Επενδύσεις 1,2 δισ. από φαρμακοβιομηχανίες εντός τετραετίας

Σε τροχιά υλοποίησης των επενδυτικών τους προγραμμάτων βρίσκονται αρκετές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, κλάδος ο οποίος μέσα στην επόμενη 4ετία έχει δρομολογήσει συνολικές επενδύσεις σε επίπεδο παραγωγής, αλλά και έρευνας και ανάπτυξης, φαρμακευτικών προϊόντων ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Για αρκετές, μεγάλη «ανάσα» θα αποτελέσει και η δέσμευση για την επέκταση του λεγόμενου επενδυτικού clawback κατά 150 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2025, γεγονός που θα διευκολύνει την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων και θα ξεκλειδώσει και περαιτέρω επενδύσεις από εταιρείες που ενδεχομένως δεν έχουν μέχρι στιγμής καταθέσει κάποιο επενδυτικό έργο.

H ελληνική φαρμακοβιομηχανία Elpen δρομολογεί έως το 2025 επενδύσεις ύψους 155 εκατ. ευρώ σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις τόσο στην Ανατολική Αττική όσο και στην Τρίπολη. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός παραγωγικών μονάδων στο Πικέρμι, νέο εργοστάσιο παραγωγής εισπνεόμενων και στερεών μορφών στην Κερατέα, πάρκο βιοϊατρικής έρευνας και καινοτομίας στα Σπάτα και νέο εργοστάσιο με μονάδες παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων στην Τρίπολη. Επίσης, η φαρμακοβιομηχανία Demo κατασκευάζει κι εκείνη παραγωγική εγκατάσταση στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης, στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος ύψους 356 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε το 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Στην αναθεώρηση του επενδυτικού της πλάνου προχώρησε πρόσφατα και η φαρμακοβιομηχανία Rafarm, ανερχόμενο πλέον σε 120 εκατ. για το διάστημα 2021-2027 από 65 εκατ. ευρώ την πενταετία 2021-2025. Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στην Παιανία, νέα μονάδα παραγωγής στείρων ενέσιμων προϊόντων κ.ά. Μάλιστα, η εταιρεία πρόσφατα επένδυσε και στην ισραηλινή νεοφυή εταιρεία BNS (BioNanoSim), ιδρύοντας από κοινού μια νέα ελληνική εταιρεία οφθαλμικών προϊόντων –κλάδος στον οποίο η Rafarm ειδικεύεται– την ΒΝS Ophtalmics. Οπως είχε γράψει η «Κ», ο καθαρός κύκλος εργασιών της Rafarm (μετά τις επιστροφές

Τα έργα σε επίπεδο παραγωγής αλλά και έρευνας και ανάπτυξης φαρμακευτικών προϊόντων που δρομολογούνται μέσα στην επόμενη 4ετία.

rebate, clawback) αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί περίπου στα 107 εκατ. από 89,5 εκατ. ευρώ το 2022. Η Pharmathen, που «τρέχει» το πρώτο εξάμηνο του 2023 με αύξηση άνω του 20% σε επίπεδο κύκλου εργασιών και 30% σε επίπεδο κερδοφορίας, έχει ξεκινήσει την επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του εργοστασίου στην Κερατέα με σκοπό την ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων. Επενδυτικές κινήσεις για ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και τη δημιουργία παραγωγικών εγκαταστάσεων κάνει και η Famar, ενώ υπάρχουν σκέψεις για «απόσχισή» της από τον κλάδο των logistics –μέσω της πώλησης του κέντρου διανομής στη Θήβα– προκειμένου να επικεντρωθεί στην έρευνα και ανάπτυξη.

 

 

Moneyreview.gr

Exit mobile version