Γιατί βυθίζονται (ξανά) τα κρυπτονομίσματα (διάγραμμα)

“Αβεβαιότητα”. Αυτή είναι η μόνη λέξη που χαρακτηρίζει τα συναισθήματα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων αυτό το διάστημα. Με τα δύο μεγαλύτερα, βάσει κεφαλαιοποίησης, κρυπτονομίσματα, τα Bitcoin (BTC) και ether (ETH) να έχουν χάσει το όποιο μομέντουμ είχαν ανακτήσει την περασμένη εβδομάδα, οι φόβοι ότι ο κρυπτοχειμώνας όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά τώρα… φέρνει κρύο, εντείνονται.

Όχι ότι δεν υπάρχουν λόγοι για να φοβούνται οι επενδυτές στα cryptos. Αυτή η πτωτική πορεία στα κρυπτονομίσματα αντικατοπτρίζει κυρίως τρία βασικά για το οικοσύστημα προβλήματα: Την χαμένη εμπιστοσύνη του κλάδου, την ανησυχία για τον πληθωρισμό και τη διαρκώς αυξανόμενη “όρεξη” των ρυθμιστικών αρχών να αποκτήσουν ενεργό ρόλο. Τι ακολουθεί λοιπόν;

Ο διευθυντής αγορών στο κρυπτοανταλλακτήριο ΟΚΧ, Λένιξ Λάι, λέει πως, ό,τι και αν ακολουθεί “είναι τρομακτικό το γεγονός ότι οι retail επενδυτές αναπόφευκτα θα σηκώσουν το βάρος των υπερβολικών ρίσκων από συγκεκριμένα ιδρύματα. Παρόλα αυτά, χρειάζεται να αφήσουμε τις εταιρείες με μη βιώσιμες δραστηριότητες στα crypto να πεταχτούν εκτός της αγοράς”.

Ο αναλυτής μιλά για συνέχιση ενός ντόμινο που ξεκίνησε με την κατάρρευση των stablecoins UST- Luna, στη 3Arrows Capital και το ανταλλακτήριο FTX. “Το φαινόμενο ντόμινο που βλέπουμε στις κρυπτο- εταιρείες μοιάζει με την οικονομική κατάρρευση μεγάλων ονομάτων της Wall Street το 2008.

Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα ήρθε από ιδρύματα που πήραν παράλογα ρίσκα, κυρίως εις βάρος των retail επενδυτών. Η ειρωνεία είναι ότι ακριβώς αυτή η συμπεριφορά που επέδειξαν οι προβληματικες κρυπτο-εταιρείες είναι ακριβώς η μορφή της δραστηριότητας από την οποία υποτίθεται ότι θα μας απαλλάξουν τα κρυπτονομίσματα: Παγώματα αναλήψεων, ανησυχητική αδιαφάνεια, γενική κακοδιαχείριση των funds των πελατών τους και πολλά ακόμα”.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι δύσκολοι καιροί -όπως ήταν το 2022- για τα κρυπτονομίσματα, θα συνεχιστούν. Πέρυσι, μετά από έναν καταστροφικό Μάιο, το bitcoin έχασε 75% της αξίας του, με την κρίση να βαθαίνει μετά την χρεοκοπία/σκάνδαλο FTX το Νοέμβριο. Τα πράγματα φαίνονταν ότι θα πάνε καλύτερα το 2023 καθώς το βασικό κρυπτονόμισμα πέρασε το ψυχολογικό όριο των 20 χιλιάδων δολαρίων, φτάνοντας ως και τα 25 χιλιάδες με πολλούς να “προφητεύουν” άνοδο σε υψηλά όλων των εποχών.

Οι επόμενες εβδομάδες έδειξαν τους κινδύνους του πονταρίσματος σε assett με υψηλή μεταβλητότητα, εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από το γενικό κλίμα της αγοράς, καθώς και άλλους εξωγενείς παράγοντες. Τη μεγάλη δυσπιστία στην αγορά καταδεικνύει και το γεγονός ότι το bitcoin εν πολλοίς μένει… ακίνητο ξανά. Το ποσοστό των νομισμάτων σε “ύπνωση” έφτασε σε νέο υψηλό, καθώς, βάσει της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων blockchain, Glassnode, ο αριθμός των bitcoin που δεν έχουν κινηθεί για τουλάχιστον έξι μήνες ανέρχεται στα 370 δισεκατ. δολάρια με τις σημερινές τιμές.

Φαίνεται πως ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών που βρίσκεται “κάτω από το νερό” έχει επιλέξει να μην κάνει καμία κίνηση μέχρι να “ξεκαθαρίσουν” τα πράγματα. Άλλωστε η κεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων βρίσκεται σε πτώση λόγω του πληθωρισμού αλλά και εν αναμονή των παρεμβάσεων από τις ρυθμιστικές Αρχές τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ.

Πού θα πάει λοιπόν το bitcoin; Αναλυτές, όπως αυτοί της Standard Chartered εκτιμούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά για τα cryptos, προβλέποντας “εκπλήξεις” στο τρέχον έτος που θα προκαλέσουν sell off στο βασικό κρυπτονόμισμα και θα ρίξουν την τιμή του ως και τα 5.000 δολάρια.

Στην έκθεσή της, η Standard Chartered αναφέρει ότι «όλο και περισσότερες εταιρείες και κρυπτονομίσματα κρυπτονομισμάτων βρίσκονται να έχουν ανεπαρκή ρευστότητα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και άλλες χρεοκοπίες και μια κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στα ψηφιακά assets».

Πηγή: newmoney.gr

Exit mobile version