Η μισθολογική ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα είναι ένα γεγονός που κανείς δεν μπορεί αμφισβητήσει καθώς οι αριθμοί είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικοί όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και διεθνώς.
Ενδεικτικά, η τελευταία τριμηνιαία επισκόπηση της απασχόλησης της Κομισιόν αποκαλύπτει ότι οι νέες γυναίκες (ηλικίας 25-29 ετών) αντιμετωπίζουν μισθολογικό χάσμα της τάξης του 7,2% κατά την έναρξη της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας στην αγορά εργασίας της ΕΕ.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της Pricefox.gr, κατά μέσο όρο στην Ελλάδα οι άνδρες αμείβονται κατά 11,5% περισσότερο από τις γυναίκες.
Η ανατροπή
Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη ο μισθός των νέων γυναικών φτάνει στο 120% των ανδρών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, στη μητροπολιτική περιοχή Μόργκανταουν (τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ) οι νέες γυναίκες αμείβονται καλύτερα από τους άνδρες συναδέλφους τους. Σε αυτή την περιοχή ο μέσος μισθός των γυναικών έως 30 ετών σε θέσεις πλήρους απασχόλησης είναι 14% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα των ανδρών. Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται στο Γουάνετσι της Ουάσινγκτον και σε ακόμη 20 από τις 250 μετροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο ερευνητών του Pew.
Σε εθνικό επίπεδο το μισθολογικό χάσμα θέλει τις γυναίκες σε μειονεκτική θέση. Οι Αμερικανίδες κερδίζουν 82 σεντ για κάθε δολάριο που κερδίζει ένας Αμερικανός σε αντίστοιχη θέση και ηλικία. Ωστόσο σε 22 μητροπολοτικές περιοχές η εικόνα αντιστρέφεται με τον μέσο μισθό των γυναικών να φτάνει έως και το 120% εκείνου των ανδρών.
Στις περιοχές αυτές όπου οι γυναίκες έχουν πετύχει μισθολογική ισότητα ή και υπεροχή, η εκπαίδευση είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Καταγράφεται δηλαδή αρκετά υψηλότερο ποσοστό γυναικών με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η Μόργκανταουν για παράδειγμα είναι μία πανεπιστημιούπολη και οι γυναίκες υψηλού μορφωτικού επιπέδου είναι αριθμητικά περισσότερες. Στην Ουάσιγκτον επίσης το 60% των γυναικών έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ένας άλλος παράγοντας που «γεφυρώνει» το μισθολογικό χάσμα είναι το είδος των θέσεων εργασίας και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω περιοχές. Ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στο Γουάνετσι ανήκουν στον κλάδο της εκπαίδευσης. Στις ΗΠΑ, οι γυναίκες καλύπτουν περισσότερα από τα τρία τέταρτα των θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση. Το μερίδιο των γυναικών στις θέσεις εργασίας στη μεταποίηση, από την άλλη πλευρά, είναι κάτω από 30%. Σε ορισμένες περιοχές του μετρό όπου το χάσμα στους μισθούς είναι μεγαλύτερο, οι μεγαλύτεροι εργοδότες είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες.
Η «ποινή» μητρότητας
Η απόφαση μίας εργαζόμενης για το πότε και/ή εάν θα επιλέξει να γίνει μητέρα αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα- κλειδί, ικανό να εξηγήσει τη μισθολογική εξέλιξη των γυναικών. Όπως αναφέρει το αμερικανικό ερευνητικό κέντρο, σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι γυναίκες υποφέρουν από μια «ποινή μητρότητας» που διευρύνει το μισθολογικό χάσμα. Αμέσως μόλις οι γυναίκες γίνουν μητέρες, κερδίζουν ακόμη λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες (εν τω μεταξύ, οι άνδρες βλέπουν τις απολαβές τους να αυξάνονται όταν γίνονται γονείς). Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι μητέρες βγάζουν μόνο 70 σεντς για κάθε δολάριο που κερδίζουν οι πατέρες.
«Mind the gap»
Με βάση τα δεδομένα της έρευνας, παρέχονται αισιόδοξα μηνύματα για τις γυναίκες σε αρκετές περιοχές της. Ωστόσο, όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο υπάρχει μία παγίδα.
Η έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew εξετάζει μόνο τα δεδομένα γυναικών ηλικίας 16 έως 29 ετών. Μια ματιά στα διαχρονικά στοιχεία των σχετικών ερευνών είναι αρκετή για να δείξει ότι μετά την ηλικία των 30, το χάσμα αρχίσει να διευρύνεται περισσότερο.
«Το 2000, νεαρές γυναίκες κάτω των 30 έβγαζαν 88 σεντς για κάθε δολάριο που κερδίζει ένας άνδρας της ίδιας ηλικιακής ομάδας . Μια άλλη μελέτη του 2019 τους έδειξε ότι στις «ηλικίες 35 έως 48 ετών και κερδίζουν 80 σεντς. Εάν οι σημερινές νεαρές γυναίκες ακολουθήσουν ένα παρόμοιο μοτίβο, το χάσμα είναι πιθανό να διευρυνθεί», επισημαίνουν στο BBC επιμελητές της έρευνας.
Πηγή: newmoney.gr