Το 1 δισ. ευρώ υπερέβησαν τα έσοδα της Ελλάκτωρ για το σύνολο του 2022, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, διαμορφούμενα στο 1,044 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση έναντι της οικονομικής χρήσης του 2021.
Τα EBITDA της εισηγμένης σημείωσαν άνοδο κατά 30% ανερχόμενα στα 248 εκατ. ευρώ, έναντι 173 εκατ. ευρώ το 2021.
Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 68 εκατ. ευρώ πέρυσι, από 29 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα καθαρά κέρδη έπειτα από την πώληση των ΑΠΕ εκτινάχθηκαν στα 519 εκατ. ευρώ (απέφεραν στα ταμεία της εταιρείας 497 εκατ. ευρώ), έναντι ζημίων της τάξεως των 58 εκατ. ευρώ το 2021.
Τα καθαρά διαθέσιμα της εταιρείας ανήλθαν στα 182 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρού δανεισμού 578 εκατ. ευρώ.
Η νέα σελίδα
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ελλάκτωρ συμφώνησε με την Ιntrakat για την εξαγορά της Άκτωρ. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου μιλώντας πριν από μερικές ημέρες σε δημοσιογράφους δήλωσε πεπεισμένος ότι η Άκτωρ βρίσκεται σε θετική οικονομική πορεία.
Το τίμημα
Όπως διευκρίνισε το τίμημα των 214 εκ ευρώ θα καταβληθεί στην Ελλάκτωρ ως εξής: «Τα 100 εκ. ευρώ που αφορούν σε μετρητά θα προέλθουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έκανε η Intrakat (57 εκ. ευρώ) και τραπεζική χρηματοδότηση (43 εκ. ευρώ). Τα υπόλοιπα 114 εκ. ευρώ, που αφορούν σε δανεισμό της Άκτωρ από την μητρική της, θα διατεθούν μέσω των ταμειακών ροών της θυγατρικής».
Ο ίδιος υποστήριξε πως η Άκτωρ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πια οικονομικά ζητήματα. Αν και διευκρίνισε ότι δεν έχει προχωρήσει σε due diligence της εξαγορασθείσας εταιρείας και η πρόταση για την απόκτηση της βασίστηκε στα οικονομικά μεγέθη του δωδεκαμήνου.
Μάλιστα, όπως είπε, ο Εξάρχου τα έργα που έχει κερδίσει η Άκτωρ είναι κερδοφόρα.
Ο νέος όμιλος
Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο όταν θα ολοκληρωθεί η απόκτηση της, ο νέος όμιλος να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών του σχεδίων.
Συνολικά ο επικεφαλής της κατασκευαστικής της Παιανίας τάχθηκε κατά της όποιας προσφυγής σε δανεισμό για θέματα κεφαλαίου κίνησης: «Αν χρειαστεί για να καλυφθούν τέτοιες ανάγκες της Άκτωρ, η Intrakat έχει ισχυρές ταμειακές ροές για την επόμενη τριετία».
Αναφορικά με θέματα ανταγωνισμού ο Εξάρχου ξεκαθάρισε πως μέχρι η Επιτροπή Ανταγωνισμού να εγκρίνει την εξαγορά οι δύο εταιρείες θα λειτουργούν ανεξάρτητα.
Εκτίμησε ότι για την έκδοση της απόφασης θα απαιτηθεί ένα τρίμηνο.
Πηγή: ot.gr
