Eurostat: Μεγαλύτερη τελικά η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Τα επαναληπτικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής έδειξαν ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 2,9% έναντι 3% της αρχικής εκτίμησης

Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε για την Ελλάδα η δεύτερη μέτρηση της Eurostat για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, τα επαναληπτικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής έδειξαν ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 2,9% έναντι 3% της αρχικής εκτίμησης.

Τον Οκτώβριο ο σχετικός δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 3,8%, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι στη χώρα μας καταγράφηκε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις του πληθωρισμού σε όλη την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, η επίδοση του 2,9% απέχει μία «ανάσα» από το 2,8% του Ιουνίου, το οποίο ισούται με το χαμηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2021, δηλαδή πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Όσον αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης, η δεύτερη μέτρηση της Eurostat επιβεβαίωσε την πρώτη, με τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή να καθορίζεται στο 2,4% έναντι 2,9% τον Οκτώβριο του 2023 και 10,6% τον Οκτώβριο του 2022.

 

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,3% από 3% τον Οκτώβριο, ενώ στη Γαλλία επιβράδυνε στο 3,9% από 4,5% προηγουμένως.

Στην Ιταλία, παράλληλα, «φρέναρε» αισθητά στο 0,6% από 1,8% τον Αύγουστο. Μικρότερη επιβράδυνση, αντίθετα, εμφάνισε στην Ισπανία, όπου από το 3,5% έπεσε στο 3,3%.

 

Newmoney.gr

Exit mobile version