Αναμφίβολα, οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά, είτε λειτουργούν σε ένα πλήρως οργανωμένο πλαίσιο ή επιχειρούν κατά μόνας, στηριζόμενοι στις ικανότητες, το ενδιαφέρον, το μεράκι ή ακόμη και στην δημιουργική… τρέλα που τους διακρίνει.
Για παράδειγμα, τελευταία, σκιαγραφείται με αρκούντως θετικά χρώματα η κινητικότητα και το εν γένει πολύτιμο έργο που παράγει η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, στην οποία Προεδρεύει (και πρωτοστατεί) ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Ταραντίλης.
Μια λεπτομέρεια: Ο κ. Ταραντίλης είναι καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ο.Π.Α.) στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Δ.Ε.Τ.), γεγονός που αυξάνει σε μέγιστο βαθμό την πλήρη αντίληψη του ρόλου που παίζει η αγορά και τα επιμέρους στοιχεία που την απαρτίζουν, σε συνάρτηση με την δυναμική της τεχνολογίας και του Startup οικοσυστήματος στην επιτυχή πορεία ανθρώπων και μεγεθών.
Παράλληλα, οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής λαμβάνουν μια «χορταστική» δόση ενημέρωσης και κατανόησης του πως παίζεται – πλέον – το παιχνίδι, εντός, μα και εκτός των συνόρων από μέρους λαμπρών μυαλών της εποχής μας.
Προ μερικών ημερών, μάλιστα, η προαναφερθείσα Επιτροπή συνεδρίασε έχοντας ως θέμα της «Ναυτιλία και τεχνολογική καινοτομία», στην οποία είχε προσκληθεί και μίλησε ο Ιωάννης Μαρτίνος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Signal.
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως ο κ. Μαρτίνος επί δύο συνεχόμενες χρονιές (2018, 2019) βραβεύτηκε από τη Lloyd’ s List ως νέος επιχειρηματίας την πρώτη, ενώ απέσπασε το Βραβείο «Lloyd’ s List Intelligence Big Data Award» για την εταιρεία του, την δεύτερη.
Μεστές προτάσεις ώστε ο ελληνικός στόλος να αποτελέσει ένα παγκόσμιο ψηφιακό εργαστήριο!
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης, ο κ. Μαρτίνος κατέθεσε μια σειρά από ιδιαίτερα δημιουργικές -ου μην και χαρακτηριζόμενες ως out of the box – προτάσεις σε μια προσπάθεια στήριξης της ανάπτυξης και εν γένει ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου που περικλείει τις τεχνολογικές εταιρείες, ανεξαρτήτως πεδίου ή αντικειμένου δραστηριότητος είτε ακόμη και μεγέθους.
Επιγραμματικά, ο Ιωάννης Μαρτίνος ανέφερε ότι:
– Απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη απλοποίηση των γραφειοκρατικών υποχρεώσεων (λ.χ. εργοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ κ.ά.) μιας Startup εταιρείες.
– Εξαιρετικά χρήσιμο θα αποδεικνυόταν η δημιουργία μιας ξεχωριστής Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΥΟ), αλλά και εξειδικευμένων τμημάτων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που θα απευθύνονται και θα αφορούν στις νεοφυείς επιχειρήσεις.
– Να υπάρχει άμεσα διαθέσιμη χρηματοδότηση που θα απευθύνεται σε σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες (Deep Tech), οι οποίες προϋποθέτουν χρόνο προκειμένου «ωριμάσουν» και ουσιαστικά να αποδείξουν την αξία, τον βαθμό διείσδυσης και την χρηστικότητά τους με το πέρασμα του χρόνου.
– Να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση Ελλήνων και μη από το εξωτερικό, οι οποίοι θα διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία στην ανάπτυξη λογισμικού.
– Να γίνει ενδυνάμωση του Brand «Made in Greece» για τα προϊόντα τεχνολογικής καινοτομίας, προκειμένου να υπάρχει μια κατά το δυνατόν πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση υπό την έννοια του branding.
– Να επιβραβεύονται όσες επιχειρήσεις πραγματοποιούν εξαγωγές -πρωτίστως- σε προηγμένες διεθνείς αγορές.
– Να υπάρξει μια στρατηγική ενθάρρυνσης προς την πλευρά των πολυάριθμων, σημαινουσών, όσο και ξεχωριστής βαρύτητας ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών έτσι ώστε να επενδύσουν σε startup εταιρείες τεχνολογικής καινοτομίας. Απώτερος σκοπός θα πρέπει να είναι ο ελληνικός στόλος να αποτελέσει ένα παγκόσμιο ψηφιακό εργαστήριο.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Ταραντίλης τόνισε πως η ναυτιλία αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές βιομηχανίες της χώρας, αθροίζοντας το 7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), απασχολεί κάτι παραπάνω από 200.000 εργαζομένους, ενώ οι εισροές στο ελληνικό ισοζύγιο πληρωμών από τις θαλάσσιες μεταφορές ξεπέρασαν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021. Ποσό, που αντανακλά – λίγο έως πολύ – την αντίστοιχη συνεισφορά του τουρισμού στα οικονομικά δεδομένα της πατρίδας μας.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής είναι δεδομένο πως με τις προαναφερθείσες προτάσεις ανά χείρας θα «χτυπήσει» μια σειρά από υπουργικές «πόρτες» ώστε να μην μείνουν στα χαρτιά, αλλά να παραχθεί το αναγκαίο αποτέλεσμα προς όφελος όλων.
Πηγή: startupper.gr