Η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην πορεία της ταχείας σύσφιξης η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι. Οι πιθανότητες είναι ότι η αύξηση των επιτοκίων θα είναι πολύ μεγάλη, εκτίμα η Moody’s Analytics.
Ήταν σαφές από τη συνάντηση του Ιουνίου ότι η αύξηση του Σεπτεμβρίου θα ήταν μεγαλύτερη από το “κανονικό”. Τότε ήταν που η ΕΚΤ τόνισε αυτήν την πιθανότητα σε περίπτωση που οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν βελτιωθούν. Δεδομένου ότι η πρόβλεψη της ΕΚΤ ήταν ήδη ξεπερασμένη όταν δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο -με υψηλότερες από τις αναμενόμενες μηνιαίες αυξήσεις των τιμών κάθε μήνα από τον Μάιο- η αναβάθμιση των προβλέψεων του Σεπτεμβρίου για τον πληθωρισμό ήταν πιθανό να δημιουργήσουν πίεση για μεγάλη αύξηση. Η Moody’s Analytics δεν άλλαξε την άποψη της για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ακόμα και μετά τη μεγάλη αύξηση του Ιουλίου, αν και οι αγορές άρχισαν να αμφιβάλλουν.
Οι προσδοκίες της επιβεβαιώθηκαν από τα πρόσφατα σχόλια από διάφορα μέλη του Δ.Σ. που δήλωσαν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν είναι πλέον μεταξύ 25 και 50 μονάδων βάσης, αλλά μάλλον μεταξύ 50 και 75 μονάδων βάσης. Συνεπώς, ο οίκος συμπεραίνει πως η αύξηση κατά 75 μ.β. είναι πολύ πιθανή, και αποτελεί το βασικό του σενάριο.
Επιπλέον, δεν πιστεύει ότι αυτό θα είναι το τέλος μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων. Το βασικό του σενάριο προβλέπει άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο. Ο κύριος λόγος για αυτήν την ταχεία σύσφιξη είναι ο φόβος της κεντρικής τράπεζας ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα αποσταθεροποιηθούν. Πράγματι, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η συνεχιζόμενη σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό εξαρτάται από την αποφασιστική δράση της ΕΚΤ. Αντίστοιχα, μόνο τον Δεκέμβριο η κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης, ανάλογα με τον ελαφρώς χαμηλότερο πληθωρισμό, αλλά πιθανότατα θα συνεχίσει τις αυξήσεις μέχρι την άνοιξη του 2023, όπως σημειώνει η Moody’s Analytics.
Το πιο σημαντικό είναι, όπως τονίζει, ότι η ταχεία σύσφιξη θα προχωρήσει ακόμη και αν η οικονομία της ευρωζώνης δεχθεί ισχυρό χτύπημα, αρκεί να μην καταρρεύσει εντελώς. “Αν και το είχαμε επισημάνει μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο, οι προσδοκίες μας επιβεβαιώθηκαν περαιτέρω από τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Ιουλίου και από τα σχόλια στο Jackson Hole. Αυτά έδειξαν τα “γεράκια” να χρησιμοποιούν ένα νέο επιχείρημα που αντέστρεψε το σκεπτικό που χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα από τα “περιστέρια” – ότι η νομισματική πολιτική είναι σχετικά αδύναμη να αντιμετωπίσει μια περίοδο πληθωρισμού που προκαλείται από κλυδωνισμούς της προσφοράς”, τονίζει η Moody’s.
Τα “περιστέρια” υποστήριξαν ότι εφόσον αυτού του είδους ο πληθωρισμός είναι έξω από τη δύναμη επιρροής της κεντρικής τράπεζας, τότε δεν πρέπει να προσπαθήσει να τον καταπολεμήσει επιθετικά.
Τα “γεράκια” ωστόσο πλέον επισημαίνουν ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να παράσχει αποτελεσματική υποστήριξη όταν η οικονομία πλήττεται από μια σειρά κρίσεων προσφοράς. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν, οποιαδήποτε επιβράδυνση που αποδίδεται σε περαιτέρω κλυδωνισμούς της προσφοράς -όπως οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας- δεν θα πρέπει να προκαλέσει μια χαλαρή απάντηση από την κεντρική τράπεζα, καθώς δεν μπορεί να αμβλύνει την κατάσταση. Αντίθετα, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να εστιάζει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Με τα “γεράκια” να κατέχουν επί του παρόντος τα ηνία στο Διοικητικό Συμβούλιο, αυτή η προοπτική είναι πιθανό να επικρατήσει, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια μιας πιθανής ύφεσης, εκτιμά η Moody’s.
Εκτός από την απόφαση για τα επιτόκια πολιτικής, θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε σήμερα την ενημερωμένη πρόβλεψη της ΕΚΤ για την οικονομία, σημειώνει ο οίκος. Το πρόσφατο ιστορικό για τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας δεν είναι καλό και αυτό συμβαίνει ακόμη και μετά από το άνευ προηγουμένου σοκ τιμών. Αυτό με τη σειρά του έχει μια σημαντική επίπτωση για τη νομισματική πολιτική, επειδή η νομισματική πολιτική καθορίζεται σύμφωνα με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και οι κεντρικοί τραπεζίτες γίνονται ευαίσθητοι στον πληθωρισμό που επανειλημμένα υπερβαίνει τις προβλέψεις τους.
Ο κίνδυνος είναι, επισημαίνει η Moody’s, ότι οι προβλέψεις του Σεπτεμβρίου θα συνεχίσουν την πρόσφατη ατυχή τάση της υποτίμησης. Αυτό θα οδηγούσε σε μια πρόβλεψη για τον πληθωρισμό να υπολείπεται των πραγματικών τιμών, γεγονός που θα ασκούσε περαιτέρω πίεση στην ΕΚΤ να συνεχίσει την πορεία της ταχείας σύσφιξης το φθινόπωρο. Εναλλακτικά, οι προβλέψεις θα μπορούσαν να διορθωθούν, οδηγώντας σε πολύ μεγάλη αναθεώρηση των προβλέψεων σήμερα, αλλά σε χαμηλότερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό αργότερα. Αυτό θα σημαίνει ταχύτερη σύσφιξη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αλλά πιο αργή σύσφιξη αργότερα. “Με λίγη τύχη, η ΕΚΤ θα διορθώσει τα πράγματα αυτήν τη φορά. Εκτιμούμε πως ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού για το 2022 θα είναι πάνω από 8%, και το 2023 γύρω στο 5%”, σημειώνει ο οίκος.
Όσον αφορά την ανάπτυξη, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μια μεγάλη αναθεώρηση προς τα κάτω για το 2023 και μια μικρότερη προς τα πάνω αναθεώρηση για το 2022. Ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2022 δεν κινήθηκε κοντά στις προβλέψεις της ΕΚΤ, δεδομένων των πολλαπλών κραδασμών που επηρεάζουν την οικονομία είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα χειμερινά τρίμηνα θα πλησιάσουν τις προβλέψεις της ΕΚΤ του Ιουνίου. ” Η πρόβλεψή μας είναι πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα κινηθεί πολύ κάτω από το 1% το 2023, αλλά αναμένουμε ότι η πρόβλεψη της ΕΚΤ θα είναι υψηλότερη”, σημειώνει η Moody’s.
Πηγή: capital.gr