Eurostat: Στο 3,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Στο 5,2% στην Ευρωζώνη

Τι έδειξε η επαναληπτική μέτρηση της Eurostat - Κάτω του 10% ο ετήσιος πληθωρισμός στα τρόφιμα στη ζώνη του ευρώ

Οριακά χαμηλότερα σε σχέση με ό,τι είχε αρχικώς υπολογιστεί κινήθηκε τελικά ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat, τα οποία ωστόσο έδειξαν ότι οι τιμές στην Ελλάδα «τσίμπησαν» ελαφρώς υψηλότερα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,5%, έναντι της προκαταρκτικής εκτίμησης για 3,4%. Τον Ιούλιο, ο αντίστοιχος δείκτης είχε επίσης διαμορφωθεί στο 3,5%.

Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός παρέμεινε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 -και οπωσδήποτε κάτω του ιστορικού ρεκόρ του 12,1% (Σεπτέμβριος του 2022).

Υπενθυμίζεται ότι, σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιταχύνθηκε στο 2,7% τον Αύγουστο έναντι 2,5% τον Ιούλιο.

Οι τιμές στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, οι τιμές στην Ευρωζώνη ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό 5,2% τον Αύγουστο, υποχωρώντας οριακά σε σχέση με το 5,3% του Ιουλίου, αλλά και έναντι της προκαταρκτικής εκτίμησης (5,3%).

Η επίδοση του 5,2% αποτελεί τη χαμηλότερη πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Όσον αφορά τον δομικό δείκτη, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, η αναθεωρημένη μέτρηση της Eurostat επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Ειδικότερα, αυξήθηκε με ρυθμό 5,3% τον Αύγουστο, επιβραδύνοντας από το 5,5% του Ιουλίου. Ωστόσο, παρέμεινε πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του 5,7%.

Οι τιμές στα τρόφιμα αποκλιμακώθηκαν στο +9,7% (+10,8% τον Ιούλιο), ενώ στην ενέργεια κατεγράφη περαιτέρω πτώση στο -3,3% (-6,1% τον Ιούλιο). Οι τιμές στις υπηρεσίες, τέλος, υποχώρησαν ελαφρώς στο +5,5% από 5,6% προηγουμένως.

«Ανάσα» στη Γερμανία, πιέσεις στη Γαλλία

Όσον αφορά τις επιμέρους χώρες – μέλη, χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την Ελλάδα (σε ετήσιο επίπεδο), είχαν μόνο η Ισπανία (2,4%), η Κύπρος (3,1%) και το Βέλγιο (2,4%). Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στην Σλοβακία (9,6%), στην Κροατία (8,4%) και στην Αυστρία (7,5%).

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 6,4% από 6,5% τον Ιούλιο, ενώ στη Γαλλία «τσίμπησε» στο 5,7% από 5,1% προηγουμένως. Στην Ιταλία, δε, αποκλιμακώθηκε στο 5,5% από 6,3% τον Ιούλιο.

 

Newmoney.gr

Exit mobile version