Lazard: Η ύφεση στην Ευρώπη δημιουργεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στις μετοχές – Πώς να μη χαθεί το τρένο του ράλι

“Ο αντίκτυπος των τιμών της ενέργειας ωθεί την Ευρώπη σε ύφεση. Η αβεβαιότητα δημιουργεί αστάθεια στις αγορές μετοχών, αλλά υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό δημιουργεί μια σημαντική αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτικές”, σημειώνει η Lazard Asset Management σε έκθεσή της για τις επενδυτικές προοπτικές.

Όπως εξηγεί, οι κύκλοι της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής (σε όλη την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως) έχουν συγχρονιστεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, αλλά αναδύεται μια απόκλιση με την Ευρώπη να είναι πιθανό να εισέλθει (και να εξέλθει) από την ύφεση πριν από άλλες οικονομίες.

Μια σειρά παραγόντων της αγοράς και αντιδράσεων πολιτικής θα επιτρέψουν στην ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, όπως τονίζει η Lazard. Ιστορικά, οι επενδυτές έπρεπε να αντιδράσουν γρήγορα σε μια αναμενόμενη ανάκαμψη, καθώς οι μετοχές συνήθως υποχωρούν λίγο μετά την έναρξη μιας ύφεσης.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημάνει η Lazard, υπάρχει λόγος που πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή ύφεση μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο υποδηλώνουν οι προσδοκίες των επενδυτών. Το σοκ από την πλευρά της προσφοράς στις αγορές ενέργειας είναι ο κύριος μοχλός της τρέχουσας επιβράδυνσης της οικονομίας.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή οικονομία παρουσίαζε βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη. Η απασχόληση ήταν ισχυρή, οι επενδύσεις αυξάνονταν και η εταιρική μόχλευση συγκρατήθηκε. Μετά την COVID-19, η Ευρώπη είχε εφαρμόσει ένα σημαντικό και συντονισμένο σχέδιο δημοσιονομικών δαπανών για να βοηθήσει την ανάκαμψη. Τώρα, διαμορφώνονται επίσης αποτελεσματικές πολιτικές απαντήσεις στην ενεργειακή κρίση και, μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, θα επιτρέψουν στην ευρωπαϊκή οικονομία να ανακτήσει τον βηματισμό της και να ξεκινήσει την ανάκαμψη εντός του 2023.

Οι στοχευμένες δημοσιονομικές απαντήσεις θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικονομικής βάσης από την οποία μπορεί να ανακάμψει η Ευρώπη, όπως τονίζει η Lazard. Σημαντικές πολιτικές απαντήσεις εφαρμόζονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, παρέχοντας ανάσα στους καταναλωτές, περιορίζοντας τις βραχυπρόθεσμες κρίσεις των τιμών της ενέργειας. Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ Next Generation, το οποίο παρέχει δάνεια και επιχορηγήσεις για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της ΕΕ, επίσης θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει ο οίκος, η ενεργειακή κρίση μπορεί να κάνει ένα μέρος της δουλειάς της ΕΚΤ. Η προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής – η οποία είναι πιθανό να παραμείνει πιο ήπια σε σχέση με την Fed για να αποφευχθεί ένα λάθος πολιτικής που θα εμπόδιζε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης – παρέχει μια σαφέστερη εικόνα κατεύθυνσης για την Ευρώπη. Επιπλέον, η ΕΚΤ ξεκινά από χαμηλότερη βάση όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων.

“Αναμένουμε μια πιο διευκολυντική προσέγγιση νομισματικής πολιτικής που θα υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη – τόσο μέσω συγκριτικά ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε νέα έργα όσο και μέσω του τοπίου του καταναλωτικού δανεισμού- καθώς και τις ευρωπαϊκές μετοχές στο μέλλον”, τονίζει η Lazard.

Η Fed έχει ανταποκριθεί στον πιο παγιωμένο, λόγω ζήτησης, κίνδυνο πληθωρισμού και υπερθέρμανσης, αυξάνοντας τα επιτόκια πιο επιθετικά – μια απάντηση πολιτικής που αναμένεται να συνεχιστεί. Η αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των απαντήσεων της νομισματικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης συμβάλλει σε έναν αποσυγχρονισμό των οικονομικών κύκλων.

Οι ΗΠΑ και άλλες οικονομίες ενδέχεται να οδηγηθούν σε ύφεση, τη στιγμή που η Ευρώπη αρχίζει να ανακάμπτει, όπως εκτιμά η Lazard. Εάν συμβεί αυτό, πιστεύουμε ότι το επενδυτικό τοπίο μπορεί να είναι σημαντικά διαφορετικό στον επόμενο κύκλο. Οι οικονομικές ανακάμψεις συχνά παρουσιάζουν ελκυστικές ευκαιρίες αγοράς για τους επενδυτές μετοχών, αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι πρέπει να αντιδράσουν γρήγορα για να κεφαλαιοποιήσουν την ανάκαμψη.

Τα τελευταία 50 χρόνια, έχουν σημειωθεί πέντε επίσημες ευρωπαϊκές υφέσεις. Σε τέσσερις από αυτές τις πέντε υφέσεις, ο δείκτης MSCI Europe υποχώρησε είτε το τρίμηνο που ξεκίνησε η ύφεση είτε το επόμενο τρίμηνο. Αυτό περιλαμβάνει περιόδους στασιμοπληθωρισμού τη δεκαετία του 1970 και τις αρχές της δεκαετίας του 1980, την ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και την πανδημία του 2020. Η εξαίρεση ήταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν πέντε τρίμηνα μετά την έναρξη της ύφεσης.

Η αγορά τείνει να υποβαθμίζει γρήγορα τις αποτιμήσεις των εταιρειών εν αναμονή μιας ασθενέστερης προοπτικής για την οικονομία και τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων, σημειώνει η Lazard. Αυτό συμβαίνει συνήθως πριν από — ή στα αρχικά στάδια — μιας ύφεσης. Ιστορικά, οι επενδυτές ήταν εξίσου γρήγοροι να αποτιμήσουν μια ανάκαμψη στην αγορά μετοχών. Και αυτό έγινε ενώ η οικονομία εξακολουθούσε να βρίσκεται σε ύφεση και καθώς τα κέρδη των εταιρειών συνέχιζαν να μειώνονται, με μόνο ελάχιστες αρχικές ενδείξεις ανάκαμψης στον ορίζοντα. Συνεπώς, όπως τονίζει η Lazard το να περιμένει κανείς τον “πάτο” της κερδοφορίας των εταιρειών για να επιβεβαιωθεί η οικονομική ανάκαμψη σημαίνει συχνά ότι χάνεται ένα σημαντικό μέρος του ριμπάουντ στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Επίσης, η επενδυτική ψυχολογία και οι θέσεις των επενδυτών στην Ευρώπη προσέγγισαν ακραία αρνητικά επίπεδα φέτος, καθώς οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί. Παρόλο που μπορεί να παραμείνουν έτσι βραχυπρόθεσμα, μια αντιστροφή του κλίματος από αυτά τα ακραία επίπεδα συνήθως συνοδεύεται από ισχυρότερες αποδόσεις της αγοράς μετοχών. Κατά την έξοδο από την ύφεση, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών τείνουν επίσης να είναι ιδιαίτερα ισχυρές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη λόγω του σημείου καμπής της οικονομίας.

Πηγή: capital.gr

Exit mobile version