Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην Attica Bank μετά την επανάκαμψη της Thrivest Holdings, που ξαναζεσταίνει το ενδιαφέρον της για την συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Το επενδυτικό σχήμα της Thrivest Holdings έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του στην ΤτΕ, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο Δ.Σ. του ΤΧΣ. Η εμπλοκή της Thrivest Holdings, εφόσον επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί την υπαναχώρηση του επενδυτικού κεφαλαίου Ellington και το βασικό ζητούμενο πλέον είναι το κατά πόσο αυτό οδηγεί στην αποχώρησή του από την Attica Bank ενόψει και της επικείμενης ΑΜΚ. Η Τράπεζα προχώρησε στην αλλαγή του οργανογράμματος και σύμφωνα με πληροφορίες εκτός της Εκτελεστικής Επιτροπής της Attica Bank είναι η κ. Ειρήνη Μαραγκουδάκη, η οποία παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Το ενδιαφέρον των εφοπλιστών Δ.Μπάκου, Γ.Καϋμενάκη και Α.Εξάρχου (οι οποίοι έχουν επενδύσει στην Παγκρήτια τράπεζα) για την Attica Bank δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Υπενθυμίζεται ότι την ύπαρξη του σχετικού ενδιαφέροντος είχαν επιβεβαιώσει πηγές του επενδυτικού σχήματος στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου αναφέροντας ότι, «είναι αληθές ότι το τελευταίο διάστημα παρακολουθούσαμε το θέμα της ΑΜΚ της Attica Bank, εξετάζοντας εάν άξιζε να ασχοληθούμε επενδυτικά, σε περίπτωση που κάποιος από τους βασικούς μετόχους της Τράπεζας δεν συμμετείχε στην επικείμενη ΑΜΚ». Η Thrivest Holdings, είχε αποστασιοποιηθεί στη φάση εκείνη μετά «την δεσμευτική πρόθεση των βασικών μετόχων της Attica Bank να λάβουν μέρος στην ΑΜΚ». Η εκ νέου εμπλοκή της επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την αδυναμία συμφωνίας των μετόχων στο σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων της τράπεζας.
Το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων της Attica Bank ύψους 2,6 δισ. ευρώ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ΑΜΚ και παρά το γεγονός ότι έπρεπε να είχε συμφωνηθεί και να είχε υποβληθεί στην ΤτΕ, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η αδυναμία συμφωνίας συνδέεται άμεσα με το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας, καθώς από τα 473,3 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, τα 300 εκατ. ευρώ θα προορίζονταν για την κάλυψη ζημιών από τα κόκκινα δάνεια της Attica Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαφωνία έγκειται στο πως θα αξιοποιηθούν αυτά τα 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή πόσες ζημιές και για ποια χαρτοφυλάκια θα καλύψουν, καθώς και σε τι βάθος χρόνου, δηλαδή αν η εξυγίανση υλοποιηθεί άμεσα ή σε ορίζοντα π.χ. 3ετίας.
Ουσιαστικά πίσω από τις κρίσιμες – σε κάθε περίπτωση – λεπτομέρειες της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια, βρίσκεται η αμφισβήτηση της Ellington για το περιεχόμενο της συμφωνίας, που όπως δηλώνουν πηγές από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, ήταν «να επενδύσει σε μια καθαρή Τράπεζα». Με δεδομένο ότι η εξυγίανση της Τράπεζας – ανάλογα με το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων που θα προκριθεί – θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και περισσότερα χρήματα, το ερώτημα είναι το κατά πόσο το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του για την συμμετοχή του στην ΑΜΚ. Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια που έχει δεσμευθεί ότι θα επενδύσει η Ellington για να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Attica Bank υπολογίζονται στα 80 εκατ. ευρώ (σε αυτά περιλαμβάνεται και η συμμετοχή της στην επικείμενη ΑΜΚ), ενώ το κύριο τμήμα της αύξησης των 473,3 εκατ. ευρώ θα καλύψει το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και δευτερευόντως το ΤΜΕΔΕ, που θα εισφέρει περί τα 70 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας των μετόχων προβλέπεται επίσης ότι εφόσον τα 300 εκατ. ευρώ των προβλέψεων που έχουν υπολογιστεί στο πλαίσιο της ΑΜΚ δεν επαρκούν, τυχόν πρόσθετες ανάγκες για ζημιές, θα καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι, δηλαδή ΤΜΕΔΕ και Ellington, οι θα έχουν και την πλειοψηφία των μετοχών.
Πηγή: moneyreview.gr