Σήμερα βάσει του προγραμματισμού ήταν να ανακοινωθεί ο νέος κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου παρόλα αυτά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη άλλαξε όλο τον προγραμματισμό. Το υπουργικό συμβούλιο έχει μετατεθεί για την άλλη εβδομάδα πιθανόν στις 8 του μήνα όπου θα γίνουν και οι ανάλογες ανακοινώσεις. Το πόρισμα από το ΚΕΠΕ βρίσκεται στα χέρια του Υπουργού Εργασίας από την Τετάρτη όπως προέβλεπε η διαδικασία.
Σύμφωνα με το πόρισμα προτείνεται ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί από 4,5% έως 7,5%. Mε βάση αυτό το πόρισμα, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης θα εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΚΕΠΕ η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να εξισορροπεί τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης για το 2023 άρα δεν μπορεί να είναι κάτω από 4,5%(στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί πληθωρισμός της τάξεως του 5%) ενώ σημειώνει πως για λόγους κοινωνικής ισότητας η αύξηση θα πρέπει να μην ξεπεράσει αυτή που δόθηκε στους συνταξιούχους (7,75%)
Οι αυξήσεις που προτείνει το ΚΕΠΕ σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός από τα 713 ευρώ μπορεί να φθάσει από 745 έως 766 ευρώ
Τα σενάρια του ΚΕΠΕ
Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός των 713 ευρώ σήμερα εάν αυξηθεί:
- κατά 4,5% θα διαμορφωθεί στα 745 ευρώ
- κατά 5% θα διαμορφωθεί στα 748 ευρώ
- κατά 5,5% θα διαμορφωθεί στα 752 ευρώ
- κατά 6% θα διαμορφωθεί στα 756 ευρώ
- κατά 6,5% θα διαμορφωθεί στα 759 ευρώ
- κατά 7% θα διαμορφωθεί στα 763 ευρώ
- κατά 7,5% θα διαμορφωθεί στα 766 ευρώ.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ ένας σημαντικός παράγοντας που αναμένεται να συμβάλλει στην πορεία της απασχόλησης είναι η διαδικασία καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού η έρευνα αναφέρει: «Αναπόφευκτα, η πρόθεση να αντισταθμιστεί ένα μέρος των απωλειών της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων λόγω του πληθωρισμού, ειδικά των χαμηλόμισθων, θα έχει εξέχουσα βαρύτητα στις αποφάσεις για τον ΚΜ. Τελευταία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καλλιεργούν προσδοκίες σημαντικής αύξησης του ΚΜ που πλησιάζουν το ύψος της μέσης ετήσιας μεταβολής του ΔΤΚ. Σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις του ΚΕΠΕ, όμως, το ύψος του ΚΜ και το επίπεδο απασχόλησης συσχετίζονται, ενώ η ισχύς της συσχέτισης αυτής διαφέρει ανάλογα με τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, όπως και το μέγεθος της επιχείρησης ή τον κλάδο δραστηριότητας. Επομένως, είναι πιθανό οι αποφάσεις για τον νέο ΚΜ να επηρεάσουν την εξέλιξη της απασχόλησης το 2023 σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό».
Πηγή: moneyreview.gr