Fitch: Γιατί απειλεί να υποβαθμίσει την αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ

Είναι πια κάτι συνηθισμένο για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον. Κάθε μερικά χρόνια, οι ΗΠΑ βρίσκονται να «φλερτάρουν» με την στάση πληρωμών, καθώς οι πολιτικοί διαφωνούν μέχρι το παρά πέντε για την αύξηση του ορίου χρέους. Αυτή τη φορά, όμως, η Fitch προειδοποιεί ότι τα αλλεπάλληλα επεισόδια αυτού του είδους της πολιτικής αναμέτρησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, ακόμα και εάν η στάση πληρωμών (default) αποφευχθεί αυτή τη φορά. «Ανησυχούμε περισσότερο αυτή τη φορά», είπε στο CNN ο James McCormack, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Fitch.

Fitch και Moody’s δίνουν αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, όμως αυτό δεν οφείλεται στα θεμελιώδη της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Το γεγονός ότι αυτά δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση είναι γνωστό από το 2011, όταν η S&P Global Ratings πήρε την πρωτοφανή απόφαση να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης του πλανήτη. Έκτοτε, τα χρέη των ΗΠΑ αλλά και το επιτοκιακό κόστος τους έχει επιδεινωθεί. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, οι ΗΠΑ έδωσαν 500 δισ. δολάρια για πληρωμές τόκων.

Έτσι, ο λόγος για τον οποίο η χώρα διατηρεί το ΑΑΑ από Fitch και Moody’s δεν είναι άλλος από τον κυρίαρχο ρόλο που έχουν οι ΗΠΑ στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό οικοδόμημα. Το δολάριο είναι το βασικό νόμισμα αποθεματικών στον κόσμο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αντιμετωπίζονται από τους επενδυτές σαν μια τοποθέτηση μηδενικού ρίσκου. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που δίνουν στις ΗΠΑ μία ασύγκριτη οικονομική δύναμη.

Τώρα, ο McCormack προειδοποιεί ότι τα  «επαναλαμβανόμενα επεισόδια», όπως η συνεχιζόμενη διαμάχη για την αύξηση του ορίου χρέους των 31,4 τρισ. δολαρίων, υπονομεύουν το στάτους του δολαρίου ως νομίσματος αποθεματικών αλλά και την ασφάλεια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Όσο πιο κοντά πλησιάζουν οι ΗΠΑ στην εκάστοτε ημερομηνία κατά την οποία το κράτος απειλείται να ξεμείνει από χρήματα, τόσο πιο πολύ αναγκάζονται οι επενδυτές να σκεφτούν το αδιανόητο: Μια καταστροφική αμερικανική στάση πληρωμών.

«Όταν οι επενδυτές πρέπει να σκεφτούν κάτι τέτοιο, δεν είναι αυτό που περιμένεις από μια επένδυση μηδενικού ρίσκου, σωστά;», εξηγεί ο McCormack, προσθέτοντας ότι ο κόσμος ίσως να πρέπει να επανεξετάσει το εάν τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ είναι πραγματικά μια επένδυση μηδενικού ρίσκου.

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε τον περασμένο μήνα το Bipartisan Policy Center, οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να αθετούν υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή στις αρχές του Φθινοπώρου, εάν το Κογκρέσο δεν έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα του ορίου χρέους έως τότε.

Και ο McCormack προειδοποίησε ότι η Fitch θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις ΗΠΑ, ακόμα και εάν το default αποφευχθεί αυτή τη φορά, ανάλογα με την αντίδραση των αγορών. «Εάν η αντίδραση της αγοράς είναι να αμφισβητήσει στο μέλλον τον ρόλο του δολαρίου ως νομίσματος αποθεματικών και των αμερικανικών ομολόγων ως μηδενικού ρίσκου, τότε σίγουρα θα μπορούσαμε (να υποβαθμίσουμε)», είπε. Αυτό που θα παρακολουθεί ο αναλυτής είναι εάν οι ξένες κεντρικές τράπεζες περιορίζουν τις θέσεις τους στο δολάριο ή στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Εάν οι ΗΠΑ βρεθούν σε default, αυτό θα φέρει χάος στη Wall Street και την πραγματική οικονομία, καθώς θα οδηγήσει ενδεχομένως σε καθυστερημένες καταβολές σε δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων, στο στρατιωτικό προσωπικό και στους βετεράνους. Πάντως, η Fitch και άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον θα  επιτύχει, για άλλη μία φορά, μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής. «Έχουμε την άποψη ότι αυτή η φορά δεν θα είναι διαφορετική και αυτό θα επιλυθεί πριν από την κρίσιμη ημερομηνία», σημειώνει ο McCormack. Για αυτό και η Fitch δεν έχει θέσει την αξιολόγηση των ΗΠΑ υπό παρακολούθηση, προς υποβάθμιση, ακόμα. Ωστόσο, ο αναλυτής αναγνωρίζει ότι η πολιτική διαμάχη ενδέχεται να είναι πιο επικίνδυνη αυτή τη φορά, λόγω της πολιτικής πόλωσης στις ΗΠΑ.

Πηγή: moneyreview.gr

Exit mobile version