Κάποτε ίσως φάνταζε «εξωτικό» και άπιαστο όνειρο για την Ελλάδα, γίνεται όμως πράξη πλέον και στη χώρα μας: η έναρξη μιας ατομικής επιχείρησης θα γίνεται με λίγα «κλικ» του υπολογιστή, από το γραφείο ή το σαλόνι του σπιτιού κάθε νέου επιτηδευματία.
Στο Gov.gr προστίθεται πλέον άλλη μία υπηρεσία (στις πάνω από 1.500 εφαρμογές που λειτουργούν ήδη) ώστε να μην χρειάζεται άλλο πια να τρέχει για έναρξη από ΔΟΥ σε ΕΦΚΑ, Επιμελητήρια, ΓΕΜΗ κ.λπ.
Με μόλις λίγα κλικ μέσω διαδικτύου:
- θα κάνει έναρξη εργασιών στην ΑΑΔΕ
- θα παίρνει βεβαίωση έναρξης με τα στοιχεία της νέας επιχείρησης που μόλις δημιούργησε
- οι βεβαιώσεις που εκδίδονται, θα αποστέλλονται αυτομάτως από την ΑΑΔΕ, απευθείας στον ΕΦΚΑ
- θα κάνει εγγραφή στο ΓΕΜΗ και θα παίρνει αριθμό Εμπορικού Μητρώου
- θα εγγράφεται και στο Επιμελητήριο
Προσοχή:
Ο χρήστης οφείλει μέχρι τη 10η ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα έναρξης ή μεταβολής εργασιών να υποβάλει αίτηση εγγραφής στον e-ΕΦΚΑ μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του (efka.gov.gr).
Τα πάντα αλλάζουν έτσι από τις 13 Ιανουαρίου, οπότε τίθεται σε ισχύ Κοινή απόφαση που συνυπογράφουν οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θ. Λιβάνιος, και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιάννης Πιτσιλής.
Το μόνο που θα χρειάζεται για να μπει κάποιος στην νέα υπηρεσία του Gov.gr που θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, θα είναι τρία απλά πράγματα:
α) να διαθέτει ήδη ενεργό Ελληνικό ΑΦΜ
β) να έχει εκδώσει κωδικούς Taxisnet
γ) προτίθεται να ασκήσει εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Βήμα-βήμα η διαδικασία είναι η εξής:
1. μπαίνει με τους κωδικούς Taxisnet, επιβεβαιώνονται τα στοιχεία του ΑΦΜ, διαφορετικά ο ενδιαφερόμενος δεν έχει δικαίωμα χρήσης της εφαρμογής. Αν υπάρχουν λάθη, πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια ΔΟΥ. Μπορεί να το πράξει είτε ο ίδιος, είτε απλώς να εξουσιοδοτήσει κάποιον άλλο να προβεί στη διαδικασία για λογαριασμό τους ως εκπρόσωπός του (και φυσικά με τους δικούς του κωδικούς).
2. ακολούθως επιλέγει τον τύπο της έδρας της επιχείρησης.
ii. Μη ιδιόκτητη Έδρα.
Το ακίνητο ταυτοποιείται μέσω του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) και εντοπίζεται η διεύθυνση και ταχυδρομικός Κώδικας.
Σε περίπτωση μη ιδιόκτητης έδρας της επιχείρησης, συμπληρώνεται το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο διασταυρώνεται άμεσα από την εφαρμογή. Τα ίδια εφαρμόζονται και τη χρήση ακινήτου από παραχώρηση.
Προσοχή:
Εάν στο μισθωτήριο δεν υπάρχει καταχωρημένος ΤΚ για το ακίνητο έδρας, η εφαρμογή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο φορολογούμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια ΔΟΥ. Σε περίπτωση ιδιόκτητης έδρας, μπορεί να γίνει συμπλήρωση του ΤΚ που θα ενημερώσει επίσης και Ε9 της ΑΑΔΕ.
3. Οι χρήστες καταχωρούν την επωνυμία της ατομικής επιχείρησης, η οποία ταυτίζεται με το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου. Εφόσον το επιθυμούν, επιλέγουν και διακριτικό τίτλο.
4. Στο επόμενο «κλικ» θα γίνεται και διασύνδεση με το ΓΕΜΗ. Αυτομάτως πραγματοποιούνται οι εξής ενέργειες:
α) γίνεται προέλεγχος και αυτόματη δέσμευση επωνυμίας και διακριτικού τίτλου:
β) μετά την εγγραφή στην ΑΑΔΕ, γίνεται εγγραφή της ατομικής επιχείρησης και στο Γ.Ε.ΜΗ.
γ) η επιχείρηση λαμβάνει αυτομάτως αριθμό Γενικού Εμπορικού Μητρώου – ΓΕΜΗ.
5. Μέσω του ΓΕΜΗ γίνεται και η εγγραφή της ατομικής επιχείρησης στο καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμόδιο Επιμελητήριο.
Προσοχή:
Μετά την ολοκλήρωση της έναρξης εργασιών οι ατομικές επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. των συστατικών πράξεων και άλλων στοιχείων που προβλέπονται στο άρθρο 33 του ν. 4919/2022, καθώς και κάθε μεταβολή αυτών.
Πηγή: newmoney.gr