Σε συμφωνία για την εξαγορά της Silicon Valley Bank προχώρησε τελικά η First Citizens, μετά την κατάσχεση της πρώτης από τις ρυθμιστικές αρχές.
Η τράπεζα με έδρα το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας συνήψε συμφωνία αγοράς και ανάληψης όλων των καταθέσεων και δανείων της SVB, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp).
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων της SVB αξίας περίπου 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων με έκπτωση 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν στην αναγκαστική διαχείριση προς διάθεση από την FDIC, ενώ το ομοσπονδιακό ίδρυμα απέκτησε επίσης δικαιώματα ανατίμησης μετοχών στην First Citizens αξίας έως και 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Το εκτιμώμενο κόστος της χρεοκοπίας για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων ανέρχεται σε περίπου 20 δισ. δολάρια, αν και το ακριβές μέγεθος θα καθοριστεί όταν τερματιστεί η αναγκαστική διαχείριση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η Silicon Valley Bank έγινε ο μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός των ΗΠΑ που χρεοκόπησε εδώ και πάνω από μια δεκαετία, καθώς κατέρρευσε σε λιγότερο από 48 ώρες μετά την εγκατάλειψη ενός σχεδίου για την ενίσχυση του κεφαλαίου της. Η τράπεζα υπέστη τεράστια ζημία από τις πωλήσεις των τίτλων της καθώς τα επιτόκια ανέβαιναν, προκαλώντας εκνευρισμό σε επενδυτές και καταθέτες που άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματά τους. Μόνο στις 9 Μαρτίου, επενδυτές και καταθέτες προσπάθησαν να αποσύρουν περίπου 42 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η τράπεζα έχει εμπειρία στην αγορά διαλυμένων τραπεζών. Από το 2009 απέκτησε περισσότερες από 20 τράπεζες που υποστηρίζονται από την FDIC, πραγματοποιώντας μια σειρά από συμφωνίες, μετά την οικονομική κρίση, από την Ουάσινγκτον έως το Ουισκόνσιν και την Πενσυλβάνια.
Η First Citizens ολοκλήρωσε επίσης την εξαγορά της CIT Group Inc. πέρυσι σε μια συμφωνία αξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων.
Πηγή: newmoney.gr