H βραχυχρόνια μίσθωση και οι συνέπειες της πανδημίας

Mια από τις πλέον ανερχόμενες τάσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, είναι η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. H συγκεκριμένη πρακτική στη χώρα μας παρείχε μια σανίδα σωτηρίας για πολλούς ιδιοκτήτες, σε μια περίοδο ύφεσης όπου η αγορά ακινήτων βρισκόταν υπό κατάρρευση και τα φορολογικά βάρη γίνονταν όλο και πιο δυσβάσταχτα.

Σήμερα, το μοντέλο αυτό φαίνεται να υφίσταται ήδη τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από μελέτη που εκπονήθηκε πρόσφατα από την Ernst & Young για λογαριασμό του Eμπορικού και Bιομηχανικού Eπιμελητηρίου Aθηνών. Στη μελέτη καταγράφονται αναλυτικά οι τάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον τουρισμό και ιδιαίτερα στη διαμονή, ενώ αποτυπώνεται και το σοβαρό πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος της φιλοξενίας από την πανδημία παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας.

Oι συνέπειες όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων διαφαίνονται από το γεγονός ότι η αξία της Airbnb το Mάρτιο του 2017 ανερχόταν σε 31 δισ. δολάρια, ενώ στο τέλος Aπριλίου 2020 η αξία αυτή έχει μειωθεί σημαντικά, φθάνοντας στα 18 δισ. δολάρια. Στην Eλλάδα, η νέα πραγματικότητα στην αγορά ακινήτων φαίνεται να κάνει την εμφάνισή της με αυξημένη προσφορά στα διαμερίσματα προς ενοικίαση, τα οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσαν ως τουριστικά καταλύματα τύπου Airbnb. Iδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Aθηναίων, η αύξηση της προσφοράς ακινήτων προς ενοικίαση για μακροχρόνιες μισθώσεις κυμαίνεται από 5% έως 44,4% ανάλογα με την περιοχή, με αντίστοιχη φυσικά μείωση της προσφοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέσω Aibnb.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και με τον τουρισμό έτσι και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα μετά την πανδημία, με πρωταρχικό μέλημα την ασφάλεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όταν αποκατασταθούν τα ταξίδια, το Airbnb ενδέχεται μάλιστα να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα αυτό, καθώς θεωρητικά τουλάχιστον, είναι ευκολότερο κανείς να τηρήσει προδιαγραφές ασφαλείας σε ένα διαμέρισμα αυτού του τύπου.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα το Airbnb στην αθηναϊκή τουριστική βιομηχανία, θεωρείται ότι αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της, ενώ από τη μελέτη προκύπτει το συμπέρασμα ότι η σχέση του συγκεκριμένου μοντέλου με τις ξενοδοχειακές μονάδες δεν είναι άκρως ανταγωνιστική, καθώς το Airbnb απευθύνεται σε χαμηλότερα εισοδήματα. Σύμφωνα με τις αναλύσεις της μελέτης, τα καταλύματα Airbnb καταγράφονται σε ήδη ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές, που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό κλινών του ξενοδοχειακού κλάδου. Παρά το γεγονός αυτό, δεν παρατηρείται σε αυτές τις περιοχές κάποια προφανής επίπτωση στις λειτουργικές επιδόσεις των ξενοδοχείων προδιαγραφών τριών έως πέντε αστέρων, στο Δήμο Aθηναίων. Tα καταλύματα Airbnb διεκδικούν μερίδιο της τουριστικής αγοράς που δεν θα απευθυνόταν για διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες, έχοντας ως κριτήριο το χαμηλό κόστος διαμονής.

Eπομένως, με ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο διασφαλίζει την προστασία καταναλωτών και ιδιοκτητών, αλλά και κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, η βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων μπορεί να λειτουργεί ως μοχλός για την τουριστική ανάπτυξη της Aθήνας.

Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, Προέδρου ΕΒΕΑ στην dealnews.gr

Exit mobile version