Ιστορική «βουτιά» για το ευρώ – Γιατί «πέφτει» για 9η συνεχόμενη εβδομάδα

Μαζικό σορτάρτισμα στο κοινό νόμισμα - Οι απώλειες από τα μέσα Ιουλίου, όταν είχε ξεπεράσει το 1,12 δολάριο, φθάνουν στο 5,6% - Γιατί οι επενδυτές αποστρέφονται το ευρώ, ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας

Για το μακροβιότερο εβδομαδιαίο αρνητικό σερί από την ίδρυση του κοινού νομίσματος ετοιμάζεται το ευρώ, το οποίο αισίως συμπληρώνει εννέα πτωτικά πενθήμερα.

Ο λόγος αυτής της μακράς διάρκειας καθίζησης σχετίζεται άρρηκτα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα σταματήσει λίαν συντόμως τις αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες ως γνωστόν δίνουν ώθηση στα νομίσματα.

Την Παρασκευή, το ευρώ διαπραγματεύεται μόλις στο 1,06 δολάριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, με τις απώλειες από τα μέσα Ιουλίου -όταν είχε ξεπεράσει το 1,12 δολάριο- να φθάνουν στο 5,6%.

Σε επίπεδο εβδομάδα, δε, η πτώση για το κοινό νόμισμα ανέρχεται στο 0,5%.

Οι traders, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, σπεύδουν να ξεφορτωθούν το ευρώ, βασιζόμενοι στην πεποίθηση ότι η καμπύλη των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει ήδη φθάσει στην κορύφωσή της.

Αυτή η εντύπωση εδραιώθηκε περαιτέρω την Πέμπτη, όταν η κεντρική τράπεζα ναι μεν αύξησε τα επιτόκια σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (4,5% το βασικό επιτόκιο, 4% το επιτόκιο καταθέσεων), αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ολοκλήρωση της πορείας σύσφιγξης.

Άλλωστε, τα περιθώρια της ΕΚΤ είναι αρκετά περιορισμένα, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα υψηλά επιτόκια έχουν ήδη αρχίσει να επιδρούν δυσμενώς στην πραγματική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι η Φρανκφούρτη υποβάθμισε μόλις στο +0,7% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2023.

«Η ΕΚΤ έδωσε στους “ταύρους” του δολαρίου ακόμη έναν λόγο για να σορτάρουν το ευρώ» εξηγεί στο Bloomberg ο Ντίπακ Σαχ, αναλυτής της Nomura. «Περιμένουμε να δούμε πολλές σορτ θέσεις στο ευρώ, όχι μόνο έναντι του δολαρίου, αλλά και έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων».

Τα hedge funds, από την πλευρά τους, έχουν υιοθετήσει τις περισσότερες αρνητικές θέσεις από την έναρξη του 2023, με τους αναλυτές να αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την πορεία του ευρώ.

Η μέση πρόβλεψη, πλέον, «βλέπει« το ευρώ στο 1,09 δολάριο έως τα τέλη του 2023 έναντι της προηγούμενης εκτίμησης περί 1,12%.

 

Newmoney.gr

Exit mobile version