Στο επίκεντρο των εξελίξεων ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος και αναπτυσσόμενου τομέα όπως είναι αυτός της ενέργειας, βρίσκεται μία από τις ελληνικές startups, η ensight.
Η διάκρισή της στην τελική φάση ανάμεσα σε άξιες νεοφυείς επιχειρήσεις, σε έναν τόσο υψηλού επιπέδου διαγωνισμό του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece ,συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σε μία εποχή που η ενεργειακή κρίση και εκτίναξη των υψηλών τιμών καυσίμων και ενέργειας απασχολούν καθημερινά πολίτες, κυβερνήσεις και Χώρες.
Οι «10» φιναλίστ του φετινού «τελικού», αξίζει να σημειωθεί, προέκυψαν μέσα από έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό 560 αιτήσεων που υπέβαλαν startups προς τους διοργανωτές.
Πως ξεκίνησαν όλα ;
Εφαλτήριο αυτής της ιδέας αποτέλεσε μία μεταπτυχιακή διατριβή η οποία πραγματευόταν ως θέμα ένα application, μία εφαρμογή που θα μπορεί να παρακολουθεί και να προβλέπει με ακρίβεια την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι εκπονητές της ως άνω διατριβής, Μανής Μιχάλης και Κωνσταντόπουλος Απόλλωνας κατάφεραν να μετουσιώσουν στην πράξη την εφαρμογή αυτή, ιδρύοντας μία νεοφυή εταιρεία, ονόματι ensight.
Η εφαρμογή αυτή έχει κλέψει τις εντυπώσεις σε όποιον διαγωνισμό έχει λάβει μέρος τον τελευταίο χρόνο και σχετίζεται με τον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος μας απασχολεί όλους λόγω της αλματώδης αύξησης των τιμών.
Η νεοσύστατη green tech εταιρεία, αποτελούμενη από μία καταρτισμένη ομάδα developers, data scientists και energy experts φέρνει την επανάσταση και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούσαμε μέχρι σήμερα την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Όραμα, δε, των ιδρυτών αποτελεί η προώθηση ενός πιο φιλικά προσκείμενου προς το περιβάλλον τρόπου σκέψης και η όσο το δυνατόν περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας. Η ιδέα αυτή έχει, επομένως, ως αποτέλεσμα να εξελίσσεται ταχέως σε ένα πολλά υποσχόμενο seed του ελληνικού startup οικοσυστήματος.
Η εφαρμογή ensight κάνει μέτρηση και πρόβλεψη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των συσκευών μας πετυχαίνοντας μείωση λογαριασμού.
Τι πραγματεύεται όμως η «ensight»;
«Εν ολίγοις, αποτελεί μία καινοτόμα λύση, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας, η οποία με τη σειρά της μειώνει αισθητά τον λογαριασμό ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη startup που καταφέρνει να κάνει απευθείας μέτρηση και πρόβλεψη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας με την βοήθεια αλγορίθμων machine learning και τεχνητής νοημοσύνης οι οποίοι εν τέλει μας δίνουν την δυνατότητα να δούμε μείωση στον εκκαθαριστικό μας λογαριασμό», αναφέρουν οι ιδρυτές της.
«Αναλυτικότερα, τη λύση τη δίνει το application που μπορεί να κατεβάσει ο οποιοσδήποτε στο κινητό του και με το οποίο θα μπορεί ανά πάσα στιγμή και σε ζωντανή μετάδοση να παρακολουθεί, αλλά και να προβλέπει την κατανάλωση ρεύματος. Επιπροσθέτως, το application θα εκπαιδεύει με τέτοιο τρόπο τον εκάστοτε χρήστη, είτε είναι οικιακός καταναλωτής είτε επιχείρηση μέσω διαδραστικών training videos, προκειμένου να προωθείται, παράλληλα, μία κουλτούρα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, η οποία θα συντελείται με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να αλλάξουμε συνήθειες ως προς το ενεργειακό μας προφίλ», μας λέει ο CEO της νεοϊδρυθείσας εταιρείας Μιχάλης Μανής.
Αφετηρία του εγχειρήματος αυτού αποτελεί η εγκατάσταση ενός ειδικού μηχανήματος, ενός μετρητή στον κεντρικό ηλεκτρονικό πίνακα του εκάστοτε χρήστη. Ο μετρητής αυτός θα καταγράφει με ακρίβεια την κατανάλωση ρεύματος, μεταφέροντας τα δεδομένα σε ένα cloud. Σε αυτό το στάδιο, αλγόριθμοι machine learning και τεχνητής νοημοσύνης θα μεταδίδουν με τη μορφή δεδομένων στην εφαρμογή του κινητού του χρήστη χρήσιμα προσωποποιημένα reports και tips για την κατανάλωσή του”μας αναφέρει ο CTO Απόλλωνας Κωνσταντόπουλος.
Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη δικτύου και επέκταση σε όλη την ελληνική επικράτεια μέχρι τέλος του 2023, με δέκτες τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ensight έχει ήδη έρθει σε άμεση επαφή με εκπροσώπους ορισμένων δήμων της Αττικής, καθώς και του Ανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να παρασχεθεί το εν λόγω πρόγραμμα πιλοτικά και δίχως κάποιο κόστος. Προς το παρόν, το πρόγραμμα αυτό παρέχεται πιλοτικά στον δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Ευχαριστούμε θερμά για αυτό τον πρωτοπόρο δημοφιλή δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και ελπίζουμε σύντομα να μας εμπιστευτούν και να ακολουθήσουν κι άλλοι δήμοι.
Τι λέει για την εφαρμογή ensight ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης .
«Η επόμενη μέρα της κοινωνίας μας αλλά και του πλανήτη μας καλεί όλους σε εγρήγορση και αποφασιστική δράση για σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών προς ένα πιο πράσινο μέλλον. Στα πλαίσια αυτά της κλιματικής εγρήγορσης που έχει σειρά εκφάνσεων όπως η πράσινη Διαχείριση Απορριμμάτων, η ηλεκτροπαραγωγή με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί σημαντικό πυλώνα. Στα πλαίσια των πολλών και πολύ επιπέδων δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας από τα δημοτικά κτίρια και υποδομές συναντηθήκαμε με νέους ανθρώπους που η καινοτόμος προσέγγιση τους δείχνει να λύνει ένα μεγάλο θέμα αυτό της σπατάλης ενέργειας. Για να βελτιώσουμε κάτι πρέπει πρώτα να μπορούμε να το μετρήσουμε.
Η καινοτόμος προσέγγιση των νέων αυτών παιδιών του Απόλλωνα Κωνσταντόπουλου και του Μιχάλη Μανή σε συνδυασμό με την σχεδίαση μιας ολοκληρωμένης επιχειρηματικής πρότασης, αποτέλεσαν την εγγύηση για την σημερινή συνεργασία με τον Δήμο Βαρης Βουλας Βουλιαγμένης που μόνο θετικά αποτελέσματα θα φέρει στην επίτευξη του στόχου της εύκολης και ακριβούς μέτρησης κατανάλωσης και αντίστοιχα της αντίστοιχης εξοικονόμησης».
Θέλουμε να συμβάλουμε χρησιμοποιώντας ΑΙ ,στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προώθηση περιβαλλοντικής ευαισθησίας λένε οι εμπνευστές της εφαρμογής Μιχάλης Μανής και Απόλλωνας Κωνσταντόπουλος
Όπως οι ιδρυτές επισημαίνουν ”στην φαρέτρα μας έχουμε και άλλες καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες που θα αναπτύξουμε και θα παρουσιάσουμε σταδιακά. Ο κόσμος της τεχνολογίας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και τα πεδία ανάπτυξης έχουν ακόμα μεγάλη πορεία και δυνατότητες. Είμαστε παθιασμένοι με την τεχνολογία και κάθε καινοτόμα ιδέα με την οποία μπορούμε να βοηθήσουμε την κοινωνία και το περιβάλλον.
«Τα οφέλη που αποκομίσαμε από την συμμετοχή μας στο κορυφαίο πρόγραμμα του MIT Enterprise Forum Greece , είναι πολύ σημαντικά. Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο Γεράσιμο Σπυριδάκη, καθώς και όλα τα στελέχη του ΜΙΤΕF Greece που μας παρείχε μια υποδειγματικά αποτελεσματική πλατφόρμα υποστήριξης.
Η συμμετοχή μας ξεκίνησε τον περασμένο φθινόπωρο και ήταν ένα σημαντικό ταξίδι προς τις διεθνείς αγορές. Το πρόγραμμα μας προσέφερε με εξαιρετικά σημαντικό τρόπο καίρια εφόδια. Μας καθοδήγησε και μας συνέδεσε με σημαντικούς επενδυτές εξασφαλίζοντας μας την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, εξειδικευμένη γνώση και ένα διεθνές δίκτυο καταξιωμένων ειδικών από επαγγελματίες διεθνούς αναγνώρισης και κύρους από την επιχειρηματική και επενδυτική σκηνή.
