Μια ακόμα «πρωτιά» δίνει στη χώρα μας η Εκθεση της Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το Β’ τρίμηνο του 2022, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στην Ελλάδα οι καταναλωτές μέσης τάσης (μικρότεροι βιομηχανικοί καταναλωτές) πλήρωσαν την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη με 35,3 λεπτά του ευρώ την kWh .
Σύμφωνα με την κατάταξη της Κομισιόν, μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Ιταλία με 33,9 λεπτά/kWh, η Εσθονία και Ιρλανδία με 29,7 λεπτά/kWh και 26,5 λεπτά/kWh.
Οι χαμηλότερες τιμές στη Μέση Τάση ήταν στη Φινλανδία με 11,7 λεπτά/kWh και στην Ουγγαρία με 11,8 λεπτά/kWh.
Oι τιμές του ρεύματος για βιομηχανικούς χρήστες στην ΕΕ σημείωσαν αύξηση 40% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο το 2021 και κατά 2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τιμές του ρεύματος για τη βιομηχανία στην ΕΕ ήταν υψηλότερες σε σύγκριση με πολλούς ανταγωνιστές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Οι τιμές ενέργειας για τις κινέζικες βιομηχανίες αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 12%, συνεχίζοντας να ανεβαίνουν μετά από μια σταθερή πτωτική τάση που παρατηρήθηκε πριν από το 2021.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 12% το Β’ τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας πτώση 24% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ρεκόρ παραγωγής πράσινης ενέργειας
Την ίδια ώρα, το Β’ τρίμηνο του 2022 σημειώθηκε ρεκόρ στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ το Β’ τρίμηνο του 2022 είναι πράσινη, με τις ΑΠΕ να φτάνουν στο 43% στο ενεργειακό μείγμα και την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα να είναι 36%.
Στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του πρώτου τριμήνου του 2022 της Κομισιόν, η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 39% και της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα 37%.
Για την «έκρηξη» στο φυσικό αέριο
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της κομισιόν, η χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου ως όπλου από τη Ρωσία είχε ξεκάθαρες συνέπειες στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου το Β’ τρίμηνο, οι οποίες και πέρασαν σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα της ΕΕ.
Οι ημερήσιες τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν και παρέμειναν σχετικά σταθερές τον Απρίλιο και τον Μάιο, μετά τα ρεκόρ του Μαρτίου, ωστόσο, άρχισαν να αυξάνονται ξανά τον Ιούνιο, όταν η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.
Επειδή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται στον καθορισμό των τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, έφεραν σημαντικές αυξήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα να βλέπουν υπερδιπλάσιες τιμές συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η έκθεση σημειώνει ότι οι εισαγωγές από την ΕΕ ρωσικού φυσικού αερίου τον Ιανουάριο-Αύγουστο του 2022 μειώθηκαν κατά 43 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) και οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), μειώθηκαν κατά 39 bcm.
Οι εισαγωγές LNG εκτός Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 28 bcm και οι εισαγωγές αγωγών εκτός από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 17 bcm.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ το Β’ τρίμηνο του 2022 μειώθηκε απότομα κατά 16% (-13,9 bcm) σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 71 bcm. Η ζήτηση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε επίσης, κατά 7% (-8,1 TWh). Οι εισαγωγές LNG στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 49% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 36 bcm, ενώ οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 3%. Η ΕΕ δαπάνησε περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές φυσικού αερίου το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Δείτε ολόκληρη την έκθεση της Κομισιόν: