Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές – Στο επίκεντρο οι κεντρικές τράπεζες

Στον χορό των κεντρικών τραπεζών συνεχίζουν οι ευρωαγορές, αναμένοντας την επόμενη κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία συνεδριάζει σήμερα και αύριο, και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη. Επίσης, αυτή την εβδομάδα αποφασίζουν η ελβετική κεντρική τράπεζα, η Riksbank και η Norges Bank.

Ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων, οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ανοίξουν σήμερα με ήπιες απώλειες και με βαρίδι τις μετοχές της βιομηχανίας. Λίγη ώρα μετά το άνοιγμα των συνεδριάσεων, όμως, οι δείκτες παρουσιάζουν άνοδο, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε σταθερά επιτόκια.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει οριακά κέρδη μικρότερα του 0,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ανεβαίνει κατά περίπου 0,15%, ο γαλλικός CAC 40 κατά περίπου 0,2% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά σχεδόν 0,4%. Αντιθέτως, μικρές απώλειες σημειώνει ο γερμανικός DAX.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επενδυτές αναμένουν ευρέως πως η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια δανεισμού και ότι θα δώσει κάποιες ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και άφησε ανοιχτό το περιθώριο για περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του έτους.

 

Moneyreview.gr

Exit mobile version