Ηεκτίναξη των τιμών των καυσίμων έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολο για πολλά ελληνικά νοικοκυριά να κρατούν το σπίτι τους ζεστό.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, σχεδόν ένας στους πέντε Ελληνες (18,7%) δεν μπορούσε το 2022 να ζεστάνει το σπίτι του, το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μετά τη Βουλγαρίας (22,5%) και την Κύπρο (19,2%).
Αντίθετα, στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπου βέβαια ο καιρός είναι πολύ πιο κρύος, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα, όπως στη Φινλανδία (1,4%), τη Σλοβενία και την Αυστρία (2,7%), την Τσεχία (2,9%), τη Σουηδία (3,3%) και την Εσθονία (3,4%).
Αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου
Η θέρμανση αναμένεται να είναι ακριβή και τον ερχόμενο χειμώνα καθώς η τιμή του πετρελαίου μπρεντ κινείται πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες ημέρες και του φυσικού αερίου σημειώνει άνοδο από τον Αύγουστο, αν και κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καθώς συνεχίζονται οι απεργίες σε εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG στην Αυστραλία.
Τα συμβόλαια παράδοσης τον Οκτώβριο (TTF) αυξήθηκαν έως 7,2% σήμερα για να περιοριστούν στη συνέχεια τα κέρδη τους. Στις 10.15 διαμορφώνονταν στα 35,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα με άνοδο 3,5% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.
Η Chevron, σε δύο μονάδες LNG της οποίας γίνονται κινητοποιήσεις, προσέφυγε στη ρυθμιστική Αρχή για την επίλυση της διαμάχης με τα συνδικάτα.
Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν την Παρασκευή στάσεις εργασίας, οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω τις εξαγωγές που αντιστοιχούσαν στο 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG πέρυσι.
Σε αναμμένα κάρβουνα η αγορά
Η απειλή των απεργιών στην Αυστραλία κρατά την αγορά αερίου στην Ευρώπη σε αναμμένα κάρβουνα περισσότερο από έναν μήνα, προκαλώντας αστάθεια στις τιμές και αναδεικνύοντας την εξάρτηση που υπάρχει από τις παγκόσμιες ροές LNG.
Επιπλέον, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία μέσω αγωγών παρέμειναν περιορισμένη λόγω έργων συντήρησης σε σημαντικές μονάδες.