Goldman Sachs: Το ράλι του πολύτιμου μετάλλου θα συνεχιστεί εν μέσω του φόβου υποτιμήσεων

Στην αύξηση των τιμών-στόχου τριμήνου, εξαμήνου και δωδεκαμήνου για τον χρυσό προχώρησε η Goldman Sachs, που υποστηρίζει ότι το ράλι του πολύτιμου μετάλλου θα συνεχιστεί εν μέσω του φόβου υποτιμήσεων και της εξασθένησης του δολαρίου.

Ο χρυσός έκλεισε στα 1.753 δολάρια η ουγγιά την Παρασκευή, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Σε έκθεσή της, ωστόσο, η Goldman Sachs αναθεώρησε ανοδικά τις τιμές-στόχους για τον χρυσό στα 1.800 δολάρια για το τρίμηνο, στα 1.900 δολάρια για το εξάμηνο και στα 2.000 δολάρια η ουγγιά για το επόμενο δωδεκάμηνο από 1.600, 1.650 και 1.800 δολάρια αντίστοιχα, προηγουμένως.

Οι αναλυτές της Goldman αποδίδουν την πρόσφατη «αναποφασιστικότητα” του πολύτιμου μετάλλου στο αρνητικό σοκ που προκαλεί η κρίση υγείας στους καταναλωτές των αναδυόμενων αγορών και της θετικής ζήτησης λόγω του «φόβου” που προκαλεί τους επενδυτές η πανδημία στις ανεπτυγμένες αγορές.

Ωστόσο, τους δύο τελευταίους μήνες, και μετά τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψε στο απόγειο της κρίσης του κορωνοϊού, φαίνεται να αναζητά κατεύθυνση, αφού οι ελπίδες περιορισμού της πανδημίας άνοιξαν την όρεξη των «επενδυτών” για πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις και τερμάτισαν το ράλι που προκλήθηκε από την εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη στα μέσα Μαρτίου.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι εισαγωγές χρυσού της Ινδίας μειώθηκαν κατά 99%, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έπαψε να αγοράζει χρυσό μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, που προκλήθηκε από διαφωνίες μεταξύ του ΟΠΕΚ+ και των συμμάχων του σχετικά με τις περικοπές στην παραγωγή. Σύμφωνα με την Goldman, ο συνδυασμός της αύξησης του ρίσκου στις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς οι μεγάλες οικονομίες άρουν τα μέτρα κλειδώματος, και οι αναδυόμενες αγορές πιθανόν να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν, θα μπορούσαν να προκαλέσουν διόρθωση στις τιμές του χρυσού.

«Ωστόσο, όπως υποστηρίξαμε στο παρελθόν, η ζήτηση για επενδύσεις σε χρυσό τείνει να αυξάνεται στα πρώτα στάδια της οικονομικής ανάκαμψης, λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για υποτίμηση και χαμηλότερων πραγματικών επιτοκίων», αναφέρει στην έκθεσή της.

Exit mobile version