Η «ακτινογραφία» των αυξήσεων στον δημόσιο τομέα

Ποιοι ωφελούνται περισσότερο και ποιοι λιγότερο με το νομοσχέδιο του υπ. Εθνικής Οικονομίας

Έως και 7 διαφορετικές αυξήσεις σε βασικούς μισθούς, επιδόματα και καθαρές αποδοχές θα λάβουν από τον Ιανουάριο του 2024 περίπου 663.000 υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου.

 

Οι αυξήσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή διακρίνονται σε άμεσες και έμμεσες.

Οι άμεσες αφορούν τις μικτές αποδοχές (και κατ’ επέκτασιν και τις καθαρές αποδοχές) και ορίζονται με συγκεκριμένα ποσοστά ή ποσά από τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Πρόκειται για ονομαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, στα ποσά της οικογενειακής παροχής, στα επιδόματα θέσης ευθύνης, στα επιδόματα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας για τους έγγαμους ενστόλους και όσους εξ αυτών βαρύνονται και με τέκνα, στα επιδόματα υπηρεσίας σε παραμεθόριες περιοχές, στις αποζημιώσεις για μετακινήσεις και διανυκτερεύσεις λόγω υπηρεσιακών αναγκών. Οι έμμεσες αυξήσεις προκύπτουν από τις αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους μισθωτούς εργαζομένους με εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

Ως εκ τούτου περισσότερο ωφελημένοι απ’ όλες τις κατηγορίες των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου είναι οι ένστολοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης, έχουν οικογένειες με παιδιά, υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και μετακινούνται συχνά εκτός έδρας για τις ανάγκες της υπηρεσίας τους. Γι’ αυτούς τους εργαζομένους αυξάνονται βασικοί μισθοί, ποσά οικογενειακής παροχής, επιδόματα θέσης ευθύνης, επιδόματα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, επιδόματα παραμεθορίου και αποζημιώσεις για μετακινήσεις λόγω υπηρεσιακών αναγκών, ενώ έχουν και πρόσθετο όφελος από τις αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος. Συνολικά, δηλαδή οι εν λόγω εργαζόμενοι θα λάβουν έως και 7 διαφορετικές αυξήσεις.

Οι λιγότερο ωφελημένοι είναι οι απλοί πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, καθώς και οι ένστολοι οι οποίοι είναι άγαμοι, χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, δεν κατέχουν θέσεις ευθύνης και δεν μετακινούνται μακριά από τα γραφεία τους για υπηρεσιακές ανάγκες. Οι εν λόγω εργαζόμενοι θα λάβουν μόνο την αύξηση στους βασικούς τους μισθούς, η οποία ανέρχεται σε 70 ευρώ μικτά!

Αναλυτικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι αυξήσεις που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2024 για τις αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και των πανεπιστημιακών καθηγητών θα είναι οι εξής:

  1. Καθολική αύξηση βασικών μισθών κατά 70 ευρώ όλων των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των πανεπιστημιακών καθηγητών και των ερευνητών.
  2. Αύξηση οικογενειακής παροχής κατά 20 έως 50 ευρώ. Η οικογενειακή παροχή, για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο, ανέρχεται σήμερα σε 50 ευρώ τον μήνα για ένα τέκνο, 70 ευρώ για δύο τέκνα, 120 ευρώ για τρία τέκνα, 170 ευρώ για τέσσερα τέκνα, συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο (μικτά). Από 1/1/2024 τα ποσά αυτά αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.
  3. Αύξηση κατά 30% των επιδομάτων θέσεως ευθύνης. Τα επιδόματα θέσεως ευθύνης των πολιτικών υπαλλήλων και των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αυξάνονται:

i) κατά 87 έως 300 ευρώ για τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, ως εξής:

α) από 1.000 σε 1.300 ευρώ, για τους γενικούς διευθυντές,

β) από 450 σε 585 ευρώ, για τους διευθυντές,

γ) από 350 σε 455 ευρώ, για τους υποδιευθυντές,

δ) από 290 σε 377 ευρώ, για τους τμηματάρχες.

ii) κατά 9 έως 165 ευρώ για τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Από 30 έως 550 ευρώ που κυμαίνονται σήμερα, θα ανέρχονται σε 39 έως 715 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον βαθμό κάθε αξιωματικού.

4. Αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν και παιδιά. Το εν λόγω επίδομα αναπροσαρμόζεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.

5. Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου (από 100 στα 130 ευρώ), που αφορά 21.200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

6. Αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης των πολιτικών υπαλλήλων και των υπηρετούντων στις Ε.Δ. και τα Σ.Α. από 0,15 ευρώ σε 0,20 ευρώ για μετακινήσεις που αφορούν υπηρεσιακές ανάγκες. Επιπλέον αναπροσαρμόζονται οι δαπάνες διανυκτέρευσης στο εσωτερικό από 25% έως 33%, καθώς και στο εξωτερικό κατά 10%.

7. Επιπλέον αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα προκύπτουν από τη μείωση της παρακράτησης, λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ από την 1η/1/2024 για όσους έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα. Ειδικότερα, η παρακράτηση φόρου εισοδήματος θα μειωθεί:

Αναδρομικά «κέρδη» για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ

Το νομοσχέδιο προβλέπει νέο ειδικό μισθολόγιο για τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, με αύξηση βασικών μισθών και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης. Η συνολική μεσοσταθμική αύξηση των αμοιβών θα είναι της τάξεως του 10% με αναδρομική ισχύ από 7/10/2022. Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται, αναδρομικά από 7/10/2022, το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ και της οικογενειακής παροχής που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

 

Naftemporiki.gr

Exit mobile version