Προχωρεί η διαδικασία πώλησης της Volterra, θυγατρικής του ομίλου Αβαξ στον τομέα της ενέργειας, καθώς η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους αγοραστές για την αποεπένδυση από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Πηγές εκτιμούσαν χθες ότι θα έχει επέλθει συμφωνία για την αποεπένδυση της «Αβαξ» από τη Volterra εντός του προσεχούς διμήνου, δηλαδή πριν ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Πρόκειται για μια κίνηση η οποία οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, βασικότερος εκ των οποίων είναι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον τομέα της λιανικής εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο όμιλος στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, «η ανατίμηση του φυσικού αερίου στη διάρκεια του 2021 είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση στην τιμή εκκαθάρισης της εγχώριας αγοράς ενέργειας. Η τήρηση του κώδικα προμήθειας είχε ως επίπτωση την καθυστέρηση στην εναρμόνιση των χρεώσεων των πελατών, προκαλώντας σημαντικές ζημίες στον όμιλο. Η μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών της Volterra και η άνοδος των τιμών αγοράς είχε ως επακόλουθο την εκτίναξη του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης σε επίπεδο το οποίο η Volterra αδυνατούσε να διαχειριστεί και χρειάστηκε σημαντική στήριξη από τη μητρική εταιρεία», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Ετσι, ελήφθη η απόφαση για την αποεπένδυση από τη Volterra.
H πώληση της εταιρείας θα εξοικονομήσει κεφάλαια αναγκαία για άλλες δραστηριότητες, όπως η κάλυψη της ίδιας συμμετοχής σε έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ, τομείς στους οποίους επιθυμεί να επικεντρωθεί η διοίκηση του ομίλου. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η διοίκηση της «Αβαξ», ένας ακόμα λόγος που καθιστά την πώληση της Volterra ελκυστική είναι το γεγονός ότι οι σημερινές αποτιμήσεις σε εν λειτουργία έργα ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα υψηλές, κάτι που μεταφράζεται και σε περισσότερα έσοδα. Ετσι, «η αποεπένδυση θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια που θα προκύψουν σε νέα έργα ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης».
Υπενθυμίζεται ότι η Volterra κατέχει μερίδιο λιανικής που κυμαίνεται μεταξύ 2% και 3%, ενώ διαθέτει και εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 73 MW, 36 MW προς κατασκευή και 150 MW υπό ανάπτυξη.
Κατά τη χρήση του 2021 ο όμιλος Αβαξ σημείωσε αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών κατά 28%, σε 592,2 εκατ. ευρώ, από 462,7 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι δεν υπολογίζεται πλέον η συνεισφορά της Volterra, η οποία θεωρείται διακοπείσα δραστηριότητα. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 2 εκατ. ευρώ, από 10,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 18,3%.
Οπως αναφέρει η διοίκηση του ομίλου, η μειωμένη κερδοφορία οφείλεται στην αύξηση του κόστους κατασκευής λόγω της ανατίμησης των δομικών υλικών, των καυσίμων, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορικών εξόδων, εξέλιξη που έχει διαμορφωθεί ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2020 και διαρκεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, οι αυξήσεις τιμών κυμαίνονται μεταξύ 25% και 70%, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για υποχώρησή τους τους επόμενους μήνες. Η αρνητική επίπτωση στο μεικτό αποτέλεσμα του ομίλου υπολογίζεται σε 30 εκατ. ευρώ μόνο από τα έργα του εξωτερικού και τα ιδιωτικά έργα. Στο πλαίσιο αυτό, η «Αβαξ» περιλαμβάνει πλέον ρήτρα ανατίμησης υλικών και καυσίμων σε όλες τις νέες συμβάσεις έργων του εξωτερικού και του ιδιωτικού τομέα. Για τα δημόσια έργα «εντός των τειχών», οι ανατιμήσεις καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος από σχετική νομοθεσία (έχει γίνει αναθεώρηση κάποιων συντελεστών κόστους έργων για το εννεάμηνο του 2021). Σημαντικό κρίνεται και το γεγονός της σημαντικής μείωσης του καθαρού δανεισμού του ομίλου κατά τη διάρκεια του 2021, καθώς αυτός υποχώρησε σε 381,4 εκατ. ευρώ, από 511,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου καταγράφει σημαντική ενίσχυση φέτος, καθώς αναμένεται η υπογραφή νέων συμβάσεων της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Μαζί με αυτές, το ύψος του ανεκτέλεστου ανέρχεται πλέον σε 2,2 δισ. ευρώ, από 1,4 δισ. στο τέλος του 2021 και 1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020.
Πηγή: kathimerini.gr