Helleniq Energy: Στο δρόμο νέα deal σε έργα ΑΠΕ

Δύο στρατηγικές συμφωνίες για την εξαγορά ισάριθμων έργων ΑΠΕ πρόκειται να ανακοινώσει στις επόμενες λίγες εβδομάδες η διοίκηση της Helleniq Energy.

Το προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας χθες το απόγευμα στους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. Χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, είπε μόνον ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ «θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε μια πρόσθετη σταθερότητα στη ρευστότητα μας».

Η μία από τις δύο εξαγορές αφορά σε φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κύπρο, εγκατεστημένης ισχύος περί τα 15 MW.

Η συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί και αυτό που απομένει είναι η έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ), ώστε να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Μικρό θα είναι και το δεύτερο πράσινο έργο που θα εξαγορασθεί.

Σήμερα ο όμιλος διαθέτει σε λειτουργία ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 341 MW, από τα οποία το 48% είναι φωτοβολταϊκά και το 52% αιολικά.

Έχει, επίσης, ένα χαρτοφυλάκιο έργων 3,1 GW σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, από τα οποία η μερίδα του λέοντος (55%) είναι φωτοβολταϊκά, το 19% αιολικά και το 27% έργα αποθήκευσης.

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου χαρακτηρίζονται από τη διοίκηση της Helleniq Energy «πολύ υγιή». Τα μεγέθη του επόμενου τριμήνου αναμένεται να διαμορφωθούν μέσα σε ένα ασθενές διεθνές περιβάλλον περιθωρίων διύλισης, ωστόσο, η εταιρία προσδοκά να ανακάμψουν στο γ’ και στο δ΄ τρίμηνο, με οδηγό την αυξημένη ζήτηση καυσίμων της εγχώριας αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικές επιδόσεις κατά το β’ εξάμηνο του έτους αναμένεται ότι δεν θα είναι ανάλογες του 2022.

Πολύ καλές επιδόσεις παρουσίασε στο α’ τρίμηνο η Elpedison. Παρά το γεγονός ότι η ηλεκτροπαραγωγή της μειώθηκε κατά 33% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022 και οι πωλήσεις της κατά 27%, πέτυχε αυξημένο EBITDA κατά 30%, στα 60 εκατ. ευρώ. Το μισό και πλέον προήλθε από το διεθνές εμπόριο φυσικού αερίου που έκανε η εταιρία.

Όπως ανακοινώθηκε, εξάλλου, επίκειται η τελική επενδυτική απόφαση για την πιλοτική επένδυση στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, που θα αφορά στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ενώ σε φάση υλοποίησης έχει τεθεί και η παραγωγή βιοκαυσίμων στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, σε φάση αξιολόγησης παραμένει η επένδυση σε τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, για την παραγωγή μπλε υδρογόνου στην Ελευσίνα. Παρότι έχει υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας η Helleniq Energy εκτιμά ότι δεν έχουν ωριμάσει ακόμη τα δεδομένα για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης.

Πηγή: startupper.gr

Exit mobile version