«Καμπανάκι» Deutsche Bank: Η Γερμανία κινδυνεύει να γίνει «ο ασθενής της Ευρώπης»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank λέει ότι η Γερμανία κινδυνεύει να γίνει «ο ασθενής της Ευρώπης» αν δεν υπάρξουν διαρθρωτικές κινήσεις: «Κάτι πρέπει επειγόντως να αλλάξει»

Η Γερμανία ήταν το εμπορικό κέντρο του κόσμου πριν από λίγο καιρό. Πρόσφατα όμως έγινε η χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη. Διεθνείς οργανισμοί έχουν προβλέψει ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος, προκαλώντας συζητήσεις για το αν η προβληματική οικονομία της χώρας θα συμπαρασύρει και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αλλά ο επικεφαλής της κορυφαίας τράπεζας της Γερμανίας πιστεύει ότι η χώρα δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο – αν και κινδυνεύει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

«Δεν είμαστε ο ασθενής της Ευρώπης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, στην κεντρική ομιλία του στην τραπεζική σύνοδο κορυφής Handelsblatt 2023 την Τετάρτη.

«Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν διαρθρωτικές αδυναμίες, που συγκρατούν την οικονομία μας και την εμποδίζουν να αναπτύξει τις μεγάλες δυνατότητές της».

Η Γερμανία αντιμετωπίζει ένα «κοκτέιλ» προβλημάτων – ο μεταποιητικός της τομέας, ο οποίος ιστορικά αποτελούσε βασικό κομμάτι της οικονομίας της, βρίσκεται σε πτώση εν μέσω της χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης και των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω του COVID-19. Η ανάπτυξή της έμεινε στάσιμη νωρίτερα φέτος, υπολειπόμενη των προσδοκιών, εν μέσω των προβλημάτων της ύφεσης. Και το αυξανόμενο κόστος και ο ισχυρότερος ανταγωνισμός ταλαιπωρούν βασικούς κλάδους όπως τα αυτοκίνητα.

Κοιτάζοντας στο εσωτερικό της χώρας, ο Sewing της Deutsche Bank επεσήμανε ότι ζητήματα όπως το ασταθές ενεργειακό κόστος, η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, τα απαρχαιωμένα σιδηροδρομικά δίκτυα και η γραφειοκρατία έχουν προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εμποδίων της Γερμανίας.

«Θα γίνουμε ο ασθενής της Ευρώπης αν δεν αντιμετωπίσουμε τώρα αυτά τα διαρθρωτικά ζητήματα», δήλωσε ο Sewing. «Κάτι πρέπει επειγόντως να αλλάξει».

Η φράση «ασθενής της Ευρώπης» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον οικονομολόγο Holger Schmieding για να περιγράψει τη Γερμανία το 1998, όταν αντιμετώπιζε τις προκλήσεις που σχετίζονταν με την οικονομία της μετά την επανένωση. Είχε μια περίοδο αργής οικονομικής ανάπτυξης και αντιμετώπιζε το δύσκολο έργο να καταστήσει τη χώρα ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αλλά πολλά έχουν αλλάξει από τότε – η χώρα βρίσκεται σήμερα σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες, με σχετικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας και καλύτερα δημόσια οικονομικά – και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει από οικονομικούς κλυδωνισμούς. Η Γερμανία έχει επίσης αποδείξει την ικανότητά της να προσαρμόζεται γρήγορα σε περιόδους κρίσεων – για παράδειγμα, κατασκεύασε πέρυσι ένα εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου για να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για πιθανή ενεργειακή κατάρρευση της Γερμανίας.

Κατά την άποψη του Sewing, υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα να χαράξει μια διαφορετική πορεία προς τα εμπρός. Πρώτον, η Γερμανία πρέπει να ξεφύγει από την «παραλυτική αποστροφή της προς την αλλαγή», η οποία ξεκίνησε μετά την αναπτυξιακή της έξαρση στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Δεύτερον, ο επικεφαλής της Deutsche Bank δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστεί για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με στόχο τη «μείωση του κινδύνου» εν μέσω της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Και τρίτον, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό κέντρο στην Ευρώπη που δεν θα βασίζεται σε καμία χώρα εκτός της περιοχής.

 

Fortunegreece.com

Exit mobile version