Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατέγραψε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση, αν και οι αναλυτές πιστεύουν πως δε θα είναι αρκετή για να οδηγήσει στο πάγωμα της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Ο δομικός πληθωρισμός ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων κατέγραψε μείωση από το 5,6% του Απριλίου στο 5,3% σε ετήσιο επίπεδο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg για 5,5%.
Ο γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατέγραψε μεγαλύτερη μείωση στο 6,1%, το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και ένα χρόνο, λόγω κυρίως του μειωμένου ενεργειακού κόστους.
Τα επικαιροποιημένα δεδομένα συμπεριλαμβάνουν σημαντική μείωση του πληθωρισμού στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Παρ’ όλα αυτά, ο «επίμονος» δομικός πληθωρισμός σημαίνει πως τα στελέχη της ΕΚΤ θα συνεχίσουν την αντιπληθωριστική τους καμπάνια παρά την πρόσφατη δημιουργία ύφεσης στη Γερμανία και των χρηματοοικονομικών κλυδωνισμών.
«Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις πως ο πληθωρισμός έχει φτάσει το ζενίθ του», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της από τη Γερμανία, προσθέτοντας πως «έχουμε ξεκαθαρίσει πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για την μείωση του πληθωρισμού σε αποδεκτά επίπεδα».
Μιλώντας για τα δεδομένα αυτά, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις Ντε Γκίντος, υπογράμμισε πως η νίκη κατά του πληθωρισμού δεν έχει, ακόμα, επιτευχθεί. «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού».
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας, Μάντις Μίλερ, από την πλευρά του υποστηρίζει πως «ενδέχεται να χρειαστεί επιπλέον αύξηση των επιτοκίων, δεδομένης της «απουσίας ενδείξεων για επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων».
Την άποψή του συμμερίζεται και η αναλυτής του Bloomberg Economics, Μαέβα Κάζιν, η οποία τόνισε πως «τα υψηλά επίπεδα του δομικού πληθωρισμού θα κρατήσουν την ΕΚΤ σε επαγρύπνηση αυτό το καλοκαίρι».
Οι ρυθμιστές τονίζουν πως η μείωση του πληθωρισμού προς το στόχο του 2% είναι κύριος παράγοντας για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας οι οποίες έχουν πληγεί από την αύξηση των επιτοκίων.
Η πρώτη ύφεση της Γερμανίας από την πανδημία υποδεικνύει το πόσο εύθραυστη είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, ακόμα και μετά τα μέτρα τα οποία έλαβε για την αντιστάθμιση της ενεργειακής κρίσης.
Η ΕΚΤ, παράλληλα, έχει προειδοποιήσει πως η συσφιγμένη πολιτική εκθέτει τις χρηματαγορές σε αρνητικά σοκ και «τεντώνει» τις αντοχές των νοικοκυριών, των εταιρειών, των κυβερνήσεων και της αγοράς ακινήτων στα άκρα. Παρ’ όλα αυτά, το κύριο μέλημα είναι η χαλιναγώγηση των τιμών.
«Ο πληθωρισμός μεν μειώνεται λόγω των περιορισμένων σοκ στις αγορές τροφίμων και ενέργειας αλλά ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών και ο δομικός πληθωρισμός, υποδεικνύουν πως η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής», υπογράμμισε η αναλυτής της Blackrock, Λάουρα Κούπερ.
Πηγή: newmoney.gr