Ενεργειακή κρίση: Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από τον πλανήτη, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επαπειλούμενες ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας- βασικού προμηθευτή πρώτων υλών όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ο κόσμος πρέπει να βρει 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις έως το 2030 για να αυξήσει όλους τους τύπους παραγωγής ενέργειας: Από τις ανανεώσιμες πηγές έως πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να αποφευχθεί μια ενεργειακή κρίση. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η JP Morgan στην έκθεσή της για τις προοπτικές στον ενεργειακό τομέα .
Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας προειδοποιούν τον πλανήτη με τις εξής εκτιμήσεις:
«Το βασικό μας εύρημα είναι ότι μέχρι το 2030 η αύξηση της ζήτησης ενέργειας θα ξεπεράσει την αύξηση της προσφοράς κατά περίπου 20% με βάση τις τρέχουσες τάσεις, που ωθούνται κυρίως από τις αναδυόμενες οικονομίες και τις προσπάθειές τους για ανάπτυξη και να απελευθερώσουν τους δικούς τους πολίτες από τη φτώχεια».
Μόνο η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10% έως το 2030 και για φυσικό αέριο κατά 18%.
Οι δαπάνες για την ενέργεια προβλέπεται να αυξηθούν στο 9,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2022 ,από 8,4% κατά μέσο όρο το διάστημα 2015-2019.
«Μια περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους θα μπορούσε όμως να προκαλέσει μεγαλύτερη πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής και επιβράδυνση της ενεργειακής μετάβασης», εκτιμά η JP Morgan.
Επενδύσεις σε όλες τις μορφές ενέργειας
Για το λόγο αυτό, η ώθηση στις ενεργειακές επενδύσεις θα πρέπει να είναι ισχυρή και να περιλαμβάνει όλα τα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας.
Ο προβληματισμός θέτει στην πρώτη γραμμή τα ορυκτά καύσιμα ,παρά τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι όλοι οι πόροι ίδιοι και οι διαφορετικές πηγές ενέργειας δεν είναι εντελώς ισοδύναμες: τα φωτοβολταϊκά πάνελ δεν μπορεί να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο, το οποίο είναι απαραίτητο για παράδειγμα στη βιομηχανική παραγωγή πετροχημικών.
Η ανάλυση της JP Morgan έρχεται σε αντίθεση όμως με το μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο οποίος πέρυσι δήλωσε ότι δεν χρειάζονται νέες επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κατέστησε σαφές ότι οι προοπτικές του ήταν μόνο ένα από τα προτεινόμενα σενάρια και κάλεσε τον ΟΠΕΚ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή.
Αντίθετα , η προοπτική της JP Morgan είναι ότι σε πολύ μεγάλη κλίμακα, όλες οι τρέχουσες πηγές ενέργειας θα πρέπει να θεωρηθούν ως μια μετάβαση σε μια ασφαλέστερη, καθαρότερη και φθηνότερη πηγή ενέργειας.
Περιβαλλοντική ή ενεργειακή κρίση;
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, μέχρι να υπάρξουν επεκτάσιμες, αξιόπιστες, καθαρές και προσιτές τεχνολογίες, ο κόσμος θα πρέπει να αποδεχθεί όλες τις τρέχουσες πηγές ενέργειας – ορυκτές και μη – και τα αντίστοιχα μειονεκτήματά τους. Αυτό σε απλή μετάφραση θα σημάνει καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της της κλιματικής αλλαγής, στο όνομα μιας πιο επείγουσας ενεργειακής ασφάλειας. Μπορεί να υπάρξει Σολομώντεια λύση στο κρίσιμο αυτό δίλημμα ; Μια λύση σκληρή ,αλλά δίκαιη; Ιδού η απορία!
Πηγή: naftemporiki.gr