Σχεδόν, όλες οι ιδέες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν τεχνολογικά καινοτόμες και αξιόλογες .Είμαστε πολύ περήφανοι που φτάσαμε στον τελικό σε ένα πρόγραμμα τέτοιας εμβέλειας», μας λένε οι ιδρυτές της ιδέας Μιχάλης Μανής και Απολλωνας Κωνσταντοπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώνεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ensight, το οποίο εκτιμάται από κύκλους της αγοράς ότι μπορεί λίαν προσεχώς να μετουσιωθεί με διάφορους τρόπους στην πράξη.
Σε επίπεδο χρηματοδότησης, η ανάπτυξη της ensight μέχρι σήμερα έχει στηριχθεί σε ιδία κεφάλαια και ο στόχος της είναι η επίτευξη deals, που θα επισφραγίζουν την εξαιρετική και δυναμική της πορεία στην εγχώρια startup σκηνή, η οποία έχει ενηλικιωθεί και δείχνει να μιλά με διεθνείς όρους.
Το MIT επέλεξε 26 startups για να συμμετάσχουν στους ημιτελικούς στο διαδικτυακό πρόγραμμα επιτάχυνσης, «MITEF Greece Startup Competition 2022» με αρωγό την τεχνολογία και την καινοτομία. Από αυτές 10 κατάφεραν να περάσουν στον τελικό που θα γίνει στις 27 και 28 Ιουνίου.
Η ensight με τίτλο energy sight είναι η μία ανάμεσα στις 3 στο energy track
Κάθε μία από τις συμμετοχές διεκδικεί το χρηματικό έπαθλο αλλά το μεγαλύτερο όφελος είναι η προβολή σε εγχώρια και διεθνή σκηνή κερδίζοντας μέσα από ένα πρόγραμμα τέτοιας εμβέλειας, με την επαφή με καταξιωμένα στελέχη εταιρειών και επενδυτών ανα τον κόσμο.
Το MITΕF ένα παγκόσμιο αναγνωρισμένο δίκτυο κύρους συνδεδεμένο με το ΜΙΤ
Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός – επιταχυντής νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας, ο οποίος συνδέεται με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) μέσω του MIT Technology Review
Αφιερωμένο στην ενημέρωση, τη σύνδεση, την καθοδήγηση και την επιτάχυνση των επιχειρηματιών τεχνολογίας, όραμά του είναι να δίνει τη δυνατότητα σε startups να μετατρέψουν γρήγορα τις ιδέες σε εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο. Προσφέρει προγραμματισμό υψηλής ποιότητας, υψηλού αντίκτυπου για επιχειρηματίες, καινοτόμους, ερευνητές, επενδυτές και ηγέτες επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Διαγωνισμός MITEF Greece Startup Άνω των 200 εκατ. ευρώ κεφάλαια
Από το 2015 ο διαγωνισμός MITEF Greece – Startup Competition έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία προγράμματα επιτάχυνσης στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, έχει επιταχύνει πάνω από 200 νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας και περισσότερες από 60 επεκτείνονται παγκοσμίως, έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 200 εκατ. δολ. από τοπικούς και διεθνείς επενδυτές, δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας, απασχολούν +900 εργαζόμενους και εμφανίζουν αθροιστικό κύκλο εργασιών δεκάδων εκατ. δολ.
Από τον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition έχουν περάσει και διακριθεί στην εγχώρια και διεθνή σκηνή νεοφυείς επιχειρήσεις όπως LearnWorlds (32εκατ.$.), Augmenta (12εκατ.$), οι Spot a Wheel (127 εκατ.$),CubeRM (9εκατ.$.),οι PD Neurotechnology (5 εκατ.$.), RTsafe (3,9εκατ.$), DeepMed IO (1 εκατ.$), Finloup (1εκατ.$), Advantis (790.000$), ResQ Biotech, Innate Repair, SolMeYea κ.α..
Με παράδειγμα λοιπόν την ensight, διαμορφώνονται ευνοϊκές προοπτικές στην ελληνική επιχειρηματικότητα και δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την εμπλοκή όλο και περισσότερων επιχειρηματιών, ανακόπτοντας έτσι το brain drain. Η ελληνική νεοφυής σκηνή βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα γόνιμη περίοδο και σε αυτό έχουν βοηθήσει πολύ πρωτοβουλίες και προγράμματα επιτάχυνσης, όπως αυτό του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece.
Πηγή: startupper.gr