Τράπεζες: «Η κρίση τελείωσε», λέει ο Jamie Dimon – Δεν συμφωνούν όλοι

«Αυτό το κομμάτι της κρίσης τελείωσε», ανακήρυξε το CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, αφότου η τράπεζά του κέρδισε τη δημοπρασία για την First Republic, την τρίτη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε στις ΗΠΑ από τις αρχές Μαρτίου, μετά τις Silicon Valley Bank και Signature Bank. Η άποψή του, ωστόσο, δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους ειδικούς.

Αφότου οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές πήραν τον έλεγχο της First Republic, η JP Morgan επιλέχθηκε για την εξαγορά των καταθέσεων και των περισσότερων στοιχείων ενεργητικού της.

«Υπάρχουν μόνο λίγες τράπεζες που βγήκαν εκτός με αυτό τον τρόπο. Ίσως να υπάρχει και άλλη μια μικρή, αλλά λίγο-πολύ, με αυτό αντιμετωπίζονται όλες», είπε ο Dimon μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, έπειτα από την ανακοίνωση του deal της JP Morgan για την First Republic. «Αυτό το κομμάτι της κρίσης τελείωσε», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η κρίση εμπιστοσύνης που ξεκίνησε στις ΗΠΑ με την Silicon Valley Bank πέρασε τον Ατλαντικό και «χτύπησε» την Credit Suisse, η οποία έπρεπε να πουληθεί στην ανταγωνιστική της UBS, για να επιβιώσει.

Οι εξελίξεις αυτές είναι ένας ακόμα παράγοντας που καλούνται να λάβουν υπόψη τους οι κεντρικές τράπεζες, καθώς προχωρούν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Και αυτό καθώς η αύξηση των επιτοκίων φέρνει στην επιφάνεια τις ζημιές από άστοχες τοποθετήσεις που έκαναν κάποιες τράπεζες, προφανώς υποτιμώντας τον κύκλο της νομισματικής σύσφιγξης.

Η Fed θα ανακοινώσει την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της την Τετάρτη και την επόμενη ημέρα, τη σκυτάλη θα πάρει η ΕΚΤ.

Όμως, κόντρα στην αισιοδοξία του Dimon ότι τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο έχουν αντιμετωπιστεί, ο David Pierce, στέλεχος της GPS Capital Markets, λέει στο CNBC ότι αυτά ίσως να είναι πιο σοβαρά από ό,τι μαρτυρούν οι δηλώσεις των τραπεζιτών και των policymakers.

«Εάν ακούσεις την πολιτική πλευρά του πράγματος, σου λένε ότι πραγματικά δεν υπάρχει ζήτημα, γιατί όλα καλύπτονται από την ασφάλιση καταθέσεων της FDIC, αλλά χρειάζονται χρήματα (για την ασφάλιση) και ασφαλίζουν καταθέσεις πολύ υψηλότερες από τα ποσά που καλύπτονται από τα ασφάλιστρα. Και από την άλλη πλευρά, βλέπεις το deal που έκλεισε ο Jamie Dimon και ήταν μια σπουδαία συμφωνία», εξηγεί ο Pierce.

Η FDIC έχει υπολογίσει ότι το κόστος για το Deposit Insurance Fund από την κατάρρευση της First Republic θα είναι περίπου 13 δισ. δολάρια, δηλαδή πολύ περισσότερα από τα 2,5 δισ. δολάρια που της κόστισε η Signature Bank αλλά λιγότερα από τα 20 δισ. δολάρια της Silicon Valley Bank.

Σύμφωνα με τον Pierce,  η ξαφνική κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών και οι διασώσεις δείχνουν ότι η Fed και οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν υπό έλεγχο το ζήτημα, ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των μικρότερων τραπεζών σε επαρκή προσφορά χρήματος.

«Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει σε κενό σαν και αυτό και με κάνει να αμφισβητώ λιγάκι το γιατί έπρεπε να πάρουν τον έλεγχο της τράπεζας και να την πουλήσουν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Θα μπορούσαν να την είχαν χρηματοδοτήσει και να της δώσουν πρόσθετα κεφάλαια και δάνεια ώστε να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη στιγμή;», αναρωτιέται.

«Ο Jamie Dimon βγαίνει και λέει ‘αυτό ήταν, αυτό είναι το τέλος, είμαστε καλά τώρα’. Δεν νομίζω ότι μπορούμε πραγματικά να το πούμε αυτό, γιατί δεν ξέρουμε τι άλλα προβλήματα μπορεί να κρύβονται και προφανώς, υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι κρυμμένα και πολλά από αυτά οφείλονται στην κακοδιαχείριση αυτών των τραπεζών», σημειώνει ο Pierce.

Ο ίδιος παρατηρεί ότι οι τράπεζες που κατέρρευσαν εξυπηρετούσαν κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που σημαίνει ότι βρέθηκαν εκτεθειμένες στις αυξήσεις επιτοκίων, καθώς είχαν δώσει πιο ριψοκίνδυνα δάνεια σε εταιρείες που δεν έχουν βγάλει ακόμα κέρδη.

Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις φεύγουν από τις μικρές και μεσαίες τράπεζες προς τις μεγάλες και συστημικά σημαντικές, με αποτέλεσμα τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα, ειδικά για τις εταιρείες υψηλού δανεισμού, να μειώνονται.

Πηγή: moneyreview.gr

Exit mobile version