O Μάιος εξελίσσεται σχεδόν… καταστροφικά για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι επενδυτές φοβούνται να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο, ξεφορτώνονται άρον – άρον τις μετοχές και στρέφονται σε ασφαλέστερα «καταφύγια», οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σχεδόν 11 ποσοστιαίες μονάδες μακριά από το υψηλό έτους των 971 μονάδων. Μόνο τις τελευταίες 30 ημερολογιακές ημέρες, η σωρευτική πτώση υπερβαίνει το 8%, σβήνοντας τις θετικές επιδόσεις του Απριλίου και φέρνοντας το συνολικό ισοζύγιο του 2022 κοντά στο -4%.
Παρ’ όλα αυτά, στο χρηματιστηριακό ταμπλό υπάρχουν κάποιες (λίγες σε αριθμό) μετοχές, οι οποίες προσπαθούν να αντισταθούν στον καθοδικό κύκλο και να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, προσφέροντας στους επενδυτές ορισμένες αξιόπιστες αγοραστικές επιλογές. Πρόκειται για μετοχές, οι οποίες κινούνται αντίρροπα από τον Γενικό Δείκτη, παρά τη γενικευμένη αναταραχή στις αγορές.
H μετοχή της Coca – Cola θεωρείται μία από τις κερδισμένες των τελευταίων ημερών, μετρώντας ράλι της τάξης του 5% στο τελευταίο 30ήμερο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μία ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 20 ευρώ (πρόσκαιρα το ξεπέρασε), κάτι το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στα θετικά οικονομικά στοιχεία του α’ τριμήνου. Βέβαια, η συγκεκριμένη άνοδος είναι (αναλογικά) αισθητά μικρότερη σε σχέση με τις συνολικές απώλειες του 2022, οι οποίες ξεπερνούν το 33%, ως απόρροια της μεγάλης έκθεσης στην αγορά της Ρωσίας.
Εντυπωσιακή είναι η πορεία και της Ελλάκτωρ, η μετοχή της οποίας έχει σκαρφαλώσει στο +22% μέσα στον τελευταίο ημερολογιακό μήνα, προσεγγίζοντας εκ νέου τα επίπεδα του 1,7 ευρώ. Βασικό μοχλό αποτέλεσε το πρόσφατο deal με τη Motor Oil, η οποία απέκτησε το 30% των μετοχών (το μερίδιο των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη), καθώς και το 75% της θυγατρικής Άνεμος. Το αντίτιμο, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα επιτρέψει στη διοίκηση να εστιάσει στον κλάδο των κατασκευών και των παραχωρήσεων, με πρώτο στόχο την ανανέωση της σύμβασης για τη λειτουργία της Αττικής Οδού. Στα θετικά του deal θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο τερματισμός του μετοχικού πολέμου, με τη διοίκηση να είναι επιτέλους σε θέση να εργαστεί απρόσκοπτα.
Κέρδη κατά 7,5% παρουσιάζει, επίσης, η μετοχή της Motor Oil, η οποία θεωρείται άκρως ωφελημένη από τη συμφωνία με την Ελλάκτωρ. Κι αυτό, διότι καταφέρνει να διεισδύσει στον κερδοφόρο και πολλά υποσχόμενο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με το χαρτοφυλάκιο της Άνεμος να αποτελεί μια καλή βάση εκκίνησης, κλείνοντας το «κενό» σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου ενέργειας και διύλισης.
Πέραν του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις τελευταίες εβδομάδες μπορούμε να ξεχωρίσουμε στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τη μετοχή της Prodea, η οποία μετράει σωρευτική άνοδο κατά σχεδόν 7,5% στο 30ήμερο, προσεγγίζοντας εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 8 ευρώ. Από τις αρχές του έτους δε, η συνολική μεταβολή καθορίζεται σε τουλάχιστον +16%.
Τέλος, από τη μικρή κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Προοδευτικής κερδίζει περίπου 6%, ενώ η μετοχή της Mermeren Kombinat αυξάνεται κατά τουλάχιστον 9%. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις ο ημερήσιος τζίρος είναι εξαιρετικά περιορισμένος, μην υπερβαίνοντας τα 2.300 και τα 11.500 ευρώ, αντίστοιχα. Ας σημειωθεί ότι μέσα στο 2022 η Προοδευτική ενισχύεται κατά 13% και η Mermeren 25%.
Πηγή: newmoney.gr