Κατακόρυφη άνοδος της τουριστικής ζήτησης – Πάνω από 3 εκατ. θέσεις σε πτήσεις από το εξωτερικό μέχρι τις αρχές Ιουλίου

Η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα ανεβαίνει συνεχώς και αυτό φαίνεται και από τον προγραμματισμό θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του recovery tracker που δημοσιεύει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, την εβδομάδα από τις 6 Ιουνίου έως τις 12 Ιουνίου οι προγραμματισμένες θέσεις των αεροπορικών εταιρειών έφταναν τις 730 χιλιάδες, την εβδομάδα που διανύουμε τις 776 χιλιάδες, την εβδομάδα από τις 20 Ιουνίου έως τις 26 του μήνα τις 810 χιλιάδες και από τις 27 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου τις 875 χιλιάδες.

Στις πρώτες θέσεις της ζήτησης βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Πολωνία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κύπρος και οι ΗΠΑ.

Όσον αφορά τα αεροδρόμια με την υψηλότερη κίνηση, προηγείται η Αθήνα και ακολουθούν το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, η Κως, τα Χανιά, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κεφαλονιά.

Χαμόγελα στα αεροδρόμια
Το 96% του 2019 άγγιξε τον μήνα Μάιο η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Μάλιστα τα αεροδρόμια της Σαντορίνης, της Ρόδου και στο Άκτιο έχουν ήδη καλύτερες επιδόσεις.

Τον Μάιο, η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 2,96 εκατ. επιβάτες, έναντι 3,1 εκατ. επιβατών το 2019, με τη μείωση να φτάνει μόλις το 4,4%. Σε σχέση με τον περσινό Μάιο καταγράφεται άνοδος 527,2%.

Στο πεντάμηνο του έτους, η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια άγγιξε τα 5,68 εκατ. επιβάτες, έναντι 6,46 εκατ. επιβάτες (μείωση 12% συγκριτικά με το 2019). Η Σαντορίνη και η Ρόδος καταγράφουν άνοδο κατά 5,1% και 1,2% φέτος το Μάιο έναντι του Μαΐου του 2019, ενώ μεγάλη αύξηση κατά 26% σημείωσε το αεροδρόμιο του Ακτίου,

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Fraport Greece και εφόσον δεν προκύψουν εξωγενείς αρνητικές συνθήκες, όπως υποστηρίζουν στελέχη της, η φετινή κίνηση μπορεί να ανακτήσει φέτος και στο σύνολο της χρονιάς το 80% – 85% της κίνησης του 2019.

Το 2019, οι 14 περιφερειακοί αερολιμένες διακίνησαν, για πρώτη φορά, πάνω από 30 εκατ. επιβάτες, ενώ το 2020 επήλθε μεγάλη μείωση (-71,4%), με 8,61 εκατ. επιβάτες, εξαιτίας της εκδήλωσης της πανδημίας.

Ανεβαίνουν οι πληρότητες
Όσο γεμίζουν τα αεροπλάνα, γεμίζουν και τα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΤΕΠ για την αποτύπωση των βασικών παραμέτρων μέσης τιμής και πληρότητας των ελληνικών ξενοδοχείων, το Μάιο το ποσοστό ανοιχτών ξενοδοχείων ήταν 88%, η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία 49,1%, η μέση πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων το 40,8% και η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τα 82€.

Πηγή: capital.gr

Exit mobile version