Με τα κρυπτονομίσματα ποτέ δεν βαριέσαι, αλλά η ύφεση του 2022 ήταν πραγματικά… τρελή. Δισεκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν εν μια νυκτί, έπειτα από σειρά πτωχεύσεων, με πιο αξιοσημείωτη την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX τον Νοέμβριο. Ως αποτέλεσμα, η εμπιστοσύνη σε έναν τομέα που δημιουργήθηκε ως απάντηση στην απώλεια της πίστης στα κύρια χρηματοοικονομικά μετά το τραπεζικό κραχ το 2008 έχει απολεσθεί. Ορισμένοι επενδυτές ανταποκρίθηκαν στην κρίση ζητώντας νέους, σκληρούς κανονισμούς. Άλλοι κατηγορούν για τις χρεοκοπίες τις αποτυχίες των brokers κρυπτογράφησης και λένε ότι η αναταραχή θα πρέπει να επισπεύσει τη μετάβαση σε πιο αποκεντρωμένες πλατφόρμες. Σε κάθε περίπτωση, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή…
Μετά τα ιστορικά υψηλά τον Νοέμβριο του 2021, τους επόμενους 12 μήνες η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης μειώθηκε έως και 73%, σύμφωνα με στοιχεία του tracker CoinGecko – κατά τι λιγότερο από την κατάρρευση κατά 88% που σημειώθηκε τον προηγούμενο «crypto-χειμώνα», το 2018, που εξαφάνισε πολύ μεγαλύτερη αξία: περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Παρότι, όμως, οι προηγούμενες πτώσεις πυροδοτήθηκαν από προβλήματα τα οποία αφορούσαν τον ίδιο τον κλάδο, η τρέχουσα κρίση ξεκίνησε από ένα εξωτερικό γεγονός: οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν την άνοδο του πληθωρισμού. Αυτό μείωσε την όρεξη των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν υψηλό ρίσκο και υψηλές αποδόσεις, των κρυπτονομισμάτων συμπεριλαμβανομένων.
Η σημασία;
Τι ανατινάχθηκε;
Η πρώτη έκρηξη αφορούσε ένα «αλγοριθμικό stablecoin», το TerraUSD, το οποίο με πολύπλοκες, αυτοματοποιημένες λειτουργίες που περιλάμβαναν το αδελφό token Luna, διατηρούσε μια σύνδεση με το δολάριο ΗΠΑ. Έγινε δημοφιλές επειδή μια πλατφόρμα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) που ονομαζόταν Anchor προσέφερε επιτόκια έως και 20% για καταθέσεις σε TerraUSD. Το bank run από την Anchor οδήγησε σε μια «σπείρα θανάτου», που εξαφάνισε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των TerraUSD και Luna. Εταιρείες που είχαν επενδύσει σε σχετικά tokens και παράγωγα, όπως η Three Arrows Capital, πτώχευσαν, συμπαρασύροντας στον βούρκο και άλλες, όπως η Voyager Digital, η οποία είχε δώσει στην Three Arrows ένα τεράστιο δάνειο.
Ποιες ήταν οι συνέπειες;
Οι επικριτές του Terra δήλωσαν ότι το σύστημα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, καθώς βασιζόταν στην προσέλκυση επενδυτών με μη βιώσιμα επιτόκια. Ορισμένοι παρομοίασαν το Terra και άλλες DeFi επιχειρήσεις υψηλής απόδοσης με νέες μορφές σχημάτων Ponzi (πυραμίδες), που έπληξαν τους πρώτους επενδυτές. Η κατάρρευση του FTX έδειξε πώς ακόμη και οι φαινομενικά σταθερές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να έχουν κρύψει αδυναμίες και υπογράμμισε τους κινδύνους μετάδοσης – κατά την οποία τα προβλήματα σε ένα μέρος του κλάδου εξαπλώνονται γρήγορα και με απροσδόκητους τρόπους, προκαλώντας τεράστιες ζημίες αλλού. Όλα αυτά θα μπορούσαν να παγώσουν τις επενδύσεις στο οικοσύστημα για κάποιο χρονικό διάστημα.
Τι σημαίνει για το μέλλον;
Τα κρυπτονομίσματα προέκυψαν επειδή οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονταν τη Wall Street, αλλά η σειρά των σκανδάλων εγείρει ένα υπαρξιακό ερώτημα σχετικά με το εάν μπορεί να είναι αυτά αξιόπιστα. Πολλοί ελπίζουν ότι η αυστηρότερη ρύθμιση θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Αλλά η χρεοκοπία της FTX φαινομενικά εκτροχιάστηκε από τη νομοθεσία εξαιτίας της οποίας είχε ασκηθεί έντονη πίεση στον Bankman-Fried. Η αυστηρή ρύθμιση μπορεί τελικά να καταστήσει την κρυπτογράφηση πιο σταθερή και αξιοσέβαστη. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πόσο μεγάλο μέρος της βιομηχανίας μπορεί να αντέξει τον πρόσθετο έλεγχο.
Πηγή: fortunegreece.com