Ενδιαφέρον για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της νέας Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, γνωστής ως Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων 2020, έχει εκδηλώσει γερμανική εταιρεία, που συνδέεται όμως με τον γαλλικό κρατικό αμυντικό όμιλο παραγωγής στρατιωτικών οχημάτων Nexter Systems.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εκ των δύο Ισραηλινών βασικών μετόχων και ειδικότερα η ισραηλινών συμφερόντων Plasan Sasa (47,6%) έχει συμφωνήσει επί της αρχής να πουλήσει τη θέση της και αξιολογεί τις λεπτομέρειες της συναλλαγής. Παράλληλα με τον γαλλογερμανικό όμιλο φαίνεται να συντάσσεται και ποσοστό μειοψηφίας (4,8%) που ελέγχεται από Ελληνα επιχειρηματία. Ετσι η Nexter Systems μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις. Ωστόσο, πρόταση για πώληση των μετοχών του έχει δεχθεί και αξιολογεί και ο έτερος βασικός μέτοχος, ο ισραηλινός όμιλος Naska Industries – SK Group (47,6%), αναφέρουν στην «Κ» οι ίδιες πηγές. Για την πρόταση έχει ενημερωθεί το υπουργείο Οικονομικών και εφόσον δεν υπαναχωρήσει κάποιος από τους πωλητές, η συναλλαγή εκτιμάται ότι μπορεί να έχει κλείσει πριν εκπνεύσει το καλοκαίρι.
Η εξέλιξη έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά τη μεταβίβαση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων από την Ειδική Διαχείριση, στην οποία είχε τεθεί από το 2014 και κατόπιν αλλεπάλληλων αποτυχημένων προσπαθειών εκποίησής της.
Ωστόσο από τις αρχές του 2021, οπότε και πέρασε στον έλεγχο των Ισραηλινών έναντι τιμήματος 3 εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει να παρουσιάσει μικρό, αν όχι καθόλου, συμβασιοποιημένο έργο –πλην ήσσονος σημασίας συγκριτικά με το ένδοξο παρελθόν της– για τη συντήρηση μερικών δεκάδων εκσκαφικών μηχανημάτων. Στις τελευταίες δημοσιοποιημένες στο ΓΕΜΗ ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, αυτές του 2021, η εταιρεία εμφανίζει κύκλο εργασιών της τάξης των 493.000 ευρώ, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα είναι ζημίες ύψους 941.000 ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων στην εν λόγω χρήση ήταν οκτώ άτομα, το 2022 ο αριθμός τους παρέμεινε κάτω από τα είκοσι, ενώ σε παρόμοια επίπεδα με το 2021 φέρεται να κινήθηκε και ο κύκλος εργασιών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις αναρτημένες στο ΓΕΜΗ οικονομικές καταστάσεις του 2021, οι πωλήσεις των «493.437,88 ευρώ αφορούν στο σύνολό τους άχρηστο υλικό (scrap)». Παλιοσίδερα δηλαδή που πωλήθηκαν για την αξία τους ως μέταλλο.
Το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο, που στην πλήρη ανάπτυξή του θα άγγιζε τα 100 εκατομμύρια και θα αφορούσε τη συναρμολόγηση ή και παραγωγή τμημάτων στρατιωτικών και άλλου ειδικού τύπου οχημάτων, το οποίο είχε υποβάλει στον φάκελο προσφοράς στην Ειδική Διαχείριση το σχήμα Plasan – SK Group, προφανώς ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, σχολιάζουν πηγές της αγοράς από τη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία πάντως εμφανίζεται να έχει το 2021 δάνεια από τους μετόχους της ύψους 2,2 εκατομμυρίων, ενώ προσφάτως, το 2023, αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ ανακοίνωση περί ολοκλήρωσης αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,5 εκατ.
Η πρόταση εξαγοράς που έχει γίνει στους δύο βασικούς μετόχους από το σχήμα στο οποίο συμμετέχει η Nexter Systems είναι πολλαπλάσια των κεφαλαίων που έχουν δαπανήσει οι σημερινοί ιδιοκτήτες για την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Oχημάτων και για τη μέχρι στιγμής λειτουργία της.
Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, κατά πληροφορίες, θέλει να αποκτήσει το συγκρότημα προκειμένου να εκτελέσει συμβάσεις παραγωγής στρατιωτικών οχημάτων προς τρίτες χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης –και όχι μόνο– και εκτιμά πως η γεωγραφική θέση της ΕΛΒΟ και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας στην Ελλάδα θα της προσδώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Δευτερευόντως η γερμανική εταιρεία, η οποία εμφανίζεται να συμμετάσχει στην πρόταση εξαγοράς, αξιολογεί τη δυνατότητα παραγωγής στη Σίνδο εξαρτημάτων (πυλώνες κ.ά.) για ανεμογεννήτριες.
Πηγή: moneyreview.gr