Γιατί οι ΗΠΑ κήρυξαν τον “πόλεμο” στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων;

Ολομέτωπη επίθεση κατά του κλάδου των κρυπτονομισμάτων, ασκώντας ένδικα μέσα κατά της Binance και της Coinbase, των μεγαλύτερων ανταλλακτηρίων στον κόσμο και στις ΗΠΑ, αντίστοιχα, εκκίνησαν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), καθώς και άλλες αρχές, θέτοντας εν αμφιβόλω το μέλλον της εν λόγω αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της, Gary Gensler,  η αρμόδια εποπτική αρχή στις ΗΠΑ απήγγειλε σοβαρές κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κινητών αξιών, κατά της Βinance και της Coinbase, μεταξύ των οποίων ότι τα ανταλλακτήρια απέτυχαν να διαχωρίσουν τις δραστηριότητές του σε παγκόσμιο επίπεδο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που, όπως επισημαίνεται, θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαια των πελατών.

Επίσης, όπως αναφέρεται, «τα ανταλλακτήρια λειτουργούν ως μεσίτες χρηματοπιστωτικών αξιών, πρακτορεία ανταλλαγής και εκκαθάρισης τίτλων, προσελκύουν πελάτες, χειρίζονται εντολές και ενεργούν ως διαμεσολαβητές παρανόμως, καθότι δεν είναι εγγεγραμμένοι χρήστες».

«Οι πλατφόρμες επιτελούν τρεις λειτουργίες που συνήθως διαχωρίζονται στις παραδοσιακές αγορές τίτλων – αυτές των χρηματιστών, των χρηματιστηρίων και των πρακτορείων εκκαθάρισης», ανέφερε η SEC, που θέτει ζητήματα διαφάνειας και διευκόλυνσης ροής βρώμικου χρήματος. Οι υπηρεσίες staking προσείλκυσαν και αυτές την προσοχή των αρχών…

 

Σε κάθε περίπτωση, η διαμορφωθείσα κατάσταση δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Τον Μάρτιο, η Επιτροπή Διαπραγματεύσεων Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί Εμπορευμάτων των ΗΠΑ (CFTC) άσκησε ένδικα μέσα κατά της Binance, συμπεριλαμβανομένων πολλών καταγγελιών που επαναλαμβάνονται στα δικαστικά έγγραφα της SEC.

Αλλά και η Coinbase βρέθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών, με τη SEC να της έχει αποστείλει προειδοποίηση πως σκοπεύει να υποβάλει κατηγορίες εναντίον της. Το μείζον ερώτημα είναι πλέον αν η Binance ή η Coinbase θα έλθουν αντιμέτωπες με ακόμα πιο σοβαρές ποινικές διώξεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά την Binance, εδώ και καιρό φημολογείται (και αναφέρεται) ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα.

Από την άλλη, φαίνεται ότι εντός της SEC υπάρχουν αρκετοί διαφωνούντες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο οργανισμός θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να παράσχει στις εταιρείες έναν οδικό χάρτη ώστε να «συμμορφωθούν» με τη νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα, η Hester Peirce, μία από τους πέντε επιτρόπους της SEC, έχει πει ότι, ακόμα κι αν οι ενέργειες του Gensler και της SEC υποκινούνται από την επιθυμία να προστατεύσουν τους επενδυτές, αυτό που έχουν κάνει είναι να προκαλέσουν κύματα αβεβαιότητας.

Exit mobile version