Eθνική Τράπεζα: Στο 1,4 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο Tier 2 – Στο 8% υποχώρησε το επιτόκιο

Έκλεισε το βιβλίο των προσφορών - Υψηλή η ζήτηση των επενδυτών - Αντλήθηκαν έως 500 εκατ. ευρώ - Ο τίτλος έχει διάρκεια 10,25 ετών - Έξι τράπεζες «έτρεξαν» τη διαδικασία

Υψηλή αποδείχθηκε η ζήτηση των επενδυτών για το ομόλογο, τύπου Tier 2, της Εθνικής Τράπεζας, η οποία δρέπει τα οφέλη της πρόσφατης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Moody’s.

Οι προσφορές υπερέβησαν το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ, ενόσω στόχος της διοίκησης ήταν η άντληση έως 500 εκατ. ευρώ.

Το επιτόκιο, παράλληλα, υποχώρησε προς την περιοχή του 8%, παρότι αρχικώς είχε προσδιοριστεί στο 8,375%.

Το ομόλογο, το πρώτο του είδους (Τier 2) έπειτα από τέσσερα χρόνια, έχει διάρκεια 10,25 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά το πέρας των 5,25 ετών.

O οίκος Moody’s αναμένεται να αξιολογήσει τον τίτλο με «Ba3».

Την όλη διαδικασία «έτρεξαν» οι τράπεζες Barclays, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.

Η σημερινή έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κάλυψης των Ελάχιστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων, γνωστών και ως MREL.

Η ΕΤΕ έχει καλύψει τον στόχο για τον Ιανουάριο του 2024 (22,7%), ενώ ο αντίστοιχος για το 2025 τοποθετείται στο 27%. Μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, ο δείκτης MREL της ΕΤΕ θα ανέρχεται στο 23,57%. 

Η πρώτη έξοδος για το 2023

Όπως προαναφέρθηκε, επρόκειτο για την πρώτη έκδοση Tier 2 από το 2019, αλλά και για την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2023, με την Εθνική Τράπεζα να αξιοποιεί το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μετά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, πριν από λίγες ημέρες, επανέφερε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΕΤΕ σε Baa3 (επενδυτική κατηγορία) -από Βa2 προηγουμένως- επικαλούμενος τον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET, ο οποίος παρέχει στην τράπεζα τη μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης ενδεχόμενων απωλειών.

Η Εθνική, εξάλλου, διαθέτει CET1 στο 21,6% με βάση το βασικό σενάριο και 14,5% με βάση το δυσμενές σενάριο. Τα υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα, ως εκ τούτου, παρέχουν στην ΕΤΕ τη δυνατότητα να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο δανείων της.

Η κερδοφορία αποτελεί επίσης, έναν έξτρα κινητήριο μοχλό για την αναβάθμιση της αξιολόγησης της τράπεζας, καθώς ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ανέρχεται στο 116%.

 

Newmoney.gr

Exit mobile version