Όταν, το 2018, ο Τζον Κράιαν απολύθηκε από τη θέση του CEO της Deutsche Bank, συνεπεία των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της που δεν έλεγαν να φτιάξουν, το πρόσωπο που ανέλαβε, αποτελούσε έκπληξη.
Ο, περίπου 50άρης, Κρίστιαν Ζίβινγκ δεν ήταν ένας φημισμένος μάνατζερ με καριέρα στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Αντίθετα, ήταν ένα «παιδί της Deutsche Bank», που είχε ενθουσιάσει τους μετόχους καθώς έδειχνε αποφασισμένος να κάνει οτιδήποτε θα χρειαζόταν και να αναμετρηθεί με οποιονδήποτε θα χρειαζόταν για χατήρι της τράπεζας στην οποία ανδρώθηκε.
Το έργο του, βέβαια, δεν ήταν εύκολο. Ο νεότερος CEO στην ιστορία της Deutsche Bank χαρακτηρίστηκε ως ο «καπετάνιος που στρίβει τον Τιτανικό μακριά από το παγόβουνο» και ανέλαβε την πιο σκληρή και εκ βάθρων ανανέωσή της. Και στην πορεία απέδειξε πως ό,τι έλεγε, το εννοούσε. Μετά από την παρουσίαση του επιχειρησιακού του πλάνου για την αναβίωση της τράπεζας, υπό το κωδικό όνομα «Ανταγωνίσου για να κερδίσεις», πήρε τις «άβολες αποφάσεις» που είχε υποσχεθεί. Απέλυσε, εν μία νυκτί, 7.000 άτομα από το trading floor της τράπεζας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Το 2019, ο Ζίβινγκ περιέγραφε το σχέδιο αναδιάρθρωσης ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (σχεδόν το μισό της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας), με τη φράση «back to the basics» με την πραγματοποίηση 18.000 απολύσεων. Και δεν δίστασε να το κάνει. Παρόλα αυτά, στο σχέδιό του ξεπροβάλλουν άλλα, μικρά «παγόβουνα». Όπως ο κορωνοϊός, ο οποίος εξανέμισε τις ελπίδες οι περασμένες χρονιές να είναι οι πρώτες κατά την οποία το τραπεζικό ίδρυμα δεν θα καταγράψει ζημιές δισεκατομμυρίων. Παρόλα αυτά, ο Ζίβινγκ συνέχισε να απολαμβάνει έχει την «τυφλή» εμπιστοσύνη του ΔΣ. Τα μέλη του, θεωρούν πως η μέχρι τώρα στρατηγική που χάραξε, λειτουργεί. Ή, καλύτερα, λειτουργούσε, εάν δεν προσέκρουε… μαζικά σε “παγόβουνα”, δηλαδή στον ορυμαγδό των σκανδάλων που συγκλονίζουν την τράπεζα και για τα οποία, καθώς φαίνεται, δεν ήταν όσο σκληρός θα έπρεπε.
Και, αν δεν το καταφέρει, θα μπορούσε να καταστεί ο ίδιος ο CEO “υπεύθυνος για μελλοντικά λάθη της τράπεζας”. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει το πρακτορείο, “χρόνια αποτυχιών συμμόρφωσης έχουν θέσει την Deutsche Bank στο μικροσκόπιο των παρατηρητών της Ουάσινγκτον”. Η τράπεζα δήλωσε ότι “δεσμεύεται για συμμόρφωση και συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ”.
Ο Ζίβινγκ έχει τέτοιο «δέσιμο» με την τράπεζα που, ακόμα και όταν συγχρωτίζεται με την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της Γερμανίας (και όχι μόνο), όποτε η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη Deutsche Bank, αλλάζει ύφος και δε σηκώνει κουβέντα, σαν να μιλούν για το σπίτι του! Το οξύμωρο είναι ότι όσο δεμένος είναι με την τράπεζα, τόσο «ξένος» είναι προς αυτή. Είναι ο πρώτος CEO που δεν έχει καν εμπειρία στο trading και γι’ αυτό δεν έχει ιδιαίτερους δεσμούς με το trading floor. Αυτό, εξηγούν αναλυτές, του έκανε πιο εύκολες τις περικοπές δεκάδες χιλιάδων ατόμων στο trading προσωπικό της τράπεζας. Σκληρός και μεθοδικός, ο 52χρονος έχει συνδέσει την περιουσία του με την τράπεζα, αφού ένα ποσό από την αποζημίωσή του (8,9 εκατ. ευρώ ήταν αυτή που πήρε για το 2022) επανεπενδύεται στη Deutsche Bank.
Ο Γερμανός που δουλεύει στην τράπεζα περίπου 30 χρόνια, όταν ο πατέρας του τον έπεισε το 1989, σε ηλικία μόλις 19 ετών να δοκιμάσει να εργαστεί εκεί ως δόκιμος, έχει τη φήμη του «σκληρού» και τελειομανή. Ως επικεφαλής του retail banking, περιέκοψε, εν μία νυκτί 3.000 θέσεις εργασίας και έκλεισε υποκαταστήματα, ενώ, μόλις ορίστηκε CEO, κατήργησε τα οφέλη για τα στελέχη της τράπεζας, όπως εισιτήρια πρώτης θέσης σε αεροπλάνα και τρένα και τα μπολ με τα φρούτα που δίνονταν κάθε πρωί στους εργαζομένους.
Δεινός τενίστας και φαν της Bayern Μονάχου, ο Sewing ήθελε να γίνει αθλητικογράφος, αλλά τον κέρδισε η τράπεζα, την οποία έχει κάνει «δεύτερο σπίτι» του. Δεν είναι τυχαίο ότι, εκτός από τα Σαββατοκύριακα, που επιστρέφει με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του στην πόλη Bielefeld όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, τις υπόλοιπες ημέρες, δεν έχει χρόνο για τίποτε άλλο.
Θα περίμενε κανείς ότι στη διάρκεια της διοίκησής του, λοιπόν, η Deutsche Bank θα ήταν σε απόλυτη τάξη. Και έτσι είναι εν πολλοίς, όπως φανερώνουν τα αποτελέσματα, αν δεν υπήρχαν οι… σκελετοί στη ντουλάπα. Τα σκάνδαλα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης τα οποία παρέλαβε και, καθώς φαίνεται, συνεχίζονται και στη θητεία του. Στην οποία είχε την ατυχία να δει τους Γερμανούς εισαγγελείς να εισβάλλουν για να “σηκώσουν” στοιχεία. Όπως έκαναν με τη (θυγατρική της Deutsche Bank) εταιρεία διαχείρισης assets DWS, η οποία μπήκε στο στόχαστρο των γερμανικών εισαγγελικών αρχών ότι παραπλάνησε τους επενδυτές σχετικά με “πράσινες επενδύσεις”.
Πηγή: newmoney.gr