Μόλις το 14% των Ελλήνων θέλει να παίρνει «ρίσκα» στο χρηματιστήριο, έναντι του 63% που τα αποφεύγει ως αποτέλεσμα της δεκαετίας της κρίσης και της σημερινής κατάστασης της οικονομίας. Αυτό διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα της Focus Bari, η οποία διενεργήθηκε ανάμεσα σε 6.210 Έλληνες μεταξύ 18 και 64 ετών και αποτυπώνει επίσης ότι ένα υπολειπόμενο 23% έχει ουδέτερη στάση απέναντι στα χρηματιστηριακά ρίσκα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα τείνουν να δείχνουν οι γυναίκες (69% των γυναικών δήλωσε ότι αποφεύγει τα ρίσκα στο χρηματιστήριο) έναντι των ανδρών (57%). Επίσης, αποστροφή τείνουν να δείχνουν οι μεγαλύτερες ηλικίες, με τουλάχιστον το 50% των ερωτηθέντων άνω των 25 να δηλώνουν επιφυλακτικοί. Αντιθέτως, ένα σημαντικά μικρότερο ποσοστό, το 39%, των ερωτηθέντων μεταξύ 18 και 24 ετών δήλωσε ότι δεν θέλει να παίρνει ρίσκα στο χρηματιστήριο.
Έτσι, διαπιστώνει η Focus Bari, παρότι το 44% των ερωτηθέντων αναζητά τρόπους να επενδύσει να τα χρήματά του, τουλάχιστον ένας στους δύο δηλώνει ότι οι επενδύσεις σε μετοχές φαίνονται επικίνδυνες. Το μερίδιο όσων υιοθετούν αυτή τη στάση αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία.
Εξοικείωση με τα διαδικτυακά τραπεζικά συστήματα
Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι οι Έλληνες όλων των ηλικιών φαίνεται να γίνονται πιο άνετοι με τα διαδικτυακά τραπεζικά συστήματα. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός, συνειδητοποιούν επίσης περισσότερο τις διαδικτυακές απάτες και ελέγχουν τακτικά τον λογαριασμό τους για ύποπτες συναλλαγές, ενώ παράλληλα δηλώνουν την ανάγκη για περισσότερες εκπαιδευτικές εκστρατείες σχετικά με το θέμα. Όσον αφορά τα προσωπικά τους στοιχεία, οι Έλληνες εξακολουθούν να ανησυχούν για το απόρρητο και την ασφάλειά τους και ποια από τα προσωπικά τους στοιχεία τους είναι διαθέσιμα δημόσια.
Σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα είναι ένα θέμα που εξακολουθεί να μπερδεύει πολύ τους Έλληνες. Ειδικότερα, ένας στους δύο δεν τα κατανοεί ή δεν τα εμπιστεύεται πλήρως. Έτσι, εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι για το τι θα συμβεί στο μέλλον και για το αν πρέπει ή όχι να ενσωματώσουν κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin στην καθημερινή τους ζωή.