Ιόλη: Περνά στα χέρια της σουηδικής Sterner Stenhus – Το deal του ομογενούς Ηλία Γεωργιάδη

H αγάπη για τη Λαμία, τόπο καταγωγής των γονιών του, αλλά και το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων και ποτών βρίσκονται πίσω από την εξαγορά του νερού «Ιόλη», νερό που ανήκε μέχρι τώρα στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία από το σουηδικό fund Sterner Stenhus, του ομογενούς επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη. Το fund που έχει ως κύρια δραστηριότητα τα ακίνητα και αποτελεί άλλωστε τον βασικό μέτοχο της Premia Properties είναι αυτό που πέρυσι απέκτησε τον έλεγχο της οινοποιίας «Ι. Μπουτάρης & Υιός», γλυτώνοντάς τη από την πτώχευση.

Και αν πέρυσι το σουηδικό fund έπαιξε τον ρόλο του «λευκού ιππότη» φέτος αναζητούσε μάλλον την… κυρά του και την βρήκε στην «Ιόλη», το εμφιαλωμένο νερό που κατείχε από το 1991 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία προφανώς ήθελε να αποεπενδύσει από την κατηγορία αυτή, ακολουθώντας την ευρύτερη στρατηγική του ομίλου Heineken, του οποίου είναι θυγατρική.

Βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως σήμερα, το οικόπεδο και το κτίριο που στεγάζεται το εργοστάσιο της «Ιόλης» περνά στην Premia Properties, ενώ η δραστηριότητα της εμφιάλωσης στον όμιλο Sterner Stenhus. Στον νέο ιδιοκτήτη περνούν και οι συμβάσεις των εργαζομένων στη μονάδα της «Ιόλης».

«Μας αρέσει το νερό και θεωρούμε ότι είναι το μέλλον στην Ελλάδα. Αναζητούσαμε ένα σήμα νερού διότι ταιριάζει με τη δραστηριότητά μας στο κρασί», τόνισε μιλώντας στην «Καθημερινή» και το «MR» ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης. Πώς δείχνει την αγάπη του για το νερό «Ιόλη»; «Ιόλη ή τίποτα» απαντά χαρακτηριστικά, καθώς ο ίδιος μπορεί να γεννήθηκε στη Σουηδία και να ζει εκεί, όμως η καταγωγή του είναι από τη Λαμία, στην οποία έζησε την περίοδο 1989-1991, πηγαίνοντας μάλιστα και σχολείο εκεί. Αν και η κύρια δραστηριότητα του σουηδικού ομίλου παραμένουν τα ακίνητα, εξετάζει και άλλες περιπτώσεις οινοποιείων στην Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσε να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του και να τα αναπτύξει περαιτέρω, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα του τουρισμού στην εγχώρια αγορά, αλλά δίνοντας και μια διέξοδο στις ευρωπαϊκές αγορές. Την ίδια ώρα άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός της «Ι. Μπουτάρης και Υιός».

Από την πλευρά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας η κίνηση αυτή συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική του ομίλου Heineken για αποεπένδυση από δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με τη μπίρα και εν γένει με τα αλκοολούχα ποτά. Πριν από έναν μήνα άλλωστε η θυγατρική της Heineken στη Σλοβενία, η Pivovarna Laško Union, της οποίας μάλιστα ηγείται ο κ. Ζωούλης Μηνά, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, πούλησε τα μη αλκοολούχα ποτά SOLA και ZALA στη σλοβενική εταιρεία Nika Bev, η οποία ανήκει στον κροατικό παραγωγό χυμών φρούτων Stanić Beverages, για να επικεντρωθεί περισσότερο στην παραγωγή μπύρας.

Η μονάδα εμφιάλωσης «Ιόλη» ιδρύθηκε το 1991 στο Μοσχοχώρι Φθιώτιδας και η λειτουργία της ξεκίνησε το 1993 με το νερό να έρχεται από την Οίτη.

Η αλλαγή ιδιοκτησίας του νερού «Ιόλη» έρχεται αν μη τι άλλο να επιβεβαιώσει την έντονη κινητικότητα που υπάρχει στον κλάδο της εμφιάλωσης νερού τα τελευταία χρόνια. Το 2021 η «Χήτος ΑΒΕΕ» (Ζαγόρι) που θεωρείται leader της αγοράς εξαγόρασε τη «Ζήρεια ΕΠΕ» στη Στυμφαλία, μερικά χρόνια πριν είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση η «Βίκος», ενώ στα τέλη του 2021 η γνωστή εταιρεία αναψυκτικών «Λουξ» απέκτησε ύστερα από πλειστηριασμό το 42,34% της εταιρείας «Δίρφυς», εταιρεία που βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Το 2020 η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» των αδερφών Σαράντη απέκτησε τη «Δουμπιά». Το 2022 εξάλλου ξεκίνησε να επαναλειτουργεί το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι το οποίο εξαγόρασε η NU Aqua από την PepsiCo Hellas και εμφιαλώνει πλέον το φυσικό μεταλλικό νερό με την επωνυμία «Eonio Λουτράκι».

Σύμφωνα με πρόσφατη κλαδική μελέτη της ICAP CRIF το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής εμφιαλωμένων νερών είναι συγκεντρωμένο σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων, αφού επτά επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι κάλυψαν το 80% περίπου επί της συνολικής παραγόμενης ποσότητας το 2021. Η συνολική κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών στη χώρα μας εκτιμάται ότι σημείωσε άνοδο της τάξης του 8% το 2021 έναντι του 2020, ενώ το 2022 υπολογίζεται ότι αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2021 κατά περίπου 6%.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας

Όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής, οι εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην περιοχή του Μοσχοχωρίου Φθιώτιδος, δηλαδή οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 99.209 τ.μ. και οι εντός αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 12.230 τ.μ., περιέρχονται στην κυριότητα της Premia. Μισθωτής του ακινήτου και ανάδοχος της επιχείρησης θα είναι η νεοσυσταθείσα εταιρεία Ιόλη Πηγή, θυγατρική της Sterner Stenhus Greece (βασικού μετόχου της Premia που από τον Νοέμβριο 2022 κατέχει και το πλειοψηφικό μερίδιο στην Μπουτάρη Οικονοποιεία ΑΕ).

«Η νέα επένδυση ευθυγραμμίζεται με το επενδυτικό πλάνο της Premia Properties και ενισχύει την παρουσία της εταιρείας στον τομέα των βιομηχανικών ακινήτων, ενώ ενδυναμώνει περαιτέρω και τη δραστηριοποίηση της Sterner Stenhus στον κλάδο του FnB. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΙΟΛΗ αναβλύζει στους πρόποδες της οροσειράς Οίτης και εμφιαλώνεται κατευθείαν στην πηγή, χωρίς να υφίσταται οποιαδήποτε επεξεργασία ή επέμβαση στη σύστασή του», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: moneyreview.gr

Exit mobile version