Ελλάκτωρ: Η πώληση ΑΠΕ «σβήνει» τις τραπεζικές οφειλές

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σχεδόν θα μηδενίσει τις τραπεζικές οφειλές της έπειτα από την πώληση του 75% του τμήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον όμιλο Βαρδινογιάννη και θα είναι σε θέση να αναπτύξει τις υπόλοιπες δραστηριότητές της.

Θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση της Επιχείρησης ΑΠΕ μεταξύ άλλων για την αναχρηματοδότηση και αποπληρωμή των ομολογιών υψηλής εξασφάλισης της εταιρείας, ύψους 670 εκατ. ευρώ με λήξη το 2024. Η κεφαλαιακή διάρθρωση της Ακτωρ Παραχωρήσεις, της Ηλέκτωρ (διαχείριση απορριμμάτων) και της Reds (εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων) ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρηθεί, ενώ τα υφιστάμενα σχέδια για την Άκτωρ δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ αναμένεται να παρουσιάσει νέο στρατηγικό πλάνο για τον Όμιλο το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Τα παραπάνω αναφέρονται στο Πληροφοριακό Δελτίο που ενέκρινε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη Δημόσια Πρόταση που αφορά το σύνολο των μετοχών της Ελλάκτωρ που δεν κατέχει άμεσα η ολλανδική Reggeborgh και οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 69,5% του μετοχικού κεφαλαίου (241.916.230 μετοχές) με τιμή ανά μετοχή 1,75 ευρώ.

Η περίοδος αποδοχής διαρκεί συνολικά 4 εβδομάδες και 2 εργάσιμες ημέρες. Αρχίζει από τις 24.06.2022 και λήγει στις 26.07.2022.

Υπενθυμίζεται ότι Μotor Oil και Reggeborgh συμφώνησαν για τη σύσταση νέας εταιρείας στην οποία θα υπαχθεί το υπάρχον χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, συνολικής ισχύος 493 MW. Η Motor Oil θα εξαγοράσει το 75% των μετοχών της νέας εταιρείας και το υπόλοιπο 25% θα παραμείνει στην Ελλάκτωρ.  Η αξία της νέας εταιρείας (enterprise value) συμφωνήθηκε σε 1 δις. ευρώ και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής. Με άλλα λόγια στα ταμεία της Ελλάκτωρ θα μπουν περί τα 750 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στο Πληροφοριακό Δελτίο η σχεδιαζόμενη πώληση του 75% του τμήματος ΑΠΕ στη MotorOil σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με την περιουσιακή δομή της Ελλάκτωρ και η Reggeborgh προέβη σε προαιρετική δημόσια πρόταση, προκειμένου να δημιουργηθεί μια μετοχική σύνθεση που θα στηρίξει την εταιρεία στο μέλλον.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε όσους μετόχους δεν στηρίζουν τις προτεινόμενες αλλαγές στην περιουσιακή δομή του κατασκευαστικού Ομίλου να αποεπενδύσουν. Η προαιρετική Δημόσια Πρόταση γίνεται με όρους και προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σε μια υποχρεωτική δημόσια πρόταση.

Από την ολλανδική εταιρεία δηλώνεται ρητά ότι δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή της εταιρείας από το Χ.Α.

Σημειώνεται επίσης ότι η MotorOil έχει ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να προσφέρει στο πλαίσιο της Δημόσιας Πρότασης τις μετοχές που απέκτησε στις 06.05.2022 και αντιστοιχούν στο 29,87% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Exit mobile version