Mega – κέντρο καινοτομίας από επενδυτικά κεφάλαια του Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη

Σε τρία χρόνια η λειτουργία του πρώτου κτιρίου 110.000 τετραγωνικών μέτρων που θα φιλοξενεί ελληνικές και διεθνείς start up – Εκατοντάδες θέσεις εργασίας - Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με το τεχνολογικό πάρκο ThessINTEC

Στην ιστοσελίδα της Innovation BaseCamp διαφημίζονται οι διεθνείς δραστηριότητες της εταιρείας: Κίνα, Καζακστάν, Γερμανία, Παναμάς, Τσεχία, Βραζιλία είναι οι χώρες όπου έχει παρουσία. Στον κατάλογο αυτό έχει προστεθεί και η Ελλάδα- συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη.

Δέκα χρόνια πριν, η Innovation BaseCamp ξεκίνησε την πορεία της στον χώρο των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, με ελάχιστο προσωπικό και σε ένα απολύτως αφιλόξενο περιβάλλον: την έρημο της Μπερ Σεβά (Beer Sheva) του Ισραήλ. Εκεί στήθηκε το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, σε σύμπραξη της Innovation BaseCamp με το πανεπιστήμιο Ben-Gurion και τον δήμο της Μπερ Σεβά, και στήριξη από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Στα δέκα χρόνια που ακολούθησαν, το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας εξελίχθηκε σε πόλο έλξης για κολοσσούς της τεχνολογίας και δεκάδες start up, με 4.000 εργαζόμενους και εισόδημα για την τοπική οικονομία που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Τώρα, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Innovation BaseCamp, Uzy Zwebner, δηλώνει ότι κάτι ανάλογο θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη, στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς στην Θεσσαλονίκη “ThessINTEC”.

O Uzy Zwebner, διευθύνων σύμβουλος της Innovation BaseCamp

«Το κτίριο στη Θεσσαλονίκη θα είναι σχεδόν ίδιο με αυτό της Μπερ Σεβά, με τη διαφορά ότι θα έχει θάλασσα και παραλία κοντά» είπε ο Uzy Zwebner σε ομιλία του σε συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη. «Στόχος είναι να χτιστούν 110.000 τετραγωνικά μέτρα, που θα στεγάσουν ισραηλινές και διεθνείς εταιρείες, θερμοκοιτίδες, τοπικές επιχειρήσεις και start up. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το έργο. Έχουμε ήδη υπογράψει τη σχετική συμφωνία και ελπίζουμε σε τρία χρόνια να έχουμε το πρώτο κτίριο. Εκεί, θα απασχολούνται μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι από τη Θεσσαλονίκη.»

Η συμφωνία του επιχειρηματικού πλαισίου για την ίδρυση του BaseCamp High Tech Park στο ThessINTEC υπογράφηκε τον Ιούνιο από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ThessINTEC, Νίκο Ευθυμιάδη, τον Uzy Zwebner και τον πρόεδρο της JTLV Investment, Amir Biram.

Η υπογραφή του επιχειρηματικού πλαισίου για την ίδρυση του BaseCamp High Tech Park στο THESSINTEC στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Μία τεχνολογική όαση στην έρημο

Ο Uzy Zwebner έχει κάθε λόγο για να είναι αισιόδοξος. Όπως παραδέχεται και ο ίδιος, ελάχιστοι πίστευαν στο εγχείρημα της Μπερ Σεβά, όταν αυτό ξεκίνησε.

«Καταφέραμε να προσελκύσουμε δώδεκα από τις πιο διάσημες διεθνείς εταιρείες: από την Intel και την Deutsche Telecom, στην NVIDIA και την IBM. Και όλα αυτά τα καταφέραμε μέσα σε 10 χρόνια. Το να προσελκύσεις αυτές τις εταιρείες είναι μια πολύ δύσκολη αποστολή, με μεγάλες προκλήσεις. Κάθε εταιρεία είναι διαφορετική, έχει τις δικές της διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Κάποιες χρειάζονται μερικούς μήνες για να πάρουν μία τέτοια απόφαση, άλλες χρειάζονται χρόνια. Αυτό που κάνουμε είναι ότι ενώνουμε όλες τις τελείες για να έχουμε αυτή την επιτυχία. Ξεκινώντας από το πανεπιστήμιο. Εμείς, όπου κι αν πάμε, πρέπει να έχουμε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για την προσέλκυση των επιχειρήσεων, είναι το ανθρώπινο ταλέντο. Χωρίς το ανθρώπινο ταλέντο, οι εταιρείες δεν θα έρθουν» τόνισε.

Η συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αλλά και η κυβερνητική δέσμευση για στήριξη της ψηφιακής μετάβασης, ήταν καθοριστικής σημασίας για την απόφαση της Innovation BaseCamp να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη.

«Ερωτευτήκαμε την πόλη, την τοποθεσία, αλλά κυρίως τους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο Uzy Zwebner. «Ελπίζουμε να καταφέρουμε να φέρουμε πίσω στην Ελλάδα τα ταλέντα που έχουν φύγει στο εξωτερικό, γιατί χρειαζόμαστε την εμπειρία τους. Παράλληλα, θα ξεκινήσουμε ειδικά προγράμματα απασχόλησης για τους απόφοιτους των πανεπιστημίων».

 

Newmoney.gr

Exit mobile version