Η ενίσχυση των διμερών δεσμών Κίνας – Ρωσίας

Η αμφίδρομη εμπορική σχέση των 190 δισ. δολ. έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2021

Είναι το πρώτο ταξίδι του Πούτιν εκτός της πρώην Σοβιετικής Ενωσης από τον Μάρτιο, όταν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη εξέδωσε ένταλμα εναντίον του για απέλαση παιδιών από την Ουκρανία.

Η Κίνα και η Ρωσία δήλωσαν μια «χωρίς όρια» εταιρική σχέση τον Φεβρουάριο του 2022 κατά τη διάρκεια προηγούμενης επίσκεψης του Πούτιν στο Πεκίνο, λίγες ημέρες πριν τα στρατεύματα της Μόσχας εξαπολύσουν εισβολή στην Ουκρανία.

Πούτιν: Ρωσία και Κίνα «μοιράζονται την επιθυμία» για «ισότιμη συνεργασία στον κόσμο»

Εκτοτε η Κίνα προμηθεύεται φθηνό αργό από τα Ουράλια και στέλνει περισσότερες εξαγωγές στη γείτονά της που έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Η αμφίδρομη εμπορική σχέση των 190 δισ. δολαρίων έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2021 και έχει περίπου διπλασιαστεί από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η Μόσχα έχει άλλωστε λίγα μέρη για να στραφεί. Η απόφαση της Ε.Ε. τον Μάιο του 2022 να μειώσει δραστικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου ύψους 155 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως από τη Ρωσία τής στέρησε έναν σημαντικό πελάτη.

Η Ευρώπη έχει επίσης σταματήσει να αγοράζει άνθρακα, αργό πετρέλαιο και προϊόντα διύλισης πετρελαίου αξίας σχεδόν 80 δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ συμμετείχε επίσης σε μια πρωτοβουλία των ΗΠΑ για ανώτατα όρια τιμών που εμποδίζει τους φορείς εκμετάλλευσης να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από μια καθορισμένη τιμή.

Ρωσία-Κίνα: Ο Πούτιν θέλει ενίσχυση της «φιλίας» με τον Σι

Ηταν φυσικό λοιπόν για το Πεκίνο να μπει στην εξίσωση. Η χώρα αγόρασε αργό πετρέλαιο Ουραλίων με έκπτωση μεταξύ 10% και 13% έναντι της τιμής του Brent, του παγκόσμιου σημείου αναφοράς για το πετρέλαιο, γεγονός που επέτρεψε στο Πεκίνο να εξοικονομήσει τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια στον ενεργειακό λογαριασμό του μόνο από το αργό το 2022 και το 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Γαλλίας, χαλαρώνοντας μέρος της αυξανόμενης πίεσης στο γουάν.

Η Κίνα έχει αναδειχθεί ο κορυφαίος αγοραστής του ρωσικού αργού πετρελαίου και άνθρακα, καθώς και ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Ερευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.

Οι κινεζικές εταιρείες πωλούν επίσης πολύ περισσότερα αγαθά στη Ρωσία. Τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους οι εξαγωγές της Κίνας στη Ρωσία ανήλθαν σε 81 δισ. δολάρια, 72% περισσότερο από ό,τι την ίδια περίοδο του 2021, όπως δείχνουν τα κινεζικά τελωνεία, καθώς αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Geely και η κατασκευάστρια smartphone Xiaomi συμπληρώνουν το κενό που αφήνουν οι δυτικές εταιρείες που υποχωρούν. Αυτή η αύξηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα εμπορικά στοιχεία που δείχνουν επίμονη πτώση των κινεζικών εξαγωγών.

Η θερμή συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Σι επιβεβαίωσε την πρόθεση της Κίνας να συνεχίσει αυτή την εύρωστη επιχείρηση.

Η έλλειψη βιώσιμων εμπορικών οδών της Ρωσίας, ωστόσο, έκανε τον ηγέτη της να μοιάζει περισσότερο με υποτελή παρά με ομότιμο του Κινέζου προέδρου, καθώς η δυσφορία της Μόσχας για την εξάρτησή της από το Πεκίνο ήταν εμφανής πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή, η εγγύτητα με μια χώρα που διεξάγει πόλεμο δεν βοηθάει τις δυτικές αντιλήψεις για το Πεκίνο.

 

Exit mobile version