Ανθεκτικό, σε γενικές γραμμές, χαρακτηρίζει η Moody’s το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στις συνέπειες της νομισματικής σύσφιγξης. Ο οίκος κρίνει ως θετικές τις προοπτικές του κλάδου, καθώς εκτιμά ότι οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες για το 2023-2024 και η ισχυρή πιστωτική επέκταση θα στηρίξουν τις επιδόσεις των τραπεζών.
Τα δάνεια
Τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί σημαντικά και η ποιότητα των δανείων αναμένεται να σταθεροποιηθεί, παρά τις δυσκολίες που εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν οι ευάλωτοι πελάτες, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, επισημαίνεται.
Η Moody’s περιμένει ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες θα εμφανίσουν δείκτη NPE σε μεσαία μονοψήφια επίπεδα τους επόμενους 12-18 μήνες, όπως προβλέπουν και τα business plans τους. Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στους ευάλωτους δανειολήπτες αναμένεται να αντισταθμιστούν από την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού κλάδου και τα νέα δάνεια στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον, ο οίκος αναφέρεται και στα κρατικά μέτρα στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών, τα οποία, όπως επισημαίνει, θα έχουν ελάχιστη επίπτωση στις επιδόσεις και την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών.
Έτσι, η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια θα στηρίξει την κερδοφορία των τραπεζών από βασικές δραστηριότητες, ενώ οι επισφάλειες θα υποχωρήσουν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και τα κόστη θα περιοριστούν, αναφέρουν οι αναλυτές.
Τα κεφάλαια
Στο πλαίσιο αυτό, τα επίπεδα των κεφαλαίων αναμένεται να παραμείνουν άθικτα και να αυξηθούν οριακά, καθώς οι τράπεζες «χτίζουν» κεφάλαια εσωτερικά, μέσω των αποτελεσμάτων τους.
Οι τέσσερις τράπεζες εμφανίζουν σταθμισμένο μέσο CET1 γύρω στο 13,5% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,8%, αν και τα κεφαλαιακά τους buffers είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε., επισημαίνει η Moody’s. Επιπλέον, το υψηλό επίπεδο του αναβαλλόμενου φόρου θα συνεχίσει να υπονομεύει την ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, τονίζεται.
Οι συνθήκες της οικονομίας
Σε ό,τι αφορά το λειτουργικό περιβάλλον, η Moody’s εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 1,8% το 2023 και κατά 1,7% το 2024, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες επιβαρύνονται λόγω του πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων, με φόντο όμως τις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού. Οι σημαντικές εισροές κοινοτικών κονδυλίων θα στηρίξουν την ανάπτυξη και τον τραπεζικό δανεισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος θεωρεί ότι οι συνθήκες για τις ελληνικές τράπεζες βελτιώνονται στο λειτουργικό περιβάλλον και την κερδοφορία/αποδοτικότητα, ενώ είναι σταθερές στο ρίσκο ενεργητικού, τα κεφάλαια, την χρηματοδότηση/ρευστότητα και την κρατική στήριξη.
Πηγή: moneyreview.gr