Ο καφές ήταν ανέκαθεν ένα από τα χαρακτηριστικά προϊόντα κατανάλωσης στην Ελλάδα, άμεσα συνδεδεμένος με την κοινωνική ζωή αλλά και την ανάπτυξη των χώρων εστίασης, ενώ τα υψηλά ποσοστά τζίρου φανερώνουν ένα παράδοξο για μια χώρα που δεν είναι παραγωγός καφέ.
Το περιθώριο κέρδους στην αγορά του καφέ συνεχίζει να αποτελεί ισχυρό παράγοντα επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, στοχεύοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων σε περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της κυκλικής και «πράσινης» οικονομίας με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, οι συνιδρυτές της Coffe-Eco, Αλέξης Πάντζιαρος και Μάριος Βλαχογιάννης εμπνεύστηκαν το 2016 την επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων καφέ espresso, προκειμένου να πάνε ένα βήμα παραπέρα το δημοφιλές προϊόν. Αξιοποιώντας τα υπολείμματα του καφέ για την απομόνωση φαινολικών ουσιών, η ομάδα της Coffe-Εco δημιούργησε ένα πλήρως αντιοξειδωτικό προϊόν με πάρα
πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου με χρήση
Από την πρωτοτυπία στην αναγνώριση της καινοτομίας
«Ενώ γνωρίζουμε τη βασική αρχή της οικονομίας, η οποία είναι το “Scarcity”, δηλαδή περιορισμένες πρώτες ύλες», τονίζει ο Αλέξης Παντζιάρος και συμπληρώνει με έμφαση: «Εξακολουθούμε να παράγουμε γραμμικά παίρνοντας ως παραδοχή την πληροφορία των απεριόριστων πρώτων υλών». Αυτή τη στιγμή η Coffe-Εco συλλέγει και επεξεργάζεται τα απόβλητα καφέ espresso για την παραγωγή πρώτων υλών σε καλλυντικά, παράγοντας ένα προϊόν το οποίο απευθύνεται σε εταιρείες παραγωγής καλλυντικών δέρματος, με κύρια βάση τα αντηλιακά και αντιγηραντικά καλλυντικά. Σε αντίθεση με άλλα σκευάσματα της ίδιας κατηγορίας, το καινοτόμο προϊόν της
Coffe-Εco μπορεί να προσδώσει στις συνεργαζόμενες εταιρείες μοναδικά χαρακτηριστικά, πλέον της ενίσχυσης του δείκτη βιωσιμότητας της εκάστοτε επιχείρησης, μεταξύ των οποίων η υψηλή αντιγηραντική δράση στα τελικά προϊόντα, καθώς και μεγάλη προστασία από την ακτινοβολία UV. Επιπλέον, λόγω της προσεκτικά σχεδιασμένης αλυσίδας παραγωγής της Coffe-Εco, η τιμή πώλησης του προϊόντος της βρίσκεται έως και 30% κάτω από τις τιμές της αγοράς, ενώ συνοδεύεται με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές για εταιρείες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κλάδος των καλλυντικών, από τους μεγαλύτερους και πλέον αναπτυσσόμενους, σύμφωνα
με το τελευταίο report της L’Oreal, της μεγαλύτερης εταιρείας καλλυντικών, βρίσκεται σε μια φάση αναδιοργάνωσης με το βλέμμα προς «πράσινες» πρώτες ύλες και βιώσιμη παραγωγή,με την αγορά για πολυφαινολικά, τα οποία παράγονται από τα απόβλητα του καφέ espresso και προορίζονται για χρήση σε προϊόντα αντιγήρανσης και αντηλιακά, να κυμαίνεται στα 100 εκατ. ευρώ μόνο για τις ευρωπαϊκές αγορές και χωρίς να συνυπολογίζονται προϊόντα περιποίησης δέρματος και καθημερινής χρήσης.
Μέσα στα πλάνα της πρωτοπόρου επιχείρησης είναι η κυκλοφορία από τον Σεπτέμβριο του 2022 προϊόντων τα οποία θα εμπεριέχουν ως πρώτη ύλη εκείνο της Coffe-Εco, ενώ παράλληλα η ομάδα της βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για εξαγωγή της παραγωγής της σε αγορές της Ασίας, έχοντας ήδη κλείσει μια στρατηγική συνεργασία με την Ingredients Online που θα προωθήσει τα προϊόντα της στη Νότιο Αμερική. Με αυτό το πλαίσιο σχεδιασμού, μακροπρόθεσμος στόχος της είναι να αποτελέσει τη μεγαλύτερη εταιρεία συλλογής και εμπορικής χρήσης των αποβλήτων του καφέ espresso και ταυτόχρονα σκοπός της για τους επόμενους 12 μήνες είναι η γεωμετρική αύξηση κατά δέκα φορές του ετήσιου τζίρου της, η βελτιστοποίηση της παραγωγής της με μείωση του κόστους κατά 60% και η ανάπτυξη δύο νέων προϊόντων με βάση τα απόβλητα καφέ espresso.
Πηγή: startupper.gr