Just Eat Takeway: “Κλέβει” συμφωνία από την Uber και μπαίνει στην αγορά των ΗΠΑ

2 χρόνια. Τόσα χρειάστηκαν στον 42χρονο Ολλανδό δισεκατομμυριούχο και CEO του Just Eat Takeaway.com, Jitse Groen, για να μετατρέψει την food-delivery πλατφόρμα που δημιούργησε ως φοιτητής πριν από 20 χρόνια σε θρίαμβο, με εξαγορές πάνω από $15 δις.

Η συγχώνευση αξίας $7,3 δις με την Grubhub Inc. εκτοξεύει το Just Eat Takeaway σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες food-delivery παγκοσμίως και, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co., την ανεβάζει στην περιζήτητη δεύτερη θέση της αμερικάνικης αγοράς. Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών δίνει ένα μικρό προβάδισμα στην Just Eat Takeaway έναντι της Uber Technologies Inc., η οποία είχε επίσης κάνει προσπάθειες εξαγοράς της Grubhub αλλά χωρίς επιτυχία.

Με την τελευταία συμφωνία της Takeaway στην Ευρώπη να είναι ακόμα πολύ “φρέσκια” (δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από τότε που οι ρυθμιστικοί φορείς της Βρετανίας ενέκριναν τη συγχώνευση αξίας $8 δις της εταιρίας με το Just Eat), πολλοί φοβούνται ότι ο Groen προχωρά πολύ βιαστικά στην αγορά των ΗΠΑ.

Όταν ο ίδιος ο Groen ερωτήθηκε για το πόσο κατάλληλο ήταν το timing της συμφωνίας δεδομένης της πολύ πρόσφατης εξαγοράς του Just Eat, απάντησε ότι “θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από τρία χρόνια, αλλά τότε δεν ήμουν ο CEO του Just Eat”. Όπως σχολίασε, αυτό που έκανε τη συμφωνία ελκυστική στα μάτια της Grubhub ήταν ακριβώς αυτές οι προηγούμενες συγχωνεύσεις.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο αναλυτής της ABN Amro, Wim Gille, στην αμερικάνικη αγορά έχει δημιουργηθεί ένα “λουτρό αίματος” λόγω του ολοκληρωτικού πολέμου τιμών μεταξύ της Uber Eats και της Doordash – κάτι που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. “Δεν υπάρχει προστασία για το εισόδημα των οδηγών, τα εστιατόρια αναγκάζονται να πληρώνουν υψηλές αμοιβές και η εμπειρία των πελατών είναι κακή.”

Τις ίδιες ανησυχίες φαίνεται να είχαν και αρκετοί επενδυτές του Just Eat Takeaway, οι οποίοι απέρριψαν τη συμφωνία. Δεν είναι τυχαίο που από τη στιγμή που οι συζητήσεις για συγχώνευση με τη Grubhub διέρρευσαν μεσω του CNBC, οι μετοχές της Just Eat Takeaway έπεσαν κατά 15%.

Ο κ. Gille επισημαίνει, ωστόσο, ότι μακροπρόθεσμα το μέγεθος είναι αυτό που μπορεί να καθορίσει το ποιος θα ξεχωρίσει στην αγορά. “Από στρατηγικής άποψης, αυτή είναι η σωστή κίνηση. Μακροπρόθεσμα, αυτός που θα κερδίσει τις ΗΠΑ θα έχει πιθανότατα τη μεγαλύτερη συσσώρευση κέρδους στον ανεπτυγμένο κόσμο.”

Αρκετοί επενδυτές συμφωνούν με αυτήν την τοποθέτηση. “Η εξαγορά της Grubhub από την Just Eat Takeaway.com είναι έξυπνη και απόλυτα λογική,” δήλωσε ο ιδρυτής της Cat Rock Capital Management και μέτοχος της Just Eat Takeaway, Alex Captain. “Με αυτήν την εξαγορά, η Just Eat Takeaway.com διπλασιάζει την αγορά στην οποία απευθύνεται και, μάλιστα, σε μία λογική τιμή.”

Για τον Groen, η είσοδος της εταιρίας στην αμερικάνικη αγορά σηματοδοτεί ένα τεράστιο βήμα στο ταξίδι που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια όταν, ως φοιτητής, συνέλαβε την ιδέα δημιουργίας μίας επιχείρησης food-delivery. Πλέον, η εταιρία του δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 24 χώρες με εισόδημα €415,9 εκατομμύρια το περασμένο έτος. Το μερίδιό του στην εταιρία (10,6%) εκτιμάται στα €1,3 δις.

Σε μία συνέντευξή του, ο CEO της Grubhub, Matt Maloney, δήλωσε ότι υπάρχει μία αμοιβαία κοσμική ευθυγράμμιση μεταξύ αυτού και του Groen. “Έχουμε την ίδια εταιρία σε διαφορετικές ηπείρους.” Όπως εξήγησε, ο Groen επικοινώνησε μαζί του όταν άκουσε ότι γίνονται συζητήσεις μεταξύ της Grubhub και της Uber. Το πάθος του για “μεγάλες” συμφωνίες πάντα ωθούσε τον Groen να κυνηγάει επίμονα κάθε ανταγωνιστή που ήθελε να κάνει δικό του, όσο δύσκολο κι αν αυτό κατέληγε να είναι.

Ο Groen έχει μπει αποφασιστικά σε μία βιομηχανία όπου ο ανταγωνισμός θα γίνεται όλο και μεγαλύτερος όσο οι κολοσσοί Uber και Amazon.com Inc. επεκτείνουν τη δράση τους στον χώρο. Πολλοί μικρότεροι “παίκτες” επίσης διεκδικούν μερίδιο της αγοράς, με την Delivery Hero να παίρνει τον έλεγχο του μεγαλύτερου food delivery app της Νότιας Κορέας, η αξία του οποίου εκτιμάται στα $4 δις.

Παρ’ όλα αυτά, το μέγεθος των φιλοδοξιών του Groen ήταν εμφανές ήδη από τον Ιούνιο του 2018 όταν, σε μία συνέντευξή του στο Bloomberg, δήλωσε ότι κατά την άποψή του “η μεγαλύτερη αξία έγκειται στο να είσαι με διαφορά ο μεγαλύτερος.”

Exit mobile version