Η αγορά των κρυπτονομισμάτων φαίνεται πως είναι έτοιμη να βρει διέξοδο από τον κυκεώνα στον οποίο βρίσκεται παγιδευμένη τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο δείκτης μόχλευσης των δύο μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων Bitcoin και Ether βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, παρά την πρόσφατη κατάρρευση των αξιών τους κατά 50% φέτος.
Ο δείκτης μόχλευσης αυτός είναι η αναλογία της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων των διηνεκών συμβολαίων (perpetual swaps) δια του αριθμού των αποθεμάτων των κρυπτονομισμάτων σε εταιρείες συναλλαγών, σύμφωνα με την CryptoQuant.
«Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν πως η αγορά έχει σταθεροποιηθεί και είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κερδοσκοπικές κινήσεις», ανέφερε ο συνιδρυτής της QCP Capital, Darius Sit, ο οποίος τόνισε πως οι επενδυτές οι οποίοι υπολογίζουν απώλειες λόγω ενός σπάνιου συμβάντος φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αποσύρονται από την αγορά.
Οι επενδυτές σε cryptos προτιμούν τα perpetual contracts τα οποία, σε αντίθεση με τα futures, δεν έχουν ημερομηνία λήξης.
Το Bitcoin, το οποίο αποτελεί περίπου το 40% της συνολικής αγοράς κρυπτονομισμάτων είχε διακύμανση τιμής εύρους 5,4% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, χαμηλό από τον Οκτώβριο του 2020. Η «νηνεμία» αυτή προ διετίας οφειλόταν στο συνεχές ράλι το οποίο είχε ωθήσει το Bitcoin σε ρεκόρ υψηλό τον Απρίλιο του 2021.
Το Βitcoin, πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, φλερτάρει ξανά με τα χαμηλά έτους μετά το πρόσφατο sell-off που έριξε τη συνολική αγοραία αξία κάτω από το ένα τρισ. δολάρια.
Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα υποχώρησε πάνω από 6% από τις αρχές της εβδομάδας και διαπραγματεύεται πέριξ των 18.600 δολαρίων. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς crypto έχει μειωθεί κατά επίσης 6% περίπου το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με το CoinGecko.
Τα αυξανόμενα επιτόκια – που θεωρούνται ως το πραγματικό κόστος δανεισμού – ασκούν πιέσεις σε μια ευρεία γκάμα περιουσιακών στοιχείων με ρίσκο και τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό.
Η υποχώρηση του bitcoin πλησιάζει στο επίπεδο – ναδίρ των 17.600 δολαρίων που έφτασε τον Ιούνιο, στον απόηχο της κατάρρευσης που σημειώθηκε σε μεγάλες πλατφόρμες και hedge funds.
Το Bitcoin κατέγραψε ράλι της τάξης του 1,3% στα $19.993 το πρωί της Τρίτης, ενώ το Ether κατέγραψε άνοδο της τάξης του 3,9% στα $1.660.
Σύμφωνα με τον Kevin Loo, της IDEG Asset Management, «το Bitcoin βρίσκεται κάτω από τα 20.000 δολάρια. Εχουμε ξαναβρεθεί σε αυτό το σημείο και είναι πιθανό να πάμε και ελαφρώς χαμηλότερα».
«Το Bitcoin βρισκόταν στα 3.000 δολάρια κατά τον πρώτο χειμώνα των κρυπτονομισμάτων και η τάση είναι ότι οδεύουμε υψηλότερα μακροπρόθεσμα»., ανέφερε ο Loo.
O δείκτης MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 των μεγαλύτερων crypto είναι περίπου 60% χαμηλότερα φέτος. Το Bitcoin έχει κάνει μεγάλες διακυμάνσεις από τα υψηλά του περασμένου Νοεμβρίου, οπότε και είχε αγγίξει τα 69.0000 δολάρια.
Παρά την hawkish προσέγγιση της Fed όσον αφορά τον πληθωρισμό και την μείωση της οικονομικής ανάπτυξης η οποία συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων αυξημένου κινδύνου, όλο και περισσότεροι επενδυτές ποντάρουν σε bullish επενδύσεις.
Ο μεγαλύτερος καταλύτης της αυξημένης αυτής μόχλευσης στην αγορά κρυπτονομισμάτων ενδέχεται να είναι η αναμενόμενη αναβάθμιση του Ethereum blockchain στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το εμπορικά σημαντικότερο δίκτυο αναμένεται να μετατραπεί από proof-of-work σε proof-of-stake, κάτι το οποίο θα μειώσει τις ενεργειακές δαπάνες των miners σε Ether. Κάποιοι αναλυτές ελπίζουν ότι η αναβάθμιση του δικτύου Ethereum, θα προσελκύσει επενδυτικές ροές στο Ether και σε άλλα ψηφιακά assets.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας ερευνών Kaiko, ο δείκτης μόχλευσης των Ether έφτασε σε ιστορικό υψηλό στα τέλη Αυγούστου.
«Όσο πλησιάζουμε το λεγόμενο Merge, η μόχλευση του Ether θα συνεχίσει να αυξάνεται», τόνισε ο Shiliang Tang, CIO της LedgerPrime.
Παράλληλα, τα ποσοστά χρηματοδότησης των perpetual swaps τόσο για Bitcoin όσο και για Ether έχουν αποκτήσει αρνητικό πρόσημο τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τη Skew. Σημειωτέον πως οι εταιρείες συναλλαγών χρησιμοποιούν τα λεγόμενα funding rates αυτά για να συνδέσουν τα συμβόλαιά τους με τις ανάλογες τιμές spot.
Σημειωτέον πως τα ποσοστά χρηματοδότησης είναι περιοδικές πληρωμές που καταβάλλονται είτε σε μακροπρόθεσμους ή βραχυπρόθεσμους επενδυτές και υπολογίζονται με βάση τη διαφορά μεταξύ των τιμών διηνεκών συμβολαίων και των τιμών spot.
Όταν η αγορά ακολουθεί ανοδική bullish πορεία, το ποσοστό χρηματοδότησης είναι θετικό και τείνει να αυξάνει με την πάροδο του χρόνου.
Σε αυτή την περίπτωση, οι επενδυτές που κρατούν μακροπρόθεσμη θέση σε διηνεκές συμβόλαιο θα πληρώσουν προμήθεια χρηματοδότησης στους επενδυτές της «αντίπαλης», short πλευράς.
Αντίστροφα, το ποσοστό χρηματοδότησης θα είναι αρνητικό όταν η αγορά ακολουθεί πτωτική bearish τάση, όπου οι επενδυτές που κρατούν βραχυπρόθεσμη θέση σε διηνεκές συμβόλαιο θα πληρώσουν μια προμήθεια χρηματοδότησης σε μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Σύμφωνα με την Kaiko, οι επενδυτές ακολουθούν μία bearish τάση επειδή ποντάρουν σε πιθανή καθυστέρηση ή αποτυχημένο λανσάρισμα της αναβάθμισης του Ethereum blockchain, είτε επειδή προχωρούν σε hedging των long spot επενδύσεών τους σε Ether λίγο πριν το Merge.
«Η αύξηση της μόχλευσης με περισσότερους “bears” θα μπορούσε να οδηγήσει σε short squeeze, αφού οι επενδυτές με υπερβολική μόχλευση οδηγούνται σε ρευστοποίηση όσο αυξάνονται οι τιμές», τόνισε ο Andrew Tu, επικεφαλής της crypto αλγοριθμικής εταιρείας συναλλαγών Efficient Frontier.
Πηγή: newmoney.gr