Goldman Sachs: Στα πρόθυρα χρεοκοπίας 22 Κινεζικοί κολοσσοί real estate

Η επιλεκτική χρεοκοπία της Evergrande, που έφερε την κινεζική οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνο

Η επιλεκτική χρεοκοπία της Evergrande, του κινεζικού κολοσσού του real estate, που έφερε την κινεζική οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνο που απειλεί την ισχυρή οικονομία της Ασίας.

Οι κινεζικές χρεοκοπίες στα ακίνητα, μετά και την υπόθεση της Kaisa Group Holdings, έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο σε βαθμό που οι αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν μπροστά τους να εξελίσσεται το χειρότερο σενάριο στην κινεζική κτηματαγορά.

Είκοσι δύο κινεζικές εταιρείες real estate, που κατέχουν ομόλογα υψηλής απόδοσης, είτε έχουν αθετήσει από την αρχή του 2022 την πληρωμή τους σε δολάρια είτε ανέβαλαν την αποπληρωμή τους με ανταλλαγές ομολόγων, σύμφωνα με τους αναλυτές Kenneth Ho και Chakki Ting.

«Δεδομένης της μεγάλης πίεσης που δέχεται η αγορά ακινήτων στην Κίνα, αυξάνουμε για αθέτηση αποπληρωμής του δείκτη FY22 China Property HY στο 31,6% (από 19,0% το 2021), η οποία ήταν η υψηλότερη που είχε καταγραφεί μέχρι τότε», ανέφεραν οι αναλυτές στο CNBC.
Αλματώδη όμως είναι και η εκτίμηση για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας κινεζικών εταιρειών υψηλής απόδοσης μέσα στο 2022 καθώς φτάνει στο 15,5%, από 9,3% .

Κι αυτό όταν η αγορά ακινήτων αποτελεί πάνω από το ¼ της οικονομίας της Κίνας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Moody’s.

Το Πεκίνο προσπάθησε τα τελευταία δύο χρόνια να περιορίσει την κερδοσκοπία στην κάποτε «καυτή» αγορά ακινήτων, με τις ρυθμιστικές αρχές να έχουν επικεντρωθεί ειδικά στη μείωση της εξάρτησης των κατασκευαστών ακινήτων ώστε τα χρέη τους να μην επηρεάζουν την ανάπτυξη.

Μετά την επιλεκτική χρεοκοπία της Evergrande, το Πεκίνο προσπαθεί να θωρακιστεί απέναντι στο ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες χρεοκοπίες στο χώρο.

«Είναι απίθανο να δούμε μια ευρύτερη ανάκαμψη στο China Property HY έως ότου οι πωλήσεις ακινήτων αρχίσουν να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

«Πιστεύουμε ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης προτού ανακάμψουν οι πωλήσεις ακινήτων, ιδιαίτερα με τα σκληρά lockdown που ισχύουν σε πολλές κινεζικές πόλεις μεταξύ των οποίων και στην Σανγκάη» αναφέρουν εστιάζοντας στο γεγονός ότι η κτηματαγορά έχει ουσιαστικά «παγώσει» αυτό το διάστημα.

Συρρίκνωση της αγοράς κατά 50%
Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ακινήτων σε 30 μεγάλες πόλεις μειώθηκε κατά 50% από έτος σε έτος τον Μάιο, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman.
Αυτόν τον μήνα, οι κινεζικές αρχές μείωσαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ενώ πολλές τοπικές κυβερνήσεις έχουν επίσης μειώσει τις προκαταβολές ή ανακοίνωσαν άλλα μέτρα για να διευκολύνουν την αγορά ακινήτων σε τοπικό επίπεδο.

Οι μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής κυβέρνησης στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα στήριξης της πολιτικής για την αγορά ακινήτων, δήλωσε ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Macquarie.

Επισήμανε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η πολιτική ιδιοκτησίας του Πεκίνου ήταν τόσο αυστηρή που το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων ήταν υψηλότερο από το μέσο επιτόκιο δανείου, το οποίο είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστο».

Ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ο χειρότερος μήνας για την κτηματαγορά μέσα στο 2022, σύμφωνα με τον Hu καθώς η ανεργία έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά επίπεδα, ενώ η ζήτηση ακινήτων και πιστώσεων έχει μειωθεί τόσο πολύ, που «οι πολιτικοί δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να λάβουν μέτρα για τη διάσωση της στεγαστικής αγοράς».

Πηγή: imerisia.gr

Exit mobile version