Κομισιόν: Βλέπει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2024 – Χρέος κάτω από το 150% το 2025

Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης έως και το 2025 προβλέπει  η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία στις Φθινοπωρινές Εκτιμήσεις της. Ειδικότερα, οι προβλέψεις μιλούν για ανάπτυξη στο 2,4% το 2023,  στο 2,3% το 2024 και στο 2,2% το 2025. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει αισθητή μείωση των ελλειμμάτων τα δύο επόμενα χρόνια και πτώση του χρέους κάτω από το 150% του ΑΕΠ από το 2025.

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται από την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την ανθεκτική αγορά εργασίας. Ο αντίκτυπος των πλημμυρών της Θεσσαλίας στη συνολική ανάπτυξη αναμένεται να είναι περιορισμένος λόγω του σχετικά χαμηλού μεριδίου της περιοχής στο ΑΕΠ.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει στο 4,3% φέτος και να υποχωρήσει στο 2,8% για το 2024 και στο 2,1% για το 2025.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω λόγω της συγκρατημένης αύξησης των δαπανών και των υψηλότερων εσόδων. Μαζί με τη σταθερή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, θα στηρίξει τη μείωση του χρέους. Ειδικότερα, οι προβλέψεις της Κομισιόν μιλούν για έλλειμμα στο 2,3% του ΑΕΠ φέτος, στο 0,9% το 2024 και στο 0,8% το 2025. Το χρέος αναμένεται αντίστοιχα στο 160,9% του ΑΕΠ φέτος, στο 151,9% το 2024 και στο 147,9% το 2025.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να επιβραδυνθεί καθώς η συσσωρευμένη ζήτηση της πανδημίας εξαντλείται. Όμως, οι αναμενόμενες αυξήσεις των μισθών θα στηρίξουν την κατανάλωση. Την ίδια στιγμή, η υλοποίηση του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στρέφεται από τις μεταρρυθμίσεις προς τις επενδύσεις, με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης να συντηρούν την πιστωτική επέκταση των επιχειρήσεων, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων.

Επιπλέον, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που συντελέστηκε κατά την τελευταία δεκαετία αναμένεται να στηρίξει την αύξηση των εξαγωγών μόλις ανακάμψει η εξωτερική ζήτηση. Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών εκτιμάται ότι θα επιβραδύνει την προσαρμογή του εξωτερικού ισοζυγίου.

Η ανεργία αναμένεται να πέσει στο 9,6% έως το 2025, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από μία δεκαετία, με αποτέλεσμα η αύξηση των ονομαστικών μισθών και η επιβράδυνση του πληθωρισμού να οδηγήσουν σε θετική μεταβολή των πραγματικών απολαβών των εργαζομένων το 2023, έπειτα από τη μείωση του 2022.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η Κομισιόν σημειώνει ότι η μείωση του ελλείμματος στο 0,9% του ΑΕΠ το 2024 θα είναι αποτέλεσμα της λήξης μέτρων στήριξης όπως το έκτακτο επίδομα για τους συνταξιούχους και το market pass.  Επίσης, οι δαπάνες που σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές αναμένεται να είναι χαμηλότερες.

Η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 0,8% το 2025 αναμένεται παρά τη σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος και την σχεδιαζόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς κινδύνους, η Κομισιόν αναφέρεται στις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις, με κυριότερες αυτές που αφορούν την ΕΤΑΔ, ενώ από την άλλη, τονίζει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσω της ψηφιοποίησης εκτιμάται ότι θα φέρουν πρόσθετα έσοδα ήδη από το 2024.

 

Moneyreview.gr

Exit mobile version