington).
Η Ελένη Βρεττού ξεκαθάρισε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει δηλώσεις μετόχων. Προσέθεσε εξάλλου ότι: «Εμείς διαπιστώνουμε την ακρίβεια των προηγούμενων γνωστοποιήσεων και ανακοινώσεων που έχει κάνει στο σύνολό της η τράπεζα στο επενδυτικό κοινό, οι οποίες βασίστηκαν σε δηλώσεις των εταιρειών και των εκπροσώπων της, άρα δεν αποκλίνουν από αυτά που έχουμε δηλώσει στο παρελθόν. Θα μου επιτρέψετε, όμως, επειδή αυτή τη στιγμή είμαστε σε διάφορες διεργασίες που αφορούν στο σύνολο των τιτλοποιήσεών μας – όπως και το Ωμέγα – να μην κάνουμε καμία περαιτέρω δήλωση ή σχολιασμό. Το μόνο που θα κρατήσετε είναι ότι οι δηλώσεις της τράπεζας είναι ακριβείς βάσει αυτών των στοιχείων που έχουμε στο φάκελο και των γνωστοποιήσεων που μας έχουν δώσει οι εκπρόσωποι των διαφόρων εταιρειών».